Μενού Ροή
Έρχονται ανακοινώσεις για τις τιμές ρεύματος Ιουλίου - Σε πτωτική τροχιά η χονδρική- “Αγκάθι” η άνοδος του φυσικού αερίου

Άνοδο πάνω από 10% σε εβδομαδιαία βάση καταγράφει η τιμή φυσικού αερίου στον Ολλανδικό δείκτη TTF με καταγραφές πάνω από τα 34 ευρώ/MWh. Αυτή η εικόνα εντείνει τους προβληματισμούς της αγοράς αφενός για το ύψος της τιμολόγησης της λιανικής εν όψει των ανακοινώσεων σήμερα αργά το βράδυ για τους τιμοκαταλόγους Ιουλίου κι αφετέρου για το πώς θα εξελιχθεί η αγορά μεσοπρόθεσμα.

Σημειώνεται ότι η τιμή του φυσικού αερίου στον δείκτη ΤΤF είχε πέσει στα 23 ευρώ/MWh την πρώτη μέρα του Ιούνη, η τιμή δύο εβδομάδες αργότερα, στις 15 Ιουνίου ανέβηκε 41,1 ευρώ/MWh.

Όσο δε για τα συμβόλαια  forwards του Οκτωβρίου χθες διαμορφώθηκαν στα 42,2 ευρώ/MWh, για τον Νοέμβριο στα 50,6 ευρώ/MWh, για τον Δεκέμβριο στα 53,9 ευρώ/MWh και για τον Ιανουάριο του 2024 στα 54,2 ευρώ/MWh.

Αυτές οι έντονες αυξομειώσεις δημιουργούν ανησυχία για το το βάσιμο της άποψης ότι η κρίση τελείωσε, ισχυρισμός που κυριαρχεί σε κάποιους κύκλους των Βρυξελλών, που με βάση και όσα συνέβησαν στο Συμβούλιο υπουργών χθες στο Λουξεμβούργο αδυνατεί, ως φαίνεται και πάλι, να πάρει γρήγορες αποφάσεις.

Αιτίες

Βέβαια, για πολλούς αναλυτές, η αυξομείωση των τιμών που καταγράφεται εσχάτως στο φυσικό αέριο έχει να κάνει με τις καιρικές συνθήκες και την ενδεχόμενη αύξηση των θερμοκρασιών στο επόμενο, με τη ζήτηση από την Ασία αλλά και από το γεγονός ότι η κυβέρνηση της Ολλανδίας πρόκειται να κλείσει οριστικά το κοίτασμα φυσικού αερίου του Groningen τον Οκτώβριο, που είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Η απόφαση αναμένεται να επηρεάσει τον εφοδιασμού της Ευρώπης περιορίζοντας την προσφορά, εν όψει και του επόμενου χειμώνα.

Βέβαια “ανάχωμα” για την Ευρώπη αποτελούν τα αποθέματα φυσικού αερίου, που παραμένουν σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, και συγκεκριμένα κοντά στο 75%, ενώ εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για αποθέματα 90% τον Νοέμβριο.

Οι τιμές λιανικής

Στο φόντο αυτό και με δεδομένη και την άνοδο των τιμών των ρύπων η αγορά προμήθειας, που βασίζεται στις προβολές τιμών στα όσα συνέβησαν στην αγορά αερίου τον προηγούμενο μήνα αλλά και σε εκτιμήσεις για το επόμενο διάστημα, ανακοινώνει σήμερα τιμές. Αναμφίβολα, με βάση παράγοντες της αγοράς, ο προβληματισμός είναι ενεργός. Όπως τονίζεται “ζυγίζεται” ο τρόπος με τον οποίο αφενός τα τιμολόγια θα περάσουν στον καταναλωτή το πτωτικό σερί στις τιμές χονδρικής αλλά και αφετέρου το πώς θα στηθεί και άμυνα σε τυχόν νέο κύκλο μεγάλης ανόδου του φυσικού αερίου, που επηρεάζει και την ηλεκτροπαραγωγή.

Έτσι, εκτιμάται, ότι οι λιανικές τιμές που θα ανακοινωθούν σήμερα το βράδυ από τους προμηθευτές και θα αφορούν τον Ιούλιο, θα είναι μεν μειωμένες χωρίς όμως να αντικατοπτρίζουν το σύνολο της μείωσης που σημειώθηκε στη χονδρική το προηγούμενο διάστημα.

Πάντως για σήμερα 20 Ιουνίου η μέση τιμή στην Αγορά Επόμενης Ημέρας διαμορφώθηκε στα 75,13ευρώ/MWh μειωμένη κατά 16,29% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα που ήταν στα 89,76ευρώ/MWh, ενώ την Κυριακή είχε πέσει, λόγω και της χαμηλής ζήτησης, στα 63,90 ευρώ/MWh

Η ελληνική αγορά παραμένει ακριβότερη σε σχέση με τη γειτονική Βουλγαρία όπου η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται για σήμερα στα 48,17 ομοίως, όπως και της Ρουμανίας. Ωστόσο στις ευρωπαϊκές αγορές οι τιμές είναι αρκετά υψηλότερες αφού αντικατοπτρίζουν την τρέχουσα τιμή του φυσικού αερίου αλλά και λόγω της ανησυχίας για αύξηση της ζήτησης λόγω καιρικών συνθηκών. Έτσι στην Ιταλία η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε για σήμερα στα 117,12 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 121,15ευρώ/MWh,στη Γαλλία στα 119,98 ευρώ/MWhκαι στις αγορές της Ισπανίας και της  Πορτογαλίας στα 11,74ευρώ/MWh.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι το ελληνικό μίγμα παραγωγής σήμερα καλύπτεται σε ποσοστό 35,71% από φυσικό αέριο, 28,85% από ΑΠΕ, 16,87% από εισαγωγές ενώ η συμμετοχή των μεγάλων υδροηλεκτρικών είναι στο 7,37% και του λιγνίτη στο 6,20%

 Υπενθυμίζεται ότι  τιμές του Ιουνίου ήταν μειωμένες σχεδόν κατά 30% σε σχέση με τον Μάιο. Το εύρος των τελικών χρεώσεων του Ιουνίου ήταν από 8,4 λεπτά/kWh μέχρι και 19 λεπτά/kWh, συμπεριλαμβανομένων και των εκπτώσεων συνέπειας.

Οι τιμές για τον Ιούνιο για τη ΔΕΗ ανέρχονται στα 15,5 σεντ ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 KWh (έναντι 15,9 σεντ τον Μάιο) και 16,7 σεντ για κατανάλωση άνω των 500 KWh (από 17,1 σεντ τον Απρίλιο). Το νυχτερινό τιμολόγιο είναι στα 11,4 λεπτά από 11,8 τον Απρίλιο.

Protergia: Με το πρόγραμμα Home Value στα 12,65/KWh

Ήρων: Με το Heron PROTECT 4 Home: 16,9 σεντ/KWh

Elpedison: Με το Elpedison Economy στα 11,4 cents/KWh (από 12,5)

NRG: ΜΕ το NRG on Time στα 12,2 cents/KWh (από 14)

Watt+Volt Value: 12,65 cents/KWh (από 13,96)

Φυσικό Αέριο Ελληνική Ενέργεια: Company MAXI Free: 12,3 σεντ/KWh (από 13,9)

Volterra: 11,98 σεντ/KWh (από 18,8)

Zenith Home Now: 13,9 σεντ/KWh (από 11,5)

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας