Μενού Ροή
Γιατί χάνουν έδαφος τα σταθερά τιμολόγια του ρεύματος; - Αλλαγές έκπληξη στα μερίδια των προμηθευτών τον Μάρτιο

Ενδιαφέροντα είναι τα συμπεράσματα που εξάγει ο HEPI από τη σύγκριση των σταθερών  και των κυμαινόμενων οικιακών τιμολογίων ρεύματος. Σημειώνει ειδικότερα ότι πριν από την ενεργειακή κρίση τα σταθερά (σε τιμές και χρονική διάρκεια ισχύος) τιμολόγια και τα μεταβλητά ήταν  παρόμοια και ένα σταθερό τιμολόγιο ήταν συχνά φθηνότερο,

Μετά την κρίση, η κατάσταση έχει αλλάξει και τα σταθερά τιμολόγια, όπου διατίθενται  τείνουν να είναι υψηλότερα από τα μεταβλητά, με την ελκυστικότητά τους να εμφανίζεται δραστικά μειωμένη. Σε ένα δείγμα 15 ευρωπαϊκών χωρών η μέση τιμή των σταθερών τιμολογίων  υπολογίζεται στα 39,49 λεπτά του ευρώ/KWh, ενώ για τα μεταβλητά είναι στα 31,35 λεπτά του ευρώ/KWh. Αναφορικά με τα κυμαινόμενα τιμολόγια , η μέση τιμή στην Αθήνα διαμορφώνεται στα 26,38 λεπτά του ευρώ/KWh, όταν η μέση τιμή στις 15 είναι στα 32,51 λεπτά του ευρώ/KWh, με την ελληνική πρωτεύουσα να κατατάσσεται στη 10η θέση ως προς το ύψος της τιμής

Πτωτική τάση

Την πτωτική τάση των τιμών του ρεύματος τον Μάρτιο στην Ελλάδα (που ακολούθησε το ευρωπαϊκό «ρεύμα» ) αποτυπώνουν τα μηνιαία στοιχεία τόσο του HEPI για τις τιμές λιανικής όσο και του Χρηματιστηρίου Ενέργειας (για τις χονδρεμπορικές τιμές).

Για τον Απρίλιο, μέχρι στιγμής, καταγράφεται σταθεροποίηση, καθώς η μέση τιμή  στη Προημερήσια Αγορά του ΕΧΕ κινείται κοντά στα 120 ευρώ/MWh, πολύ κοντά δηλαδή στη μέση τιμή κλεισίματος του Μαρτίου (122,76 ευρώ/MWh).

Αναφορικά με τις τάσεις του Μαρτίου, η έρευνα του HEPI  -που αφορά στα  οικιακά τιμολόγια σε 33 ευρωπαϊκές πόλεις- αποδίδει την πτώση  αφενός στην μείωση των τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ελέω των ήπιων καιρικών συνθηκών και τη μείωση της ζήτησης, ενώ υπογραμμίζεται και η επίδραση των μέτρων των κυβερνήσεων για τη στήριξη των νοικοκυριών.

Στην Ελλάδα, το μέσο οικιακό τιμολόγιο (σταθερά και κυμαινόμενα) μειώθηκε τον Μάρτιο έναντι του Φεβρουαρίου κατά 1%. Η μέση τιμή  ρεύματος διαμορφώθηκε στα 30,48 λεπτά του ευρώ/κιλοβατώρα, σε υψηλότερα δηλαδή επίπεδα από τον μέσο όρο της ΕΕ (27,47 ευρώ). Η Αθήνα είναι μια από τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες όπου παρατηρήθηκε μείωση των τιμών ρεύματος τον περασμένο μήνα, μαζί με τη Ρώμη, τη Βιέννη, το Ταλίν, την Κοπεγχάγη, το Δουβλίνο, τη Μαδρίτη, τη Ρίγα, τη Στοκχόλμη, το Βερολίνο, Λονδίνο και  το Αντίθετα, τον Μάρτιο, οι τιμές αυξήθηκαν στο Ελσίνκι, στη Ρίγα, το Παρίσι και τις Βρυξέλλες.

Τα στοιχεία του ΕΧΕ

Μειωμένη κατά 21,4% ήταν η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του ΕΧΕ τον Μάρτιο σύμφωνα με τον Φεβρουάριο σύμφωνα με το Μηναίο Δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Πολύ μεγαλύτερη εμφανίζεται η αποκλιμάκωση σε ετήσια βάση, καθώς τον Μάρτιο του 2022 (πρώτος μήνας όπου στις τιμές ρεύματος αποτυπώθηκαν οι παρενέργειες της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία) η μέση τιμή είχε εκτοξευθεί στα 272, 68 ευρώ/MWh.  Πάντως ακόμα και μετά την πτώση των τελευταίων μηνών (από το Δεκέμβριο και μετά), οι τιμές ρεύματος δεν έχουν επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, παραμένοντας στην Ελλάδα σε τριψήφια νούμερα.

Τα μερίδια των προμηθευτών

Όσον αφορά τα μερίδια των προμηθευτών για τον Μάρτιο, το ποσοστό της ΔΕΗ μειώθηκε κατά 1,47%, στο 61,53% από 63% τον Φεβρουάριο. Αντίστοιχα αυξήθηκε το συνολικό μερίδιο των ιδιωτών προμηθευτών στο 38,47%.  Στην κατάταξη των ιδιωτών, η ΗΡΩΝ βρέθηκε στην πρώτη θέση τον περασμένο μήνα με ποσοστό 7,53% (από 7,24%). Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Mytilineos με 7,47% (από 7,49%) ακολουθούμενη από την  Elpedison με 6,07% (από 6%). Η πρώτη δεκάδα  συμπληρώνεται από τις  NRG με 5,14% (από 4,85%),  Αέριο Αττικής με 3,15% (από 2,97%),  Watt & Volt με 2,78% (από 2,08%),  Volterra με 2,09% (από 1,92%),  ZeniΘ με 2,02% (από 2,14%) και  Volton με 0,87% (από 0,98%).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας