Μενού Ροή
Η τέλεια καταιγίδα στις ευρωπαικές τιμές του ρεύματος

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας "φλέγονται". Εν μέσω συζητήσεων για επιδοτήσεις και εκπτώσεις στην Ελλάδα, οι τιμές ρεκόρ του φυσικού αερίου εκτοξεύουν στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών της τιμές της χονδρικής στο ρεύμα.

Η κατάσταση οδηγεί ήδη στα πρώτα λουκέτα εταιρειών προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεγάλη Βρετανία.

Μετά την χτεσινή μεγάλη άνοδο, η αυριανή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην χονδρική ανέβηκε στα 175,39 ευρώ/MWh. Κατέγραψε άνοδο 2% σε ένα 24ωρο.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε τα 212 ευρώ/MWh στις 8 το απόγευμα ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 127,42 ευρώ/MWh στις 3 το πρωί.

«Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας αντιμετωπίζουν την τέλεια καταιγίδα», ανέφεραν αναλυτές της Barclays με επικεφαλής τον Πίτερ Κράμπτον σε σημείωμά τους. «Ένα από τα βασικά μας επιχειρήματα είναι ότι η συναίνεση εξακολουθεί να μην αντικατοπτρίζει το ράλι τιμών ισχύος».

Η άνοδος του κόστους ισχύος σε υψηλά επίπεδα σε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές οφείλεται στην σημαντική πίεση στις τιμές των βασικών προϊόντων, ανέφεραν οι αναλυτές της Barclays.

Οι ανησυχίες για τα χαμηλά επίπεδα αποθήκευσης φυσικού αερίου στη Γερμανία αυτό το χειμώνα θα μπορούσαν να αυξήσουν τις τιμές του ρεύματος ακόμη υψηλότερα, πρόσθεσαν.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν λόγω του χαμηλού ανέμου και της αναστάτωσης των αγγλικών διασυνδέσεων, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου συνεχίζουν να σπάνε τα ρεκόρ εν μέσω συνεχιζόμενων ανησυχιών για την ασφάλεια του εφοδιασμού τους χειμερινούς μήνες.

Οι κυβερνήσεις αρχίζουν να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες τιμές. Η Ισπανία ανακοίνωσε ότι θα περιορίσει τα απροσδόκητα κέρδη για τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας, ένα σχέδιο που οδήγησε σε πτώση εγχώριων παικτών όπως η Endesa SA την Τρίτη. Εν τω μεταξύ, η Ιταλία σκοπεύει να χρησιμοποιήσει δημόσια κονδύλια για να μειώσει τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών του φυσικού αερίου στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Λουκέτα προμηθευτών στη Βρετανία

Αντιμέτωποι με τη χρεοκοπία είναι δύο προμηθευτές ενέργειας στη Βρετανία μετά τη ξέφρενη άνοδο των τιμών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι δύο εταιρείες εξυπηρετούν πάνω από μισό εκατομμύριο καταναλωτές. Πρόκειται για την Utility Point με 220.000 πελάτες και την People's Energy με 350.000 πελάτες που ανακοίνωσαν σήμερα ότι διακόπτουν τη λειτουργία τους.

Πλέον, ο ρυθμιστής της χώρας θα επιλέξει νέο προμηθευτή για τους καταναλωτές, ενώ την περασμένη εβδομάδα άλλοι δύο προμηθευτές, η Pfp Energy και η Moneyplus Energy με συνολικά 94.000 πελάτες έκλεισαν.

Ο ρόλος του Nord Stream

Το Κρεμλίνο διαβεβαίωσε την Τετάρτη ότι η λειτουργία του αμφιλεγόμενου, πρόσφατα ολοκληρωμένου αγωγού Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, οι οποίες φτάνουν τα ιστορικά υψηλά.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ταχύτερη δυνατή έναρξη λειτουργίας του Nord Stream 2 θα εξισορροπήσει σημαντικά τις παραμέτρους των τιμών του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής ενημέρωσης. Την Τετάρτη, οι τιμές έφθασαν τα 79,31 ευρώ ανά μεγαβατώρα, υψηλό όλων των εποχών στην ευρωπαϊκή αγορά αναφοράς, αφού εκτινάχθηκε κατά σχεδόν 30% από την αρχή της εβδομάδας.

Το σημείωμα της Goldman Sachs

Σε μια σημείωση που κυκλοφόρησε αργά το βράδυ της Τρίτης, η Goldman Sachs αναφέρει ότι το ρεκόρ τιμών οφείλεται στα «εξαιρετικά χαμηλά» επίπεδα αποθήκευσης στην Ευρώπη, παρά την πρόβλεψη για κρύο χειμώνα. Η Ρωσία έχει μετριάσει τις εξαγωγές της τους τελευταίους μήνες, εκπληρώνοντας μεν τις δεσμεύσεις της αλλά δεν ανταποκρίνεται στην αυξημένη ζήτηση, ιδίως λόγω της πυρκαγιάς τον Αύγουστο σε μεγάλο εργοστάσιο της γιγαντιαίας Gazprom.

Ορισμένοι, ιδίως οι ουκρανικές αρχές, κατηγορούν τη Μόσχα ότι αυξάνει την πίεση στις τιμές για να επιταχύνει την έναρξη λειτουργίας του αμφιλεγόμενου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, που ολοκληρώθηκε στις 10 Σεπτεμβρίου και τώρα περιμένει το πράσινο φως από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή.

Η Ουκρανία, ορκισμένος εχθρός της Ρωσίας, πληρώνεται για τη διέλευση του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη, και επομένως πολεμά το έργο Nord Stream 2 που το παρακάμπτει και το οποίο θεωρεί «γεωπολιτικό όπλο».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας