Μενού Ροή
Ηλεκτρικό ρεύμα: Έρχεται «μενού» με τρεις κατηγορίες τιμολόγιων

Ανακοινώνει σήμερα τις αποφάσεις της Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την τυπολογία των τιμολογίων ρεύματος σε μια προσπάθεια να διαμορφώσει όρους διαφάνειας στην αγορά αλλά και καλύτερης ενημέρωσης, προσυμβατικής και μη, των καταναλωτών.

Έτσι, με βάση πληροφορίες, αναμένεται να προκριθεί μοντέλο με ένα «μενού» τριών κατηγόριων, που θα ισχύσει από το νέο έτος.

Η νέα κατηγοριοποίηση αναμένεται να διαχωρίζει τα τιμολόγια ανάλογα με τη χρήση ή μη της ρήτρας αναπροσαρμογής, αλλά και το ύψος της επιβάρυνσης που θα μπορεί αυτή να προκαλέσει.

Πως θα διαχωρίζονται

Έτσι, τα τιμολόγια θα διαχωρίζονται σε σταθερά τιμολόγια, κυμαινόμενα με όριο προσαύξησης και κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης. Μένει να φανεί εάν οι σημάνσεις κλιμάκωσης κινδύνου, θα ενταχθούν ή όχι στη νέα προτυποποίηση καθώς υπήρξε αντίδραση των παρόχων.

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έθεσε στις αρχές Αυγούστου σε διαβούλευση σειρά προτάσεων για τα τιμολόγια.

Περιλάμβαναν την κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς.

Τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Την κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια (διατήρηση μόνο στα τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου) και τη δωρεάν λήψη του λογαριασμού, ανεξάρτητα από το αν η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά ή σε χαρτί.

Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας διαφώνησαν με τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Θεωρούσαν ότι παραβιάζει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας, με την κατάργηση της πάγιας χρέωσης με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι καλύπτει τα κόστη πχ πελατών με χαμηλή κατανάλωση, κλειστών κτιρίων κ.ά. καθώς και με την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Προσυμβατική ενημέρωση

Παράλληλα πέρα από την κατηγοριοποίηση αυτή στις νέες Κατευθυντήριες Οδηγίες που θα δώσει η ΡΑΕ αναμένεται να είναι περιλαμβάνονται και πρότυπα ανάλογα, για τις φόρμες προσυμβατικής ενημέρωσης που δίνουν οι εταιρίες όταν ενημερώνουν τους καταναλωτές για τις προσφορές νέου συμβολαίου.

Επιπλέον, αναμένεται να καταλήξει και στη σχετική εισήγηση προς το ΥΠΕΝ για τη σχετική νομοθέτηση για τη ρήτρα αποχώρησης, σημείο στο οποίο υπάρχει έντονη αντίδραση από τις εταιρίες παρόχους, που ζητούν να μην καταργηθεί.

Υπενθυμίζεται, ότι οι καταναλωτές έχουν εντείνει το τελευταίο τα παράπονά τους στη ΡΑΕ με αιχμή τους λογαριασμούς και τη σαφήνεια των χρεώσεων που περιλαμβάνουν.

Βέβαια, οι ρήτρες που έχουν ενταχθεί, και για τις οποίες πολλοί καταναλωτές δεν είχαν επαρκή γνώση, έχει εκτοξεύσει το βάρος που καλούνται να σηκώσουν, λόγω βέβαια της μετακύλισης του υψηλού χονδρεμπορικού κόστους από τους προμηθευτές στη λιανική.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας