Μενού Ροή
Ρεύμα: Χαμηλότερες οι τιμές Οκτωβρίου-Κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση η επιδότηση

Τα «αποκαλυπτήρια» τόσο των νέων τιμολογίων ρεύματος που θα ισχύσουν για τον Οκτώβριο  όσο και του  νέου σχήματος των επιδοτήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα και το φυσικό αέριο αναμένονται μέσα στην εβδομάδα, αναδιατάσσοντας το τοπίο στην αγορά ενέργειας.

Τα τιμολόγια Οκτωβρίου -που σύμφωνα με τις προβλέψεις του νόμου θα πρέπει να ανακοινωθούν αύριο 20 Σεπτεμβρίου- εκτιμάται  ότι θα κυμανθούν σε χαμηλότερα επίπεδα από αυτά του τρέχοντος μήνα, με τη ΔΕΗ να δίνει τον «τόνο».  Όπως παρατηρούν παράγοντες της αγοράς,  η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών φυσικού αερίου -που παρουσιάζουν εσχάτως αυξομειώσεις 40-50 ευρώ/MW ακόμα και μέσα στην ημέρα- δυσκολεύει τις προβλέψεις για τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος για τον επόμενο μήνα και κατ’ επέκταση την διαμόρφωση των τιμολογίων λιανικής. Από την άλλη πλευρά, η μη επιβεβαίωση -μέχρι στιγμής- των προβλέψεων για άλμα των χονδρεμπορικών τιμών το Σεπτέμβριο πάνω από τα 500 ευρώ/MWh -που ώθησε τις εταιρείες να προσφέρουν υψηλά τιμολόγια για το μήνα για να μη «γράψουν» ζημίες- ανοίγει «παράθυρο» στους παρόχους να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια για τον Οκτώβριο. Σημειώνεται ότι οι  χρεώσεις των εταιρειών  για το Σεπτέμβριο κυμαίνονταν από 680 έως 800  ευρώ/MWh κιλοβατώρα.

Αμέσως μετά τις ανακοινώσεις των παρόχων, θα ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το νέο σχήμα των επιδοτήσεων ρεύματος που θα στείλει ηχηρό μήνυμα εξοικονόμησης με την επαναφορά στο μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης (που είχε εφαρμοστεί κατά τους πρώτους μήνες της κρίσης), ώστε η απορρόφηση των ανατιμήσεων να περιορίζεται όσο αυξάνεται η κατανάλωση. Παράλληλα, εισάγεται και «μπόνους» εξοικονόμησης για τα νοικοκυριά που θα μειώσουν κατά τουλάχιστον 15% τις κιλοβατώρες που καταναλώνουν σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021, με το ΥΠΕΝ να βρίσκεται σε συζητήσεις με τον ΔΕΔΔΗΕ για τις τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού.  Εκτιμάται ότι το bonus θα αποδίδεται ανά τετράμηνο  «ακολουθώντας» τη συχνότητα των καταμετρήσεων  από τον Διαχειριστή του Δικτύου Διανομής.

Οι κλίμακες για την κατανάλωση ρεύματος θα είναι τρεις.  Για την εισαγωγική κλίμακα που θα απολαμβάνει τη μέγιστη επιδότηση, ο  «πήχης» σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να τεθεί σημαντικά πάνω από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα, καλύπτοντας μεγάλο μέρος των νοικοκυριών. Οι άλλες δυο βαθμίδες θα αφορούν μεγαλύτερες καταναλώσεις.

Όσον αφορά στην επιδότηση στο φυσικό αέριο, παρότι τα συναρμόδια υπουργεία εξέτασαν και σε αυτή την περίπτωση το μοντέλο της κλιμακωτής επιδότησης, εντούτοις λόγω των τεχνικών δυσκολιών που παρουσιάζει, η πλάστιγγα φαίνεται να γέρνει προς το μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε πέρυσι, δηλαδή της οριζόντιας επιδότησης με ένα συγκεκριμένο ποσό ανά θερμική μεγαβατώρα, μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στόχος είναι να απορροφηθεί ένα σημαντικό μέρος της επιβάρυνσης, ωστόσο το μήνυμα που εκπέμπεται εδώ από το οικονομικό επιτελείο είναι ότι η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου από 30 ευρώ/ΜWh  που ήταν το Σεπτέμβριο του 2021 τώρα βρίσκεται στα 200 ευρώ/MWh (έχοντας μάλιστα υποχωρήσει από το ύψος ρεκόρ των 340 ευρώ/MWh στις αρχές του μήνα…) κι ότι καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει όλο το βάρος.

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας