Μενού Ροή
Φινλανδία: Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας επέστρεψε στα επίπεδα προ πανδημίας

Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία επέστρεψε το 2021 σε επίπεδα προ πανδημίας. Η χονδρική τιμή αυξήθηκε σε υψηλό όλων των εποχών, αλλά σε ευρωπαϊκό επίπεδο παραμένει ακόμη στο μέσο επίπεδο.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε στις 12 Ιανουαρίου η «Φινλανδική Ενέργεια» (ET), η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 6% πέρυσι. Πίσω από την αυξητική τάση βρίσκονται τόσο ο καιρός, ο κρύος χειμώνας, όσο και η αυξημένη ζήτηση του βιομηχανικού τομέα που ανακάμπτει από την πανδημία. Η μεγαλύτερη αύξηση, περίπου 3% πραγματοποιήθηκε στη δασική βιομηχανία.

Η ζήτηση αυξήθηκε παρά την εκτίναξη των τιμών χονδρικής που καθόρισε η «Nord Pool» – μια αγορά εμπορίας που αποτελείται από περίπου 360 εταιρείες από 20 χώρες. Επί του παρόντος, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας είναι υψηλότερες στη Γερμανία και χαμηλότερες στην Ουγγαρία. Στα στατιστικά στοιχεία των τιμών, η Φινλανδία βρίσκεται περίπου στη μέση του πίνακα.

Από την άλλη, η αυξημένη εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, κυρίως από υδροηλεκτρική ενέργεια και βιομάζα που αντικατέστησε τη χρήση τύρφης. Η δυναμικότητα της αιολικής ενέργειας αυξήθηκε σημαντικά, αλλά το μερίδιό της στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας παρέμεινε περίπου στο 9% λόγω των χαμηλών ανέμων. Επίσης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα παρέμειναν στο επίπεδο του 2020 χάρη στις περικοπές στη χρήση άνθρακα. Από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας περίπου το 87% είναι πλέον απαλλαγμένο από εκπομπές.

Περίπου το 20% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε εισήχθη κυρίως από τις σκανδιναβικές χώρες, αλλά και από τη Ρωσία. Η εικόνα θα αλλάξει κάπως μετά την έναρξη της πλήρους παραγωγής του πέμπτου πυρηνικού σταθμού της Φινλανδίας, Olkiluoto 3, το επόμενο καλοκαίρι.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας