Μενού Ροή
Κωδικός "κόστος ρεύματος 15 λεπτά η κιλοβατώρα" - Οι σκέψεις της κυβέρνησης πριν τις ανακοινώσεις για την μείωση της τιμής

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να παρουσιαστεί στον πρωθυπουργό η πρόταση για επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία επεξεργάζονται οι αρμόδιοι υπουργοί.

Τις τελευταίες ημέρες ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέτρσος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο γενικός γραμματέας δημοσιονομικής πολιτικής, Θάνος Πετραλιάς, συσκέπτονται διαρκώς προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της παρέμβασης που θα εισηγηθούν στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση προβλέπει την επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρική αγορά.

Κατά τις ίδιες πηγές, τα σενάρια υπό εξέταση έχουν ως βάση την επιβολή πλαφόν που θα κυμαίνεται μεταξύ 100 και 120 ευρώ/MWh στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο, το οποίο καθορίζει την τιμή εκκαθάρισης της χονδρικής αγοράς.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι η λιανική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές να διαμορφωθεί σε περίπου 0,15 – 0,16 ευρώ/kWh, δηλαδή να επανέλθει ουσιαστικά στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού.

Η τιμή εκκαθάρισης αγοράς ανήλθε τον περασμένο Ιούνιο σε 83,47 ευρώ/MWh, τον Ιούλιο σε 101,86 ευρώ/MWh και τον Αύγουστο σε 121,72 ευρώ/MWh.

Η χρηματοδότηση

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο δεν έχουν έως τώρα ξεκάθαρη απάντηση τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί αυτή η παρέμβαση στη χονδρική αγορά.

Αξιόπιστες πηγές αναφέρουν ότι το κόστος για την επιβολή ανώτατων ορίων βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για μια περίοδο έως και έξι μηνών, ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ.

Με την επιβολή πλαφόν στις αποζημιώσεις των ηλεκτροπαραγωγών, θα περιοριστούν αισθητά τα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) τα οποία έως τώρα αποτελούν τη βασική πηγή χρηματοδότησης των κρατικών επιδοτήσεων.

Μεταξύ των λύσεων που εξετάζονται για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού είναι η άντληση κεφαλαίων από τον προϋπολογισμό, δεδομένου ότι το έλλειμμα του 2021 θα είναι τελικά χαμηλότερο κατά περίπου μία μονάδα του ΑΕΠ από το αναμενόμενο.

Ωστόσο, η επιλογή του προϋπολογισμού ενδέχεται να αφήσει το κυβερνητικό αφήγημα εκτεθειμένο σε κριτική, καθώς επανειλημμένως ο πρωθυπουργός και κορυφαίοι υπουργοί έχουν τονίσει ότι η δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι περιορισμένες.

Από τις αγορές;

Μια άλλη επιλογή που εξετάζεται είναι η άντληση χρηματοδότησης από τις αγορές. Και αυτή η περίπτωση παρουσιάζει δυσκολίες καθώς οι αρμόδιοι υπουργοί αναζητούν τρόπους προκειμένου τα δάνεια να μην προσμετρώνται στο χρέος και το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης.

Πάντως, στην περίπτωση που προκριθεί η λύση της παρέμβασης στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαστούν αυστηροί εποπτικοί μηχανισμοί προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επωφεληθούν οι καταναλωτές από το χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Επίσης, θα πρέπει να βρεθεί λύση και για τους περισσότερους από 500.000 καταναλωτές, οι οποίοι έχουν σταθερά τιμολόγια με τιμές που ξεκινούν από 0,18 ευρώ/kWh και φτάνουν έως και τα 0,24 ευρώ/kWh, οι οποίοι θα πληρώνουν περισσότερο συγκριτικά με τους υπόλοιπους που έχουν κυμαινόμενα τιμολόγια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας