Μενού Ροή
Η επιλογή διασύνδεσης της Αιγύπτου μέσω της ηπειρωτικής Ελλάδας, δείχνει και τον επικρατέστερο επενδυτή

Ξεκλειδώνει το επόμενο διάστημα το τεράστιο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Αιγύπτου με την Ελλάδα. Όπως αποκάλυψε από τη Θεσσαλονίκη και την ζωντανή μετάδοση του "Οικονομικού Ταχυδρόμου" ο πρόεδρος της διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ Μάνος Μανουσάκης, "η σύνδεση θα γίνει από το ηπειρωτικό σύστημα. Θα μεταφέρεται ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της Αιγύπτου προς την Ευρώπη".

Σύμφωνα με πληροφορίες η εξέλιξη οδηγεί σε ξεκάθαρο προβάδισμα μιας εκ των τριών προτάσεων που έχουν υποβληθεί για το εν λόγω έργο. Συγκεκριμένα η διασύνδεση GREGY της εταιρείας Elica (όμιλος Κοπελούζου) με προβλεπόμενο μήκος 1373 χλμ συνδέει απευθείας την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αττική.

Οι δύο άλλες προτάσεις

Αντίθετα φαίνεται να υποχωρούν οι δύο άλλες προτάσεις που έχουν υποβληθεί. Αυτή της Eunice με τη διασύνδεση Greece Africa Power Interconnector για την κατασκευή διασύνδεσης ισχύος 2000MW η οποία θα συνδέει την Αίγυπτο με την Κρήτη και αυτή του EuroAfrica Interconnector με μήκος 1396 χιλιόμετρα και διαδρομή από την Νταμιέτα της Αιγύπτου, προς την Κύπρο και στη συνέχεια την Ελλάδα, που προωθείται από κυπριακή εταιρεία.

Σύμφωνα με τον κ. Μανουσάκη, το έργο αυτό θα έχει ένα όφελος συνολικό για την Ευρώπη και τη χώρα μας. Στη συνέχεια θα απαιτηθούν νέες διασυνδέσεις προς όλη την Ευρώπη και ενίσχυση των διασυνδέσεων από την Ελλάδα προς άλλους προορισμούς.

Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ πρόσθεσε ότι το ενδιαφέρον για την χρηματοδότηση είναι μεγάλο και από ευρωπαικής πλευράς, "κεφάλαια υπάρχουν σε διάφορα μέρη του κόσμου και υπάρχει ενδιαφέρον για την εν λόγω επένδυση".

Σημειώνεται ότι την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) το οποίο θα μπορούσε να εξελιχθεί σε διακυβερνητική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου.

Ήδη η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει προς την Αιγυπτιακή κυβέρνηση προσχέδιο του MoU από τις 6 Μαΐου, ενώ στην τελευταία υπουργική συνάντηση συμφωνήθηκε να υπογραφεί το μνημόνιο μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα.

Παράλληλα η ελληνική πλευρά αναμένεται να επιδιώξει το έργο να ενταχθεί στα έργα κοινού ενδιαφέροντος PCI  στο πλαίσιο της διασύνδεσης των διευρωπαϊκών δικτύων ενέργειας.

Το σχέδιο GREGY

Το GREGY ακολουθεί τη διαδρομή Ras Ghareb-Nile West- Wadi El Natroon- Acharnes, αποτελείται από διασύνδεση HVDC από την περιοχή Wadi-El-Natroon (Αίγυπτος) με την περιοχή της Αττικής συνολικού μήκους περίπου 1373 χλμ και δίκτυο HVAC που θα συνδέει τον σταθμό μετατροπής της Αιγύπτου με την τοποθεσία των αιολικών πάρκων (περίπου 640 χλμ). Και τούτο καθώς αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου έργου, που προβλέπει την κατασκευή αιολικών πάρκων ισχύος περίπου 3300MW, προκειμένου να αξιοποιηθεί το υψηλό αιολικό δυναμικό της Αιγύπτου, κυρίως στον κόλπο του Σουέζ και στις όχθες του Νείλου.

Το GREGY έχει ενταχθεί από πέρυσι στα υπό διαβούλευση έργα του επικαιροποιημένου καταλόγου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) ενόψει της κατάρτισης του νέου δεκαετούς προγράμματος ανάπτυξης για την περίοδο ως το 2030. Ο κατάλογος περιλαμβάνει έργα που προτείνονται από τις επιχειρήσεις που τα προωθούν και τα οποία έχουν περάσει από την πρώτη φάση αξιολόγησης του ENTSO-E.

Τα σχέδια της Αιγύπτου

Σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η ισχύς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Αίγυπτο αναμένεται να αυξηθεί από 3,51 GW το 2020 σε 13,7 GW το 2030, αυξανόμενη με εντυπωσιακό Σύνθετο Ετήσιο Ρυθμό Ανάπτυξης (CAGR) 14,6% κατά την περίοδο. Στις ανανεώσιμες πηγές, τα ηλιακά φωτοβολταϊκά (Φ / Β) και η αιολική ενέργεια αναμένεται να οδηγήσουν την αγορά ανανεώσιμων πηγών ενέργειας από το 2021 έως το 2030. Η αθροιστική ηλιακή φωτοβολταϊκή ικανότητα αναμένεται να αυξηθεί από 2,02 GW το 2020 σε 7,71 GW το 2030, ενώ η αθροιστική χερσαία αιολική ισχύς είναι Αναμένεται να αυξηθεί από 1,39 GW το 2020 σε 5,64 GW το 2030.

Το σχέδιο της αιγυπτιακής κυβέρνησης, γνωστό ως Ολοκληρωμένη Στρατηγική Αειφόρου Ενέργειας (ISES) έως το 2035 στοχεύει στο μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη συνολική παραγωγή 20% έως το 2022 και 42% έως το 2035.

Η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα μπορούσε να βελτιώσει την ενεργειακή ασφάλεια της Αιγύπτου διατηρώντας παράλληλα το εισόδημα από συναλλάγματα μέσω των εξαγωγών φυσικού αερίου.

Η Αίγυπτος έχει υψηλό δυναμικό αιολικής ενέργειας ειδικά στον Κόλπο του Σουέζ με σταθερή ταχύτητα ανέμου περίπου 8-10 m / s.

Πρόσφατα, μια νέα δυνητική περιοχή δεν έχει αξιοποιηθεί στα ανατολικά και δυτικά του ποταμού Νείλου, στις επαρχίες Beni Suef και στην όαση El Kharga. Αυτές οι περιοχές έχουν ταχύτητες ανέμου μεταξύ 5 m / s και 8 m / s, το οποίο είναι κατάλληλο για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για την ηλιακή ενέργεια, η χώρα λαμβάνει κατά μέσο όρο περίπου 2.800 έως 3.200 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως.

Η χώρα δέχεται ηλιακή ακτινοβολία 1970-3200 kWh / m2 ετησίως. Αυτό το καθιστά μια από τις καλύτερες τοποθεσίες στον κόσμο για την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας