Μενού Ροή
Γ. Καββαθάς (ΓΣΕΒΕΕ): Βιαστική η απομάκρυνση από το λιγνίτη

«Με τη γρήγορη απολιγνιτοποίηση προκλήθηκαν μεγαλύτερα προβλήματα από αυτά που θα είχαμε αν παραμέναμε στο λιγνίτη. Λόγω της ενεργειακής κρίσης, κλονίζονται χιλιάδες επιχειρήσεις, καθώς και νοικοκυριά. Βιαστήκαμε αδικαιολόγητα να φύγουμε από το λιγνίτη».

Αυτά επισήμανε μεταξύ άλλων σε δραματικούς τόνους χθες ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων Γιώργος Καββαθάς, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της Ετήσιας Έκθεσης 2021 με τίτλο «Ο αντίκτυπος της πανδημίας στις επιχειρήσεις», που πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Συνομοσπονδίας στην Αθήνα.

Ο κ. Καββαθάς μάλιστα, δίνοντας το στίγμα της απόγνωσης για χιλιάδες επιχειρήσεις τόνισε πως «το πρόστιμο των ρύπων σε περίπτωση που δεν φεύγαμε από το λιγνίτη είναι μικρότερο συγκριτικά με τη ζημιά που γίνεται τώρα. Το τίμημα είναι πολύ  μεγαλύτερο», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας πως «υπάρχει ενεργειακή ανασφάλεια στη χώρα. Δεν είναι δυνατόν να φύγουμε από το λιγνίτη χωρίς να υπάρχουν οι υποδομές προετοιμασίας και οργάνωσης για την ασφαλή μετάβαση».

Συνεχίζοντας ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ επισήμανε πως το ενεργειακό κόστος για τις επιχειρήσεις έχει αυξηθεί από 30% έως 170%, κάτι που νομοτελειακά οδηγεί σε αδιέξοδο.

Τι έδειξε πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας

Σε πρόσφατη έρευνα του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΒΕΑ), το 68% των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων εκτιμούν ότι οι διεθνείς αυξήσεις θα επηρεάσουν πάρα πολύ το κόστος παραγωγής. Μάλιστα όσο περισσότερο εξαρτημένες είναι οι επιχειρήσεις από το ενεργειακό κόστος, τόσο μεγαλύτερες επιπτώσεις αναμένουν από τις διεθνείς αυξήσεις.

Ως εκ τούτου, σχεδόν οι μισές επιχειρήσεις εκτιμούν, ότι οι τιμές των προϊόντων και  υπηρεσιών τους θα αυξηθούν γύρω στο 10% εξαιτίας των ανατιμήσεων στην ενέργεια, ενώ ένα 15% εκτιμούν ότι η αύξηση θα ξεπεράσει ακόμη και το 30%!

Και όλα αυτά, καθώς το ηλεκτρικό ρεύμα από παρόχους, κυριαρχεί ως μορφή ενέργειας. Αποτελεί δε το βασικό ενεργειακό κόστος για το 95% περίπου των επιχειρήσεων.

Με ποσοστά κάτω από το 10% ακολουθούν οι επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο και πετρέλαιο, ενώ το ποσοστό των εταιρειών που κάνουν χρήση των φωτοβολταϊκών, είναι ελάχιστο.

Συνολικά, η ενέργεια αποτελεί κυρίαρχο συντελεστή κόστους (άνω του 20%) για το ένα τρίτο των βιοτεχνικών επιχειρήσεων, με την έρευνα να αναδεικνύει ότι η μεγάλη διαφορά βρίσκεται στο μέγεθος της εταιρείας, καθώς για το ένα τρίτο των εταιρειών με προσωπικό άνω των 50 ατόμων, το ενεργειακό κόστος ξεπερνά το 20% και για ένα άλλο τρίτο το 35%.

Η ενεργειακή κρίση βρήκε ανοχύρωτη την πραγματική οικονομία

Η Ενεργειακή κρίση βρίσκει την πραγματική οικονομία ανοχύρωτη, καθώς τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες δεν έχουν ακόμη αναζητήσει τρόπους για παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, έναντι του μόλις 10% εξ’ αυτών, που το έχει ήδη κάνει. Σημειώνεται, ότι με την ενεργειακή κρίση να δείχνει επί του παρόντος ανεξέλικτη, τρεις στους τέσσερις επιχειρηματίες, προχωρούν σε αμυντικές κινήσεις στρατηγικής, σχεδιάζοντας την αγορά μηχανημάτων χαμηλότερης ενεργειακής κλάσης ή παραγωγής ΑΠΕ, με χρηματοδοτικές ενισχύσεις.

Οι προτάσεις των εταιρειών για το κόστος ενέργειας

Ερωτηθείσες τέλος οι επιχειρήσεις σχετικά με τις δικές τους προτάσεις για το κόστος ενέργειας, πρότειναν μέτρα όπως:

  • Απεξάρτηση τελικού τιμολογίου πληρωμής από έμμεσες χρεώσεις (Δημοτικά Τέλη, ΕΡΤ κ.λπ)
  • Απορρόφηση ΟΤΣ
  • Αυστηρός έλεγχος του καρτέλ των παρόχων
  • Επαναφορά του τιμολογίου για Γ21Β (βιοτεχνικό)
  • Επιδότηση για την μισό της αύξησης στο μαζούτ. Όμοια στο ηλεκτρικό.
  • Επιδότηση φωτοβολταϊκών για επιχειρήσεις
  • Επιπλέον εκπτώσεις σε επιχειρήσεις που το ρεύμα είναι από τις πρωτεύουσες δαπάνες!!
  • Μείωση κόστους παραγωγής ενέργειας και όχι αύξηση από τη στιγμή που έχουν τοποθετηθεί χιλιάδες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταικά.
  • Κατάργηση ΕΦΚ σε ενέργεια
  • Λιγότερα Δημοτικά τέλη
  • Μείωση ειδικού φόρου κατανάλωσης, επαναφορά σε λειτουργία στις λιγνιτικές μονάδες σε περιόδους ενεργειακής κρίσης
  • Μείωση τιμής στο ρεύμα, ή μείωση υπολοίπων εισφορών
  • Το έργο της παραγωγής ανανεώσιμης μορφής ενέργειας, να είναι στην ευθύνη των εταιριών που προωθούν και πωλούν την ενέργεια και όχι των πελατών τους.
  • Χαμηλότερο τιμοκατάλογο για παραγωγικές επιχειρήσεις.
Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας