Μενού Ροή
Μολδαβία: Ενεργειακή συμφωνία για τη μείωση του κινδύνου "μαζικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος" ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Μολδαβίας Αντρέι Σπίνου ανακοίνωσε το Σάββατο μια συμφωνία για την ενέργεια η οποία, όπως δήλωσε, θα μειώσει τον κίνδυνο των "μαζικών διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος" στην πρώην σοβιετική δημοκρατία.

Ο Σπίνου δήλωσε ότι η κρατική εταιρία κοινής ωφελείας Energocom θα αγοράσει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από τον μεγαλύτερο σταθμό ηλεκτροπαραγωγής της χώρας για να καλύψει όλες τις ανάγκες της Μολδαβίας για τον Δεκέμβριο, σε συνδυασμό με τις εισαγωγές που γίνονται από τη Ρουμανία.

Η Μολδαβία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, έχει υποφέρει από εκτεταμένες διακοπές ρεύματος εν μέσω της μειωμένης ροής φυσικού αερίου από τη Ρωσία και των αεροπορικών επιδρομών του Κρεμλίνου σε ενεργειακές υποδομές στη γειτονική Ουκρανία.

Ο σταθμός παραγωγής ενέργειας, που βρίσκεται σε αποσχισθέν έδαφος πιστό στη Μόσχα, εξαρτάται από το ρωσικό αέριο που διανέμει το Κισινάου. Είχε σταματήσει να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια στην υπόλοιπη Μολδαβία αφότου ο ρωσικός κρατικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom μείωσε τις ροές του κατά 40%.

Το Κισινάου έκτοτε βασίζεται σε πιο ακριβό ρουμανικό ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά εξακολουθεί να ταλαιπωρείται από τις διακοπές ρεύματος που συνδέονται με τα ρωσικά πλήγματα στην Ουκρανία.

Ο Σπίνου δήλωσε ότι ο σταθμός παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που βρίσκεται απέναντι από τον ποταμό Δνείστερο, θα λαμβάνει 5,7 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου την ημέρα με αντάλλαγμα την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας έναντι 73 δολαρίων ανά μεγαβάτ την ώρα.

"Η σύμβαση αυτή είναι ένας εύλογος συμβιβασμός για να εξασφαλιστεί ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο στους πολίτες και στις δύο όχθες του Δνείστερου", έγραψε ο Σπίνου στο κανάλι του στο Telegram.

Πρόσθεσε ότι οι αξιωματούχοι διερευνούν την πιθανότητα επέκτασης της σύμβασης έως το 2023.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας