Μενού Ροή
Μειώσεις, πλαφόν και οργισμένη επίθεση στις εταιρείες ενέργειας από τον πρωθυπουργό Σάντσεθ στην Ισπανία

Η Ισπανία θα περιορίσει τις τιμές του φυσικού αερίου, θα μειώσει τους φόρους και θα ανακατευθύνει τα κέρδη των εταιρειών ενέργειας στο πλαίσιο ενός πακέτου που θα μειώσει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, δήλωσε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ σε συνέντευξή του τη Δευτέρα.

Ο Σάντσεθ δήλωσε στο κρατικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο TVE ότι είναι απαράδεκτο οι εταιρείες ενέργειας να επωφελούνται από τις αυξημένες τιμές αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

"Θα αφαιρέσουμε αυτά τα εξαιρετικά κέρδη που έχουν οι εταιρείες ενέργειας και θα τα μεταφέρουμε στους καταναλωτές", είπε, προσθέτοντας ότι ο ειδικός φόρος ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί στο 0,5% από 5,1%.

Ο Sanchez είπε ότι τα ανακατευθυνόμενα κέρδη από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας θα χρησιμοποιηθούν για να περιορίσουν τις τιμές του φυσικού αερίου και να μειώσουν το κόστος ενέργειας για τους καταναλωτές. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα λειτουργήσει αυτό.

Ο αριστερός συνασπισμός του δέχονταν πίεση από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών για να μειώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Σήμερα το υπουργικό

Το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει το πακέτο στην εβδομαδιαία συνεδρίασή του την Τρίτη. Θα περιλαμβάνει επίσης παράταση μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ και αναστολή φόρου παραγωγής 7% έως το τέλος του έτους.

Τα μέτρα θα μειώσουν τα κρατικά έσοδα το 2021 κατά περίπου 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ τόνισε

"Το κοινό καλό ξεπερνά τους λογαριασμούς κερδών και ζημιών των μεγάλων επιχειρήσεων", έγραψε στο Twitter η υπουργός Εργασίας Γιολάντα Ντίαζ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης στο TVE.

Η αυξημένη ζήτηση για φυσικό αέριο και οι αυξανόμενες τιμές για εμπορεύσιμες άδειες εκπομπών έχουν αυξήσει τις τιμές της ενέργειας σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας.

Οι τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, που αποτελούν περίπου το ένα τρίτο των λογαριασμών κατανάλωσης ρεύματος, έχουν σπάσει τα ρεκόρ εδώ και εβδομάδες, φτάνοντας στο υψηλό όλων των εποχών τα 154,16 ευρώ ανά μεγαβατώρα τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον ρυθμιστή της αγοράς OMIE.

Ποντάροντας ότι η φθηνή καθαρή ενέργεια θα μειώσει τις τιμές μακροπρόθεσμα, η Ισπανία σχεδιάζει να δημοπρατήσει 3.300 μεγαβάτ ανανεώσιμης ισχύος τον Οκτώβριο, με σχεδόν το ένα πέμπτο να έχει προγραμματιστεί να συνδεθεί εντός ενός έτους.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας