Μενού Ροή
Η ώρα των "έξυπνων" μετρητών του ΔΕΔΔΗΕ - Τα οφέλη από πρόγραμμα μαμούθ των 800 εκ. και οι υποψήφιες εταιρείες κολοσσοί

Μετά από συνεχείς παρατάσεις σήμερα Τετάρτη 8 Ιουνίου οι ενδιαφερόμενοι για το έργο εγκατάστασης 7,3 εκατ «έξυπνων» μετρητών που έχει προκηρυχθεί από τον ΔΕΔΔΗΕ θα πρέπει να υποβάλουν το φάκελό τους στα γραφεία του Διαχειριστή.

Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους σε αξία διαγωνισμούς, προϋπολογισμού άνω των 800 εκατ. ευρώ, -με τον πήχη λόγω της αύξησης των κοστολογίων να αναμένεται να ανέβει αρκετά ψηλότερα-, και έχει συγκεντρώσει τα «βλέμματα» των ισχυρών εγχώριων και ξένων ομίλων του κλάδου.

Μετά την εκδήλωση ενδιαφέροντος θα καταρτιστεί short list με τις εταιρείες που πληρούν τις προδιαγραφές του διαγωνισμού και θα ακολουθήσει η υποβολή των τεχνικών προσφορών. Από τη διαδικασία αυτή θα προκριθούν τρία σχήματα που θα είναι και οι νικητές του διαγωνισμού.

Οι ενδιαφερόμενοι

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θεωρείται βέβαιη η συμμετοχή στο διαγωνισμό της ελβετικής πολυεθνικής Landis+Gyr, -από τους leaders του κλάδου διεθνώς-, η οποία έχει μεταφέρει τις βασικές γραμμές παραγωγής της στο εργοστάσιο της ελληνικής θυγατρικής στην Κόρινθο. Υπενθυμίζεται ότι το 2016 μετέφερε στην Ελλάδα από το Ζουγκ της Ελβετίας τις γραμμές παραγωγής των βιομηχανικών μετρητών, την επόμενη χρονιά των οικιακών μετρητών από τη Βρετανία και το 2021 τη νέα μονάδα των μετρητών φυσικού αερίου.

Το project φέρονται να διεκδικούν ακόμη η Siemens, η αμερικανική Honeywell, η γαλλική Schneider Electric, οι οποίες επίσης διατηρούν θυγατρικές στη χώρα μας, άλλες ευρωπαϊκές εταιρείες καθώς και ένας ή δύο μεγάλοι κινεζικοί όμιλοι.

Ένα έργο με πολλά εμπόδια

Στην Ελλάδα η γραφειοκρατία, η έλλειψη πόρων αλλά και οι ενστάσεις μεταξύ των ενδιαφερομένων έβαζαν τρικλοποδιές στο έργο που για πρώτη φορά απασχόλησε τη ΔΕΗ και το υπουργείο Ενέργειας το 2014.

Ήταν τότε που οι ευρωπαϊκές οδηγίες υποχρέωναν τα κράτη μέλη στην εισαγωγή νέας τεχνολογίας μέτρησης της ενέργειας, χαρακτηρίζοντας αυτά τα έργα αναπτυξιακά, ώστε να λαμβάνουν χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και τα Ταμεία Συνοχής της Ε.Ε.

Για την ιστορία θα πρέπει να επισημανθεί πως τον πρώτο πιλοτικό διαγωνισμό του 2016 για την εγκατάσταση 200.000 μετρητών τον είχε κερδίσει η Intracom Telecom (ελβετικών συμφερόντων) με αντίπαλο τότε το σχήμα Intrakat-Intrasoft-OTE που είχε προσφύγει στο ΣτΕ και ακύρωσε το διαγωνισμό.

Τα οφέλη από τον ψηφιακό μετασχηματισμό

Η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα γνωρίζουμε για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος. Οι «έξυπνοι» μετρητές που θα επικοινωνούν και με τις «έξυπνες» συσκευές θα είναι σε θέση να παρέχουν στους καταναλωτές και στους παρόχους διαρκή ροή στοιχείων για την κατανάλωση ρεύματος. Για παράδειγμα ο καταναλωτής θα γνωρίζει ανά πάσα στιγμή το ύψος των κιλοβατωρών που έχει καταναλώσει.

Επίσης θα διευκολυνθούν και οι επικείμενες αλλαγές στην τιμολόγηση, αφού όπου καταγράφεται υψηλή κατανάλωση θα ακολουθεί και υψηλότερη τιμολόγηση. Παράλληλα, οι πάροχοι θα μειώσουν τα κόστη τους αφού δεν θα χρειάζονται πλέον τις υπηρεσίες των υπαλλήλων-καταμετρητών που περνούν από τα ρολόγια κάθε τετράμηνο και καταγράφουν τις καταναλώσεις.

Σημαντικά θα είναι και τα οφέλη του διαχειριστή, αφού θα εποπτεύει πιο αποτελεσματικά το δίκτυο, θα εντοπίζει πολύ πιο γρήγορα βλάβες, η επαναφορά από black out θα είναι πιο σύντομη, ενώ θα εκμηδενιστεί η πιθανότητα ρευματοκλοπής, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα παρέμβασης στο νέο μετρητή.

Το πλάνο της εγκατάστασης

Σύμφωνα με το πλάνο του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) η αντικατάσταση των αναλογικών ή βιομηχανικών μετρητών με τους «έξυπνους» μετρητές θα γίνει σε βάθος οκτώ ετών και θα έχει ολοκληρωθεί έως το 2030.

Ειδικότερα, το 2022 προβλέπεται ότι θα εγκατασταθούν 300.000 νέοι μετρητές –λίγο δύσκολο μετά τις παρατάσεις που έλαβε ο διαγωνισμός, 500.000 το 2023, 800.000 το 2024, 1 εκατ το 2025, 1 εκατ το 2026, 800.000 το 2027, 1 εκατ το 2028, 1 εκατ το 2029 και 900.000 το 2030. Σύνολο, 7,3 εκατ. μετρητές.

Εκτιμάται πως όλοι οι μεγάλοι παίκτες του χώρου θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Μεταξύ αυτών η Schneider, η Siemens, η Intracom Telecom, η Sagemcom Energy, αλλά και η πολυεθνική Landis+GYR που διατηρεί μονάδα παραγωγής «έξυπνων» μετρητών στην Κόρινθο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας