Μενού Ροή
Με προίκα 420 εκ., η απόφαση για την επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος

της Νεφέλης Ζορμπά

Σήμερα δημοσιεύεται η κοινή απόφαση του υπουργού και του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα και Γιώργου Αμυρά, για την κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου για το 2021, με την οποία ανοίγει ο δρόμος για την επιδότηση όλων των λογαριασμών ρεύματος χαμηλής τάσης.

Τα έσοδα από τους ρύπους το 2021 αναμένεται να διαμορφωθούν σε σχεδόν 1 δισ. ευρώ, με το μεγαλύτερο μέρος τους να προορίζεται για τη χρηματοδότηση των έκτακτων μέτρων που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για τη στήριξη της κοινωνίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ποσοστό που αγγίζει το 42%, δηλαδή περίπου 420 εκατ. ευρώ, θα διοχετευθεί στο νεοσύστατο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί ρεύματος και θα καλυφθεί ο αυξημένος προϋπολογισμός του επιδόματος θέρμανσης.

Μειώνεται στο 38% το ποσό του ΕΛΑΠΕ

Η ΚΥΑ προβλέπει ότι το 38% θα διατεθεί για τις ανάγκες του ΕΛΑΠΕ, γεγονός που αποτελεί σημαντική μείωση δεδομένου ότι σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό το ποσοστό ανερχόταν σε τουλάχιστον 60%.

Περίπου 100 εκατ. ευρώ, ποσό που μεταφράζεται σε 11% από τα έσοδα των πλειστηριασμών ρύπων, διατίθεται για τη στήριξη ενεργοβόρων βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν σημαντικό κίνδυνο διαρροής άνθρακα. Ο σκοπός είναι να μετριάσουν οι ενεργοβόρες βιομηχανίες στα κράτη μέλη το ανταγωνιστικό μειονέκτημα που έχουν σε σχέση με επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ίδιους κλάδους σε τρίτες χώρες και δεν επιβαρύνονται για τις εκπομπές ρύπων.

Ποσοστό ύψους 6% δεσμεύεται υπέρ του Πράσινου Ταμείου, με το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων αυτών να προορίζεται για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις λιγνιτικές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Αρκαδίας.

Οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας περιμένουν εναγωνίως τη δημοσίευση της ΚΥΑ, προκειμένου να ενσωματώσουν στους λογαριασμούς τους την κρατική επιδότηση. Την επόμενη εβδομάδα θα πρέπει να δημοσιευθεί μία ακόμα κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία θα εξειδικεύεται το μέτρο για την επιδότηση των λογαριασμών χαμηλής τάσης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου.

Η στήριξη θα διαμορφωθεί για τον Σεπτέμβριο σε 9 ευρώ τον μήνα για κατανάλωση έως 300 kWh και για το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου σε 18 ευρώ το μήνα. Η επιδότηση για τους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι ακόμα υψηλότερη και θα ανέλθει σε 24 ευρώ σε μηνιαία βάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας