Μενού Ροή
Κλείνουν τους διακόπτες: Μείωση 12,9% της κατανάλωσης ρεύματος για τον Αύγουστο

Σε τροχιά μείωσης της κατανάλωσης  ηλεκτρικής ενέργειας έχει ήδη μπει η  Ελλάδα υπό την πίεση των υψηλών τιμών, κάτι που προϊδεάζει για επίτευξη του σχετικού στόχου για «ψαλίδι» 10% που ετοιμάζεται να θεσπίσει η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΑΔΜΗΕ για τον Αύγουστο, η συνολική κατανάλωση ρεύματος  μειώθηκε τον περασμένο μήνα κατά 12,9% και διαμορφώθηκε στις  5002 γιγαβατώρες (GWh) έναντι 5329 GWh τον Αύγουστο του 2021. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται κατά κύριο λόγο στον περιορισμό της ζήτησης για ρεύμα που κατεγράφη στη χαμηλή τάση  (νοικοκυριά, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις) που διαμορφώθηκε στις 3156  Γιγαβατώρες, με μείωση 18,6 %. Μικρότερη, της τάξης του 3% ήταν η μείωση από τις μεγάλες βιομηχανίες που  είναι συνδεδεμένες στην υψηλή τάση,

Ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού η ζήτηση για ρεύμα είχε ξεκινήσει να σταθεροποιείται, ενώ τον Ιούλιο κατέγραψε πτώση 11,8% (σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021). Ο ρυθμός επιταχύνθηκε τον Αύγουστο, βοηθούντος και των σχετικών ήπιων θερμοκρασιών που επικράτησαν. Σε κάθε περίπτωση, εκτιμάται ότι η τάση θα διατηρηθεί και το Σεπτέμβριο, καθώς  ακόμα και χωρίς…μπόνους, όλα δείχνουν ότι νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις κινούνται στον αστερισμό της εξοικονόμησης ρεύματος για να συγκρατήσουν τους λογαριασμούς τους

Μετά την σημαντική πτώση της κατανάλωσης στο δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου, οριακά πτωτικά κινείται η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2022 καθώς διαμορφώθηκε στις 35.337 GWh από 35.531 GWh πέρυσι (-0,54 %). Την ίδια στιγμή, είναι αξιοσημείωτο ότι παρά  τη μείωση της ζήτησης, η εγχώρια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε κατά 5,56% καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκε εντυπωσιακή αύξηση 328% των εξαγωγών ρεύματος, στις 636 γιγαβατώρες ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 62,84 % στις 275 γιγαβατώρες.

Όσον αφορά στα μερίδια αγοράς των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας,  η ΔΕΗ ανέβηκε στο 63,33% (από 62,94 % τον Ιούλιο), επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για επαναπατρισμό πελατών της χαμηλής τάσης στον μεγαλύτερο «παίκτη» τον περασμένο μήνα.  Ακολουθούν η MYTILINEOS με 7,29% o HΡΩΝ με  6,66%, η Elpedison με 6,26% η NRG με 4,44% η Watt+Volt με 2,22%, η Φυσικό Αέριο με 2,08%, η Volterra με 1,99% , η ΖΕΝΙΟ με 1,98%  και  η Volton με 1,35%.

Υπενθυμίζεται τέλος ότι η μείωση κατανάλωσης ρεύματος στην Ελλάδα συμβαδίζει με τη μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  η κατανάλωση φυσικού αερίου το Σεπτέμβριο στη χώρα μας εμφανίζει μείωση 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Πτωτικά είχε κινηθεί η κατανάλωση τους καυσίμου  και κατά τους μήνες του καλοκαιριού (-22% τον Ιούνιο, -14% τον Ιούλιο, -14,7% τον Αύγουστο), με την Ελλάδα να κινείται και εδώ εντός της ευρωπαϊκής «γραμμής» για εθελοντική μείωση 15% στην κατανάλωση φυσικού αερίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας