Μενού Ροή
Έρχονται κλιμακωτές επιδοτήσεις στο ρεύμα - Πονοκέφαλος με την καταγραφή των ετήσιων ποσοστών εξοικονόμησης

Αντιστρόφως ανάλογες των καταναλώσεων θα είναι οι νέες επιδοτήσεις ρεύματος με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης.

Πιο συγκεκριμένα, αναμένεται να διαμορφωθούν, με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, τρία επίπεδα επιδοτήσεων.

Στο πρώτο, που θα αφορά χαμηλές καταναλώσεις, θα “παντρεύεται” με ενισχυμένες επιδοτήσεις.

Αμέσως μετά αναμένεται να ακολουθούν δύο επίπεδα καταναλώσεων και επιδοτήσεων που θα διαμορφώνουν και το νέο σύστημα κλιμακωτών ενισχύσεων. Όπως, μάλιστα, προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έρχεται ένα σύστημα που θα συνδυάζει την εξοικονόμηση μέσω των επιδοτήσεων.

Όπως είπε: «αυτό που μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι οι παρεμβάσεις μας θα είναι συνεχείς. Θυμίζω ότι επιδοτούμε επί μήνες 6.500.000 οικιακές παροχές, απορροφώντας έως και το 94% των αυξήσεων στο ρεύμα. Από το βάρος ελαφρύνονται επίσης, κατά σχεδόν 90%, σχεδόν 1,5 εκατομμύριο μικρές επιχειρήσεις. Κατά 90% επιδοτούνται τα αγροτικά τιμολόγια. Είπαμε ότι θα εξουδετερώσουμε τις επιπτώσεις της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και το κάνουμε.

Θα πρέπει να ξέρουμε, όμως, ότι στην άμυνά μας πρέπει να προστεθεί και ένα σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας που ήδη αρχίζει να εφαρμόζεται στο δημόσιο τομέα. Από τον Οκτώβριο θα πλαισιωθεί με κίνητρα αλλά και αντικίνητρα, ώστε να συμμετέχουν και οι πολίτες πιο ενεργά στη σωστή χρήση της ενέργειας. Ενώ ειδικές πρόνοιες θα υπάρξουν και για τα νοικοκυριά που θερμαίνονται με φυσικό αέριο».

Επίσης ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή καθιερωμένη συνέντευξη τύπου σημείωσε:

«Εξετάζουμε τρόπο στήριξης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος ώστε να δίνει κίνητρα στους πολίτες για να εξοικονομούν ενέργεια. Θέλουμε και να χαμηλώσουμε την κατανάλωση όχι μόνο τις τιμές. Κάθε νοικοκυριό θα λάβει σημαντική στήριξης ασχέτως κατανάλωσης».

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ως αποτέλεσμα της στήριξης, η Ελλάδα έχει από τις χαμηλότερες τιμές ρεύματος μαζί με το ΦΠΑ στην Ευρώπη. Σύμφωνα με διεθνή έρευνα, η χώρα είναι προτελευταία στις τελικές τιμές για το μήνα Αύγουστο.

«Υπάρχει διαστροφή της πραγματικότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ που λέει ότι έχουμε το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη» τόνισε σχετικά.

Η ετήσια εξοικονόμηση

Παράλληλα εξετάζεται το και το πώς θα δίνεται ένα “μπόνους” σε όσους μειώνουν την κατανάλωσή τους σε ετήσια βάση. Ένα τέτοιο βέβαια σύστημα προϋποθέτει καταγραφές ανά μετρητή που θα πιστοποιούν το τι καταναλώσεις υπήρχαν πέρυσι και τι φέτος. Βέβαια, λόγω έλλειψης “έξυπνων” μετρητών οι καταμετρήσεις του ΔΕΔΔΗΕ γίνονται ανά τετράμηνο και άρα η επιδότηση που θα σχετίζεται με τη μείωση της κατανάλωσης θα γίνεται με καθυστέρηση.

Υπενθυμίζεται ότι τώρα ποι επιδοτήσεις είναι οριζόντιες. Τον Αύγουστο. πρώτο μήνας εφαρμογής του νέου μηχανισμού στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η επιδότηση του κράτους μέσω του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης και του προϋπολογισμού ήταν στα 33,7 λεπτά ανά κιλοβατώρα. το Σεπτέμβριο η επιδότηση σχεδόν διπλασιάστηκε (63,9 λεπτά/κιλαβατώρα) κι έτσι οι τελικές τιμές καταναλωτή επέστρεψαν σε επίπεδα προ ενεργειακής κρίσης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας