Μενού Ροή
Μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας: «Ορφανοί» 2 εκατ. μετρητές – Γάγγραινα για τους καταναλωτές η ρευματοκλοπή

Δυο εκατομμύρια μετρητές από τα περίπου επτά εκατομμύρια που υπάρχουν είναι άγνωστου ιδιοκτήτη, δηλαδή  δεν αντιστοιχούν σε κάποιο ενεργό ΑΦΜ.

Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Αθ, Δαγούμας χτες αποτυπώνοντας μια όψη μόνο της κατάστασης στην αγορά ενέργειας που καλείται εκ θέσεως να ρυθμίσει και να εποπτεύσει η Αρχή.

Κι αυτό την ώρα που είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες ια διαδικασία παροχής επιδομάτων στην ηλεκτρική ενέργεια από την κυβέρνηση.

Τούτου δοθέντος ο κ. Δαγούμας είπε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου εφ΄ όλης της ύλης ότι έχουν ήδη υπάρξει κυρώσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τη μη τήρηση επικαιροποιημένου μητρώου πελατών που θα διευκόλυνε και τις επιδοτήσεις από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Από την πλευρά της όπως τόνισε η ΡΑΕ έχει ζητήσει αναλυτικά στοιχεία από τους προμηθευτές για κάθε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στο πλαίσιο της επιδότησης του ΤΕΜ.

Παράλληλα ο επικεφαλής της ΡΑΕ τόνισε  ότι η Αρχή προχωρά και σε εξονυχιστικούς ελέγχους «για να δούμε αν μετακυλίεται το όφελος από τα μέτρα της πολιτείας στον τελικό καταναλωτή, αν αποτυπώνεται σε ορατό σημείο των λογαριασμών η επιδότηση, κλπ». Σε ερώτηση αν οι έλεγχοι γίνονται λόγω καταγγελιών απάντησε πως δεν υπάρχουν σχετικά παράπονα προς τη ΡΑΕ. Πρόσθεσε πως παράλληλα ελέγχονται και τα στοιχεία που βάζουν οι προμηθευτές στο εργαλείο σύγκρισης τιμών της ρυθμιστικής αρχής.

Το θέμα πάντως των μετρητών συνδέεται και με την ρευματοκλοπή. Μέχρι να εγκατασταθούν, δε, οι νέoι ψηφιακοί μετρητές σε όλες τις συνδέσεις, η ΡΑΕ, με ρύθμιση ζητεί και από το ΔΕΔΔΗΕ μια συγκεκριμένη στοχοθεσία  για την αντιμετώπιση του φαινομένου της ρευμαοτκλοπής. Έτσι, πέρα από τις επιβαρύνσεις που «σηκώνουν οι καταναλωτές, η μη τήρηση από το διαχειριστή της κείμενης στοχοθεσίας τον οδηγεί «στο ταμείο» για κάλυψη μέρους της απώλειας που καταγράφεται.

Η ΡΑΕ θέτει, ουσιαστικά, οικονομικά κίνητρα στον ΔΕΔΔΗΕ που συνδέονται με τα αποτελέσματα στη μάχη για τον περιορισμό των ρευματοκλοπών.

Οι απώλειες

Σύμφωνα με τα στοιχεία  από την πρόσφατη απόφασητης ΡΑΕ, οι «μη τεχνικές απώλειες» του δικτύου, δηλαδή οι ρευματοκλοπές, εμφανίζουν αύξηση από 0,2% (2003-2004) σε 1,1% (2011-2013), 3,9% (2015-2016) και 4,4% (2018-2019).

Σύμφωνα με την ΡΑΕ, με βάση το πρόγραμμα αντικατάστασης μετρητών που έχει προτείνει ο ΔΕΔΔΗΕ (έναρξη πρακτικά το 2022, ολοκλήρωση το 2030) προβλέπεται ότι οι ρευματοκλοπές θα υποχωρήσουν στα επίπεδα του 2003-2004 (0,2%) το 2031. Ενώ οι συνολικές απώλειες (στις οποίες περιλαμβάνονται και εκείνες που δεν οφείλονται σε κλοπή αλλά σε τεχνικές παραμέτρους) θα μειώνονται κατά μέσο όρο με ρυθμό 5,1% την περίοδο 2020- 2031.

Σύμφωνα ,επίσης, με την απόφαση το επιτρεπόμενο  (ρυθμιζόμενοΠ έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ διαμορφώνεται σε 776 εκατ. Ευρώ για  το 2021, 781 εκατ. το 2022 και το 2023 και σε 804 εκατ. το 2024. Σταδιακά μέχρι το 2024, εφόσον ο ΔΕΔΔΗΕ δεν τηρεί τους στόχους μείωσης όπως έχουν τεθεί θα καλείται να καλύπτει ένα αυξανόμενο ποσοστό των ποσών αυτών.

Υπενθυμίζεται ότι η  μοναδιαία τιμή καταλογισμού ανέρχεται σε 0,255 €/kWh για όλους τους υπόχρεους, πλην των δικαιούχων Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) για τους οποίους η μοναδιαία τιμή καταλογισμού ανέρχεται σε 0,120 €/kWh2 .

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας