Μενού Ροή
Κλειδί τα “υποκατάστατα” του ρωσικου αερίου για τη δημοσιονομική ισορροπία και τις τιμές ρεύματος - Ο ρόλος του λιγνίτη

Βαρόμετρο για τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα, καθώς όπως φαίνεται, δεν τίθεται θέμα επάρκειας, αλλά και για τον δημοσιονομικό χώρο για την προώθηση και νέου πακέτου μέτρων είναι η γρήγορη αντικατάσταση στο ενεργειακό μίγμα του φυσικού αερίου από άλλες πηγές ενεργειακών πόρων και κυρίως η γρήγορη αξιοποίηση του λιγνίτη.

Με βάση αναφορές κυβερνητικών στελεχών η εκτίμηση είναι ότi η Ρωσία θα συνεχίσει το “παιχνίδι” με τη λειτουργία των αγωγών ώστε να κρατήσει ψηλά τις τιμές.

“Πρέπει να δούμε το νέο τοπίο” τόνισε χθες μιλώντας σε δημοσιογράφους κορυφαίο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου αναφερόμενος στις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι “βαρόμετρο” είναι οι τιμές αερίου που επηρεάζουν τις τιμές του ρεύματος.

“Νομίζω οι Ρώσοι θα προσπαθουν να συντηρούν  το κλίμα αβεβαιότητας για να κρατούν τις τιμές υψηλότερα. Αλλά όταν γεμίσουν οι αποθήκες, μια τέτοια στάση  θα έχει μικρή επίδραση στις τιμές” ανέφερε και προσέθεσε ότι “η παράλληλη περαιτέρω αξιοποίηση των ΑΠΕ, η χρήση λιγνίτη, ΑΠΕ και ντίζελ περιορίζουν τη συμμετοχή του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα” κάτι που επηρεάζει το σημαντικά το ΑΕΠ. “Ανά δέκα ευρώ αύξησης τιμών στο φυσικό αέριο, η επιβάρυνση είναι μεγάλη στην πορεία του ΑΕΠ. Αλλά η όλη εξέλιξη εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θα μπει ο λιγνίτης στο ενεργειακό μίγμα.  Με παλιές καταναλώσεις η άνοδος 10 ευρώ στη τιμή του αερίου, δημιουργεί κόστος στην οικονομία που υπερβαίνει τα 600 εκ. Σίγουρα, όμως, έχουμε μείωση κατανάλωσης και υποκατάσταση του φυσικού αερίου. Κι αυτό θα συνεχίζεται σε όλην την επόμενη πορεία” σημείωσε το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου περιγράφοντας το όλο δημοσιονομικό σκηνικό που παραπέμπει στη λήψη αποφάσεων για τις όποιες κινήσεις το φθινόπωρο οπότε και στο μέτωπο του πετρελαίου θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις τιμές. Οι τελευταίες, δε, συνδέονται με την πορεία των εκτιμήσεων για την παγκόσμια οικονομία, με το εάν δηλαδή θα υπάρξει ύφεση ή όχι

“Πάντως τα στοιχεία, συνδυασμενα δείχνουν ότι η οικονομία προσφέρει μια όσο μεγαλύτερη ασπίδα για να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα πληθωρισμού με δημοσιονομικού  χαρακτήρα μέτρα” ανέφερε με νόημα το στέλεχος του οικονομικού επιτελείου.

Η ΡΑΕ και το σχέδιο δράσης

Υπενθυμίζεται ότι η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα θέσει σε δημόσια διαβούλευση (το αργότερο έως την Πέμπτη) το σχέδιο προληπτικής δράσης σε περίπτωση που κόψουν το αέριο στον Turkis Stream κατ΄ αναλογία με τις κινήσεις που έκαναν στον Nord Stream 1, Oι βασικοί άξονες του σχεδίου, μάλιστα έκλεισαν στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την περασμένη εβδομάδα και προβλέπουν διπλασιασμό στην λιγνιτική ηλεκτροπαραγωγή για το επόμενο 12μηνο, προκειμένου να φτάσει τις 10 TWh έναντι 5 TWh σήμερα. Η ποσότητα αντιστοιχεί στο 20% της συνολικής ετήσιας κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα.

Μέσω του Σχεδίου τίθεται επίσης σε διαβούλευση το μέτρο αποθήκευσης αερίου στην Ιταλία. Μάλιστα η ΡΑΕ στο σχέδιό της εκτιμά ότι θα πρέπει να υπάρξει αποθήκευση στις 1,7-1,8 Τεραβατώρες, ενώ το αέριο θα πρέπει να  αποθηκευτεί από τον Οκτώβριο και για πέντε μήνες.

Στο Σχέδιο περιλαμβάνεται επίσης η χρήση ντίζελ στις πέντε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες αερίου που έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν καύσιμο, όπως επίσης και η αξιοποίηση της αυξημένης δυναμικότητας που θα αποκτήσει το τέρμιναλ του ΔΕΣΦΑ, μετά την προσθήκη του FSU.

Η ΕΕ

Παράλληλα  η ΕΕ δημοσιοποιεί το σχέδιο «Εξοικονόμηση φυσικού αερίου για ασφαλή χειμώνα», πστις 20 Ιουλίου και θα συζητηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της 26ης Ιουλίου. Περιλαμβάνει τρία στάδια «απάντησης» στο σενάριο περαιτέρω διαταραχών της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία, με δυνατότητα εξοικονόμησης έως 60 δισ. κυβικών μέτρων, από τα 155 δισ. που είναι οι ετήσιες εισαγωγές από τη Μόσχα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας