Μενού Ροή
"Ηλεκτροπληξία" στην Ευρώπη-Στα 900 ευρώ η μεγαβατώρα στη Γαλλία

Σε θρίλερ εξελίσσεται το ράλι των τιμών της ενέργειας στην Ευρώπη. Χθες στη Γαλλία η τιμή της μεγαβατώρας έσπασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ φτάνοντας στα 900 ευρώ/MWh, την ώρα που το φυσικό αέριο στο TTF ξεπέρασε κατά πολύ το φράγμα των 300 ευρώ/MWh.

Το κόστος της ενέργειας στη Γαλλία εκτοξεύεται, καθώς τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας αντιμετωπίζουν, όπως αναφέρει το Bloomberg, περαιτέρω διακοπές λειτουργίας.

Έτσι, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης αυξήθηκαν κατά 15% στα 900 ευρώ ανά μεγαβατώρα -πάνω από 10 φορές σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή.

Η πυρηνική παραγωγή της Γαλλίας βρίσκεται ήδη στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 30 ετών, τη στιγμή που λειτουργούν μόλις οι μισοί αντιδραστήρες. Πολλές μονάδες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη διάβρωση και αυτά πρέπει να επιλυθούν για λόγους ασφαλείας προτού επιστρέψουν και πάλι σε λειτουργία.

Η άνοδος οφείλεται στην ανακοίνωση της Electricite de France SA ότι περισσότεροι από τους αντιδραστήρες της θα χρειαστούν περισσότερο χρόνο για να επανέλθουν μετά τη διακοπή. Οι διακοπές επηρεάζουν εργοστάσια συνολικής ισχύος 8.380 MW, δηλαδή σχεδόν το 14% της συνολικής πυρηνικής δυναμικότητας της Γαλλίας.

Οι τιμές αυτές βρίσκονται στα ύψη με πάνω από 1.500 ευρώ για το διάστημα Νοεμβρίου-Ιανουαρίου. Οι δε τιμές αιχμής για την ίδια περίοδο αγγίζουν μέχρι και τα 3.000 ευρώ, γεγονός ενδεικτικό των μεγάλων γαλλικών προβλημάτων. Μάλιστα, η τιμή Νοεμβρίου σκαρφάλωσε πάνω από τα 1.600 ευρώ αμέσως μετά την ανακοίνωση της EDF, καθώς αναμένεται δυσκολία εκείνο το μήνα στην κάλυψη των αναγκών της χώρας.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη αγορά της Ευρώπης, οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για το επόμενο έτος αυξήθηκαν έως και 23% στο ιστορικό υψηλό των 792 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι τιμές της επόμενης ημέρας αυξήθηκαν επίσης σε επίπεδα ρεκόρ σε ολόκληρη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Γαλλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. Το υψηλότερο σημειώθηκε στην Ιταλία, όπου η ηλεκτρική ενέργεια για την Παρασκευή εκτινάχθηκε κατά 17% στα 718,71 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με στοιχεία της Gestore dei Mercati Energetici SpA.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας