Μενού Ροή
"Κεραυνοί" βιομηχανικών καταναλωτών για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας

Σκληρή κριτική για την κατάσταση στην αγορά ενέργειας ασκεί η Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας, με αφορμή αυτή την φορά την διαβούλευση για τον Κανονισμό Λειτουργίας της Αγοράς Επόμενης μέρας.

Στην επιστολή της που υπογράφει ο πρόεδρος της Αντώνιος Κοντολέων, αφού αναφέρει ότι "η εκτόξευση των τιμών ενέργειας αναδεικνύει τα δομικά προβλήματα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, μιας αγοράς της οποίας κύριο χαρακτηριστικό είναι η παντελής έλλειψη ανταγωνισμού, προσθέτει. "Η ΕΒΙΚΕΝ έχει επισημάνει επανειλημμένα ότι καταγράφονται συγκεκριμένες πρακτικές στην αγορά προμήθειας, οι οποίες οδήγησαν στη μεταφορά του 100% του ρίσκου των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς στα βιομηχανικά τιμολόγια".

"Την ίδια στιγμή", καταγγέλει, "υπάρχουν παρεμβάσεις από σημαντικούς παράγοντες της αγοράς, με αναφορά σε windfall profits για τους παραγωγούς συγκεκριμένων τεχνολογιών".

Οι χώρες του νότου

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο τονίζει ο κ. Κοντολέων διατυπώνονται έντονοι προβληματισμοί για την ανάγκη διαρθρωτικών αλλαγών στο σχεδιασμό της χονδρεμπορικής αγοράς, ιδιαίτερα από τις χώρες του Νότου.

Ανάμεσα στα έκτακτα μέτρα, που πήρε η Ισπανική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της κρίσης, σημειώνει, περιλαμβάνεται η υποχρέωση όλων των παραγωγών να διαθέσουν με διμερή συμβόλαια ποσότητα ενέργειας ίση με το 6% της κατανάλωσης της χώρας.

Γιατί δεν αλλάζει το σύστημα

Βάσει των ανωτέρω, επισημαίνεται στο κείμενο της ΕΒΙΚΕΝ, "αδυνατούμε να αντιληφθούμε την ανάγκη που υπαγορεύει τη διατήρηση της συγκεκριμένης ρύθμισης για ένα ακόμη έτος, η οποία σε συνδυασμό με την παντελή άρνηση των παραγωγών να διαθέτουν προθεσμιακά προϊόντα, καταλήγει σε διατήρηση του μοντέλου της υποχρεωτικής αγοράς μετά από ένα έτος εφαρμογής του μοντέλου στόχου.

"Ως αιτιολογία εμφανίζεται για μια ακόμη φορά η μείωση της ρευστότητας στην αγορά επόμενης ημέρας. Από πρόσφατη έκθεση του ΑCER (Market monitoring report 2020, 30.10.2021) παραθέτουμε σχετικό πίνακα από τον οποίο προκύπτει ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές είναι κανόνας τα διμερή συμβόλαια εκτός της αγοράς επόμενης ημέρας, αντίθετα με ότι συμβαίνει στην ελληνική αγορά".

Και καταλήγει η ΕΒΙΚΕΝ διατυπώνοντας την πλήρη αντιθεσή της στην πρόταση της ΕΧΕ ΑΕ. "Εκτός των άλλων σας καλούμε να αναλογιστείτε πόσο θα είχαν ελαχιστοποιηθεί οι επιπτώσεις από την έκρηξη των τιμών στους καταναλωτές εάν υπήρχε η δυνατότητα σύναψης διμερών συμβολαίων μεταξύ ηλεκτροπαραγωγών και μικρών προμηθευτών ή/και μεγάλων βιομηχανικών καταναλωτών, γεγονός το οποίο θα επέτρεπε στους τελευταίους να αντισταθμίσουν τον εν λόγω κίνδυνο και να μη βρεθούν εκτεθειμένοι 100% στην καταιγίδα που βιώνουμε, η οποία πλήττει όλους πλην τους ηλεκτροπαραγωγούς".

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας