Μενού Ροή
Έσπασε και πάλι το φράγμα των 400 ευρώ/MWh η  τιμή ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά 

Έσπασε το όριο των 400 ευρώ ανά μεγαβατώρα και πάλι η τιμή του ρεύματος στην χονδρεμπορική αγορά. Συγκεκριμένα, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς  στην Αγορά Επόμενης Ημέρας για το Σάββατο 13/8/2022, διαμορφώθηκε στα 408 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 10,9%, το φυσικό αέριο 48,2% τα υδροηλεκτρικά 7,1% οι εισαγωγές 7,6% και οι ανανεώσιμες 20,1%. Να σημειωθεί ότι με βάση τα δεδομένα που παρουσιάζει καθημερινά η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για τον Αύγουστο η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά και συγκεκριμένα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας (Day-Ahead Market – DAM). διαμορφώνεται στα 374,93 ευρώ/MWh, από τα 335 ευρώ/MWh, που ήταν τον Ιούλιο.

Βέβαια σε όλη την Ευρώπη, λόγω της ξηρασίας, των μεγάλων αναγκών για εισαγωγές στη Γαλλία, την πτώση της στάθμης στα ποτάμια και τα προσκόμματα στις ποτάμιες μεταφορές που επηρεάζουν την κάλυψη σε άνθρακα θερμοηλεκτρικών εργοστασίων, οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, αν και για το Σάββατο, καταγράφηκε μια σχετική αποκλιμάκωση αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα.

Έτσι, η χονδρεμπορική τιμή ρεύματος φτάνει τα 446,85 ευρώ/MWh στην Ιταλία, με πτώση 7,9%, η Γερμανία και η Δανία έχει τιμή στα 377,74 ευρώ/MWh με πτώση 13,5%, η Ρουμανία στα 406,9ευρώ/MWh, η Βουλγαρία  στα 406,31 ευρώ/MWh με άνοδο 2,9%, η Γαλλία στα 396,94 ευρώ/ΜWh, με πτώση 10,8%.

Οι αιτίες

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Γαλλία βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση, καθώς τουλάχιστον οι μισοί πυρηνικοί αντιδραστήρες παραμένουν ανενεργοί λόγω συντήρησης.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, κανονικά η χώρα έπρεπε να  εξάγει ηλεκτρική ενέργεια, αλλά φέτος έχει γίνει καθαρός εισαγωγέας, αναγκάζοντας τις γειτονικές χώρες να καίνε περισσότερο φυσικό αέριο για να κρατήσουν τα φώτα αναμμένα.

Και στην Γερμανία η κατάσταση είναι δύσκολη καθώς ο Ρήνος που αποτελεί μια σημαντική πλωτή οδό για τη χώρα, η οποία χρησιμοποιείται για τη μεταφορά αγαθών και εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα αντιμετωπίζει σοβαρές αναταράξεις λόγω της μειωμένης στάθμης.  Με τους περιορισμούς στις προμήθειες άνθρακα υπάρχει ο κίνδυνος η Γερμανία να κάψει περισσότερο φυσικό αέριο για να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας