Μενού Ροή
Μετά τον χιονιά εγκλωβισμένοι στις αυξημένες τιμές του ηλεκτρικού οι Έλληνες καταναλωτές

Μετά τον χιονιά και τα προβλήματα με τις διακοπές ρεύματος και τις αυξημένες ανάγκες θέρμανσης, οι Έλληνες καταναλωτές παραμένουν εγκλωβισμένοι στις αυξημένες τιμές του ρεύματος στην χονδρική αγορά.

Τα στοιχεία από την αγορά επόμενης μέρας για αύριο Τετάρτη 26 Ιανουαρίου δείχνουν ότι συνεχίζει ανοδικά με "σπασμένα φρένα", μια μέρα μετά τις προειδοποιήσεις του επικεφαλής της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ότι παρακολουθεί στενά την διαμόρφωση της τιμής παραγωγού.

Σύμφωνα με το χρηματιστήριο ενέργειας η τιμή για αύριο διαμορφώνεται στα 293,79 ευρώ/MWh, από 280,81 ευρώ/MWh που ήταν χτες, ακυρώνοντας επί της ουσίας τους όποιους υπολογισμούς της κυβέρνησης για την κάλυψη των ενεργειακών ανατιμήσεων.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα έχει υπολογιστεί με μέση τιμή κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.

Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 377,40 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 219,11 ευρώ/MWh.

Το μίγμα εκτεταμένων διακοπών ρεύματος, αυξημένων αναγκών σε θέρμανση και η μεγάλη αύξηση των τιμών του ρεύματος, δημιουργούν εκρηκτικές καταστάσεις για την μέση ελληνική οικογένεια.

Οι αιτίες

Οι αιτίες σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία είναι δύο.

Αφενός το πολεμικό κλίμα στην Ουκρανία, αφετέρου η εξαιρετικά χαμηλή συνεισφορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Ελλάδα στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει το 14,8%, το φυσικό αέριο 40,1% τα υδροηλεκτρικά 6,5% οι εισαγωγές 14,3% και οι ανανεώσιμες 20%.

Οι εξασθενημένοι άνεμοι οδηγούν τις εταιρείες κοινής ωφέλειας στη χρήση ολοένα και περισσότερων ορυκτών καυσίμων σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή αερίου και άνθρακα, οι τιμές των οποίων είναι σαφώς πιο υψηλές σε σχέση με των ΑΠΕ.

Ενδεικτικά, η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία (συμβόλαια επόμενης ημέρας) αυξάνεται σήμερα κατά 58% και φθάνει στα 275 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο σημείο από τις 21 Δεκεμβρίου του 2021.

Μάλιστα, σύμφωνα με τους αναλυτές, το κόστος μπορεί να διαμορφωθεί σε ακόμη υψηλότερο επίπεδο, αν υπάρξει επιδείνωση του καιρού στην κεντρική Ευρώπη.

Ας σημειωθεί ότι η σημερινή θερμοκρασία στη Γερμανία είναι δύο βαθμούς υψηλότερη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα.

Σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, επιπλέον ανησυχίες εγείρονται από το πολεμικό κλίμα στα σύνορα Ουκρανίας – Ρωσίας, όπου δεν αποκλείεται μια εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εφοδιαστική γραμμή αερίου της Ευρώπης (ένα μεγάλο μέρος των εισαγωγών έρχεται μέσω Ουκρανίας) και να αυξήσει έτι περισσότερο το κόστος παραγωγής.

Γι’ αυτό τον λόγο, εξάλλου, τα μακροπρόθεσμα (ενός έτους) συμβόλαια ενέργειας στη Γερμανία ενισχύονται σήμερα κατά 5,6% και φθάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τις 6 Ιανουαρίου του 2022.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας