Μενού Ροή
Γ. Αμυράς: Η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος σε όλους τους καταναλωτές ως και τον Δεκέμβριο

«Η επιδότηση των λογαριασμών του ρεύματος θα παρασχεθεί σε όλους τους καταναλωτές για τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη, τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη του έτους 2021, και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει τους καταναλωτές, για όσο καιρό κρατήσει αυτή η παγκόσμια κρίση», δήλωσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, απαντώντας, νωρίτερα σήμερα, στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου για την υπό έκδοση υπουργική απόφαση.

Όπως ειδικότερα ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, για τους καταναλωτές οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής σχετιζόμενες με τη χονδρεμπορική τιμή αγοράς, εκτός των δικαιούχων του κοινωνικού οικιακού τιμολογίου και του τιμολογίου υπηρεσιών αλληλεγγύης, η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στο ποσό των 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τον Οκτώβριο στο ποσό των 60 ευρώ ανά μεγαβατώρα, και για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο επιδότηση ορίζεται στο ποσό των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Για τους καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια προμήθειας που συμπεριλαμβάνουν ρήτρες αναπροσαρμογής σχετιζόμενες με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς, οι δικαιούχοι «απολαμβάνουν» μηνιαίας επιδότησης για τον Σεπτέμβριο στα 30 ευρώ ανά μεγαβατώρα, για τον Οκτώβριο 80 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ για τους υπόλοιπους δύο μήνες του έτους, Νοέμβριο και Δεκέμβριο, η επιδότηση ορίστηκε στο ποσό των 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Ο κ. Αμυράς είχε κληθεί να απαντήσει σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλου, ο οποίος μίλησε για ακραία κρίση ακρίβειας στην ενέργεια. Ο βουλευτής είπε ότι έχουν περάσει δύο μήνες από την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εκδώσει την υπουργική απόφαση για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, αν και σε μικρότερο χρονικό διάστημα, «κατάφερε να παραδώσει τη ΔΕΗ στους ιδιώτες».

«Η κυβέρνηση για να υποστηρίξει τους πολίτες, οι οποίοι πλήττονται από ένα πρωτοφανές, χωρίς προηγούμενο κύμα ακρίβειας, κωλυσιεργεί ενώ για να παραχωρήσει τη μέχρι πρόσφατα δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού και μάλιστα σε μια περίοδο που η ίδια η κυβέρνηση δηλώνει ότι είναι κερδοφόρα και έχει σημαντικές προοπτικές δεν έχασε καθόλου χρόνο και μάλιστα παρέκαμψε το Κοινοβούλιο και παρέκαμψε την κοινωνία», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος και έθεσε ζήτημα ανεπάρκειας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση «αδυνατεί να κατανοήσει το πρόβλημα της ακρίβειας, γι' αυτό και έχει κάνει ήδη τρεις διαφορετικές δηλώσεις για το σύστημα επιδότησης, ενώ αφήνει απροστάτευτους τους καταναλωτές γιατί δεν έχει την πολιτική βούληση να παρέμβει στην αγορά ενέργειας».

«Ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για 80% κάλυψη, τουλάχιστον, του επιπλέον κόστους σε όλους τους καταναλωτές. Ρωτάμε λοιπόν τι θα γίνει με τους επαγγελματίες, τι θα γίνει με τους αγρότες, τι θα γίνει με τις υπηρεσίες ύδρευσης, τι θα γίνει με τη δημοσίευση, επιτέλους, της Υπουργικής Απόφασης, ώστε να κατανοήσει και η κοινωνία και όλη η ελληνική πραγματική οικονομία ποιο θα είναι το εργαλείο στήριξης της», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να διευκρινίσει τι θα γίνει και με την αγορά του φυσικού αερίου, και αν ισχύουν τα δημοσιεύματα για αυξήσεις 200% στους λογαριασμούς. «Κύριε Αμυρά, έχετε να αναμετρηθείτε με τη δική μας παρακαταθήκη. Στα τεσσεράμισι χρόνια της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν αυξήθηκε ούτε ένα ευρώ το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας, για να στηριχθούν οι καταναλωτές, και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος.

«Όντως, ναι, αγαπητέ συνάδελφε κύριε Φάμελλε, έχουμε να αναμετρηθούμε σε σχέση με τη ΔΕΗ σε τι κατάσταση την παραλάβαμε από τον ΣΥΡΙΖΑ και πού βρίσκεται σήμερα», σχολίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς και πρόσθεσε: «Πού την παραλάβαμε τη ΔΕΗ; Ήταν μια χρεοκοπημένη επιχείρηση. Η μετοχή είχε πέσει κάτω από το ένα ευρώ. Το μετοχικό της κεφάλαιο και η αξία της επιχείρησης είχε πέσει στα 130 εκατ. ευρώ. Ποια είναι σήμερα η κατάσταση; Παραλάβαμε τη χρεοκοπημένη ΔΕΗ, λοιπόν, και μόλις πριν από λίγες εβδομάδες βγήκε για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην αγορά, ζήτησε 1,3 δισ. ευρώ και της προσεφέρθησαν 4 δισ. ευρώ. Υπερκαλύφθηκε τρεις φορές η αύξηση, χωρίς να επιβαρύνει κανέναν καταναλωτή. Και τα χρήματα που άντλησε από την αγορά και κυρίως από τη διεθνή κεφαλαιακή αγορά, με μακροπρόθεσμες επενδυτικές στρατηγικές των επενδυτών κατά το 87%, η αύξηση αυτή θα πάει σε ένα πρόγραμμα επενδύσεων στην «πράσινη» ενέργεια, όπου εσείς δεν είχατε κάνει τίποτα. Ήσασταν ερωτευμένοι με το λιγνίτη».

«Ο κ. Αμυράς μας λέει ότι είχε μεγάλη επιτυχία στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά δεν ξέρω αν αυτό αποτυπώνεται στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Εμείς τον ρωτάμε γιατί οι καταναλωτές πληρώνουν παραπάνω. Τώρα λέει ότι οι μέτοχοι θα κερδίσουν, αλλά εδώ το Δημόσιο αποχωρεί. Ξέρετε κανένα νοικοκύρη ο οποίος να αποχωρεί από μια κερδοφόρα επιχείρησή του; Και μας ρωτάει εμάς αν είμαστε ερωτευμένοι με το λιγνίτη, αλλά θα τον παραπέμψω στα σημερινά δημοσιεύματα που λένε ότι τη Δευτέρα έχετε σύσκεψη, κύριε Αμυρά, για να ενεργοποιήσετε από πέντε έως επτά μονάδες λιγνίτη, γιατί έχετε κάνει λάθος στο σχεδιασμό επάρκειας της χώρας», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε: «Εμείς ξέρουμε σήμερα ότι τα ζαχαροπλαστεία και οι φούρνοι της Αθήνας πληρώνουν πάνω από 1.000 ευρώ περισσότερο ρεύμα κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι χάνουν έναν εργαζόμενο. Και εσείς δεν έχετε απαντήσει ακόμα. Αντίστοιχα ποσά πληρώνουν οι αγρότες και δεν έχετε απαντήσει ακόμα. Σας ρωτάμε συγκεκριμένα. θα βγάλετε την υπουργική απόφαση; Διότι εξαιτίας δικών σας αδυναμιών, ενώ υπήρχε χονδρεμπορική τιμή 52 ευρώ το Νοέμβριο του 2020, σήμερα η μέση χονδρεμπορική είναι 220».

«Εμείς ως κυβέρνηση είμαστε δίπλα στους καταναλωτές και για αυτό τον λόγο λοιπόν τους στηρίζουμε -και ας κάνετε εσείς ότι δεν τα ακούτε- ως εξής: Οι καταναλωτές οι οποίοι είναι συμβεβλημένοι σε τιμολόγια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που δεν συμπεριλαμβάνουν όμως ρήτρες αναπροσαρμογής σχετιζόμενες με την χονδρεμπορική τιμή αγοράς η μοναδιαία επιδότηση ορίζεται για έκαστο μήνα αυτής της εφαρμογής της ενίσχυσής τους στο ποσό των 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε όλες τις περιπτώσεις η επιδότηση χορηγείται για τις πρώτες 300 Kw εκάστου μήνα και σε περίπτωση που η μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγαλύτερη αυτών των ορίων η επιδότηση δίνεται μέχρι εκεί, μέχρι αυτό το όριο», ανέφερε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Για το φυσικό αέριο, ο Γιώργος Αμυράς είπε ότι «η μεγάλη πλειοψηφία των βιομηχανικών πελατών απολαμβάνει προστασία στις όποιες ανατιμήσεις καθώς αγοράζει φυσικό αέριο σε σταθερές τιμές επιπέδου 2020. Για τους οικιακούς καταναλωτές η ΔΕΠΑ έχει δεσμευθεί ήδη να παρέχει και παρέχει έκπτωση τουλάχιστον 15% στο αέριο και μάλιστα έχει ανατεθεί σε επώνυμο ελεγκτικό μηχανισμό αυτό το έργο ώστε να διασφαλιστούν όλα τα εχέγγυα εμπορικής εμπιστευτικότητας και δικαίου του ελεύθερου ανταγωνισμού».

«Στην περίπτωση του φυσικού αερίου όπως και στα ζητήματα ακρίβειας της ηλεκτρικής ενέργειας η κυβέρνηση θα δείξει -όπως το έχει κάνει- την ενδεδειγμένη κοινωνική ευαισθησία. Είμαστε δίπλα και εμπράκτως τους πολίτες», είπε ο κ. Αμυράς και πρόσθεσε: «Δεν θα αφήσουμε κανέναν να μείνει πίσω. Και όπως ήδη με τα πρώτα 600 εκατ. ευρώ προς το ταμείο ενεργειακής μετάβασης έχουμε μπει μπροστά -η πρώτη χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση που το έκανε-, έτσι θα συνεχίσουμε και στη συνέχεια. Και να κάνουμε το σταυρό μας που δεν έχουμε μια ΔΕΗ έτσι όπως την είχατε κουρελιάσει εσείς επί ΣΥΡΙΖΑ. Την είχατε κάνει μία χρεοκοπημένη, απαξιωμένη εταιρεία».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας