Μενού Ροή
Κομισιόν: Καμπανάκι για την ενεργειακή φτώχεια  και τις τιμές στην Ελλάδα - Πιθανό το νέο πακέτο μέτρων

Ανοικτό παραμένει το ενδεχόμενο για νέες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος ευάλωτων ομάδων εφόσον συνεχιστεί το ράλι τιμών και το επόμενο διάστημα.

Αποκαλυπτικά είναι τα όσα αναφέρει η 12η έκθεση αξιολόγησης που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η Κομισιόν.

Πιο συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι  οι πιέσεις στις τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας, που εμφανίστηκαν το τρίτο τρίμηνο του 2021, οφείλονται στις διεθνείς εξελίξεις στις τιμές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, αλλά και σε προβλήματα που έχει η αγορά στην Ελλάδα.

Πιο ψηλά η Ελλάδα

«Οι τιμές του ρεύματος στην Ελλάδα αυξήθηκαν κατά 14% τον Σεπτέμβριο 2021, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Σε σύγκριση με την υπόλοιπη ΕΕ, οι τιμές της ενέργειας στην Ελλάδα είναι περίπου 14% πάνω από τον αντίστοιχο μέσο όρο της ΕΕ» σημειώνει η Κομισιόν, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο.

«Η σχετικά υψηλή τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας ενέχει πρόσθετους κινδύνους για τους φτωχούς ενεργειακά και τα χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος νοικοκυριά. Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (2020), περίπου το 16,7% του ελληνικού πληθυσμού δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν τα σπίτια τους επαρκώς ζεστά, περίπου 8,5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την ΕΕ» τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή  και συμπληρώνει:

«Η αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας είναι αποτέλεσμα των διεθνών εξελίξεων σε συνδυασμό με εγχώριους παράγοντες, όπως η εξάρτηση από το φυσικό αέριο, η πλήρης ενσωμάτωση στις πανευρωπαϊκές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας». Η Κομισιόν αφού αναφέρει ότι η διαδικασία με τις αλλαγές στην αγορά ενέργειας είναι ακόμη μια συνεχής διαδικασία, τονίζει ότι το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελλάδας περιλαμβάνει πρόσθετες παρεμβάσεις στον τομέα της παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενέργειας επενδύσεις απόδοσης, αποθήκευσης και δικτύου, μεταρρυθμίσεις στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και σύνδεση των μη διασυνδεδεμένων νησιών με την ηπειρωτική χώρα. «Η υλοποίηση αυτών των έργων αναμένεται να αυξήσει την προστασία των τελικών καταναλωτών έναντι μελλοντικών κραδασμών μεσοπρόθεσμα» σημειώνει η Επιτροπή που στέκεται και στα μέτρα της κυβέρνησης.

Νέα μέτρα

«Ως απάντηση στην πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας, η Ελλάδα ανακοίνωσε μέτρα για να εξουδετερώσει τις οικονομικές και κοινωνικές του επιπτώσεις. Μετά την απότομη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας τιμές, οι αρχές εισήγαγαν ένα νέο καθεστώς επιδοτήσεων που θα προσφέρει έκπτωση του 60€/MWh για τις πρώτες 300 kWh που καταναλώνονται ανά μήνα μέχρι το τέλος του έτους για όλους τους καταναλωτές τάσης με συμβάσεις μεταβλητής τιμής ενώ τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά θα επωφελούνται από επιδότηση 80€/MWh . Εάν οι τιμές της ενέργειας παραμείνουν υψηλές περισσότερο από το αναμενόμενο», σημειώνει η Επιτροπή.

«Τα μέτρα ενδέχεται να παραταθούν. Οι αρχές ενημέρωσαν ότι η πρόσθετη υποστήριξη, θα απευθύνεται σε ευάλωτα νοικοκυριά και θα δημιουργηθεί ένας αυτόματος μηχανισμός προσαρμογής για να καλύψει τέτοιες απροσδόκητες διακυμάνσεις στο μέλλον. Οι αρχές αύξησαν επίσης το επίδομα θέρμανσης που χορηγείται σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος. Αυτά τα  μέτρα έχουν αξία 0,2% του ΑΕΠ για το 2021 και θα συνδυαστούν πλήρως με αυξημένα έσοδα του λογαριασμού του συστήματος εμπορίας εκπομπών που προορίζεται για δαπάνες που σχετίζονται με την ενέργεια» τονίζει η Κομισιόν που όπως σημειώνει παρακολουθεί στενά την κατάσταση.

Η κυβέρνηση

Πάντως και χτες κυβερνητικοί παράγοντες σε δημόσιες τοποθετήσεις τους άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης εφόσον παραστεί ανάγκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξη τύπου χτες για την παρουσίαση του νομοσχεδίου για τη «Δίκαιη Μετάβαση» που αφορά τις περιοχές όπου κλείνουν τα λιγνιτικά εργοστάσια ανέφερε ότι:

«Είναι εσφαλμένο ότι η απολιγνιτοποίηση  φταίει για τις τιμές ενέργειας. Όλα τα εργοστάσια δουλεύουν. Παράγουν   ρεύμα όσο περισσότερο δύναται να παράγουν. Αντιθέτως  σήμερα λόγω των τιμών του διοξειδίου είναι  σημαντικά ακριβότερη η ενέργεια που παράγουν από τις ΑΠΕ, άρα όσο περισσότερο έχουμε ΑΠΕ, τόσο το καλύτερο. Οι ΑΠΕ συμβάλλουν στη μείωση της τιμής. Επίσης οι ΑΠΕ είναι εδώ κι άρα συμβάλλουν  και στο εθνικό παραγωγικό μίγμα» τόνισε ο κ. Γεωργιάδης εστιάζοντας στο θέμα της εγχώριας παραγωγής αλλά και της συμβολής ειδικά των αιολικών πάρκων στην πορεία της ενεργειακής ασφάλειας και βέβαια των τιμών.

Στα ύψη η χονδρεμπορική αγορά

Πάντως για σήμερα Πέμπτη (25/11) η τιμή που διαμορφώθηκε στο Χρηματιστήριο Ενέργειας έσπασε νέο ιστορικό ρεκόρ φθάνοντας στα 285,24 ευρώ/MWh.

Αλλά και στη Γαλλία η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη καθώς τα προβλήματα στα πυρηνικά εργοστάσια οδήγησαν την τιμή σε επίπεδα ρεκόρ στα 302,14 ευρώ/MWh.

Η τιμή στην Ιταλία έφθασε στα 292,23 ευρώ/MWh, στη Γερμανία στα 243,35 ευρώ/MWh και στη Βουλγαρία στα 278,41 ευρώ/MWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας