Μενού Ροή
Έρχονται μηνιαίες δημοπρασίες για επιχειρήσεις Υψηλής Τάσης-Στόχος η μείωση κατανάλωσης ρεύματος

Μέσω μηνιαίων δημοπρασιών, όπου οι επιχειρήσεις –της Υψηλής Τάσης και ενδεχομένως και της Μέσης- θα υποβάλλουν προσφορές για μείωση της κατανάλωσης λαμβάνοντας αποζημίωση για τις κιλοβατώρες που εξοικονόμησαν  θα επιτευχθεί –σύμφωνα με πληροφορίες- ο στόχος της υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης ρεύματος τις ώρες αιχμής (κατά 3% σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες)  που προβλέπει το σχέδιο Κανονισμού της Κομισιόν που θα τεθεί επί τάπητος στην έκτακτη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ  την Παρασκευή. Με δεδομένο ότι ο Κανονισμός –εφόσον εγκριθεί αύριο- επιδιώκεται να τεθεί σε ισχύ έως το τέλος του έτους,  ο σχεδιασμός των ελληνικών αρχών προβλέπει την διεξαγωγή της πρώτης δημοπρασίας (που θα αφορά τις καταναλώσεις ρεύματος του Δεκεμβρίου) εντός του πρώτου δεκαπενθημέρου του Νοεμβρίου.  Οι επιχειρήσεις θα συμμετέχουν σε μειοδοτικό διαγωνισμό υποβάλλοντας προσφορές και θα προκρίνονται αυτές που ζητούν την μικρότερη αποζημίωση.

Η σχετική «φόρμουλα» αποτέλεσε αντικείμενο τηλεδιάσκεψης υπό τον Υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα, με τη συμμετοχή του προέδρου της ΡΑΕ καθ. Αθανάσιου Δαγούμα και υψηλόβαθμων στελεχών του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ.  Καθώς αύριο οι Υπουργοί Ενέργειας των «27» θα επιχειρήσουν –μεταξύ άλλων- να οριστικοποιήσουν το πλαίσιο εφαρμογής του μέτρου , σκοπός της συνάντησης ήταν να  ξεκινήσει να καταρτίζει ο «οδικός χάρτης» για την υλοποίηση του μέτρου. Οι τελικές  «πινελιές» προφανώς θα μπουν με την ψήφιση του Κανονισμού, οπότε θα ξεκινήσει η διαδικασία της εξειδίκευσής των ρυθμίσεων από κάθε χώρα.

Πηγές αναφέρουν ότι η Χαμηλή Τάση (νοικοκυριά και επιχειρήσεις με παροχή μικρής ισχύος) μένουν εκτός της «άσκησης» εξοικονόμησης, κάτι για το οποίο είχε προϊδεάσει ο κ. Σκρέκας. Αντιθέτως, εντός του κάδρου βρίσκονται οι επιχειρήσεις της Υψηλής  Τάσης (όπου υπάρχει και το προηγούμενο της διεξαγωγής δημοπρασιών διακοψιμότητας από τον ΑΔΜΗΕ), αλλά και αυτές της Μέσης Τάσης.   Από εκεί και πέρα, παρουσιάστηκαν διάφορα σενάρια αναφορικά με τις ποσότητες ρεύματος πού πρέπει να εξοικονομηθούν, ανάλογα με το ποσοστό που θα προκριθεί,  τις ώρες αιχμής, το «προφίλ» των καταναλώσεων κλπ.

Στις ώρες αιχμής για το εγχώριο ηλεκτρικό σύστημα θα συμπεριληφθεί σίγουρα το τρίωρο 18.00-21.00, ενώ εξετάζεται και το ενδεχόμενο να προστεθεί μια ακόμη ώρα στην περίοδο μείωσης της κατανάλωσης, με τις «υποψήφιες» να είναι 9-10 το πρωί ή 21.00-22.00 το βράδυ. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι κατά το τετράωρο 18.00-22.00 δεν λειτουργούν οι χαλυβουργίες, έτσι στην περίπτωση αυτή το βάρος της εξοικονόμησης θα «επωμιστούν» κατά κύριο λόγο οι τσιμεντοβιομηχανίες και οι βιομηχανίες αλουμινίου.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν αρκετές ομοιότητες με τον μηχανισμό της διακοψιμότητας, με τη διαφορά ότι το ζητούμενο εδώ θα είναι η περικοπή της κατανάλωσης ρεύματος και όχι φορτίων. «Μιλάμε για μείωση της ζήτησης και όχι απόκριση στη ζήτηση»  σημειώνουν χαρακτηριστικά κύκλοι με γνώση του θέματος, προσθέτοντας ότι η κεντρική επιδίωξη είναι να «προσφέρουν οι επιχειρήσεις το μέγιστο δυνατό στο στόχο της εξοικονόμησης με τις μικρότερες δυνατές παρενέργειες στη δραστηριότητά τους».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας