Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Νέα εκρηκτική αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

Οι ευρωπαϊκές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν σε νέο ρεκόρ καθώς το φυσικό αέριο συνεχίζει να ανεβαίνει βαθαίνοντας την ενεργειακή κρίση που απειλεί να σπρώξει την περιοχή σε ύφεση.

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας του επόμενου έτους στη Γερμανία αυξήθηκαν έως και 3,7% στα 477,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο European Energy Exchange AG. Είναι σχεδόν έξι φορές ακριβότερες από πέρυσι, με την τιμή να διπλασιάζεται μόνο τους τελευταίους δύο μήνες, σημειώνει το Bloomberg.

Η αγορά οδηγείται από ανησυχίες σχετικά με το εάν οι περιορισμένες προμήθειες φυσικού αερίου της Ευρώπης θα μπορέσουν να παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια αυτόν τον χειμώνα. Η ικανότητα της Γαλλίας να παράξει ενέργεια μέσω πυρηνικών εργοστασίων είναι εξαιρετικά χαμηλή, μειώνοντας την πιθανότητα εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας τους επόμενους μήνες.

Οι τιμές επόμενης ημέρας στη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν επίσης ρεκόρ χθες, λόγω υψηλής ζήτησης για ψύξη, με τα κύματα καύσωνα και την ξηρασία στην ήπειρο να επιβαρύνουν την κατάσταση.

Οι αυξανόμενες τιμές της ενέργειας φουσκώνουν τους οικιακούς λογαριασμούς και το κόστος των πάντων, από την παρασκευή τροφίμων μέχρι τη θέρμανση γυαλιού. Η ενέργεια οδηγεί τον πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη, ωθώντας τις αυξήσεις των τιμών καταναλωτή σε διψήφιο ποσοστό.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ανώτατο όριο των τιμών της ενέργειας για τα νοικοκυριά πρόκειται σχεδόν να διπλασιαστεί στις αρχές Οκτωβρίου λόγω της αύξησης του κόστους χονδρικής. Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου για αυτόν τον μήνα σχεδόν επταπλασιάστηκε σε σχέση με το περασμένο έτος σε περίπου 591 λίρες ανά μεγαβατώρα στο Intercontinental Exchange AG.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξετάζουν μέτρα για το πώς να αμβλύνουν τον πόνο και τον αντίκτυπο που έχει στις οικονομίες το αυξανόμενο ενεργειακό κόστος. Η Γαλλία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει πλήρως την Electricite de France SA, την εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που τώρα αγωνίζεται να διατηρήσει τις μονάδες της σε λειτουργία υπό συνθήκες καύσωνα.

Δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι το «ακραίο» ράλι τιμών θα υποχωρήσει σύντομα, δήλωσε ο αναλυτής της Rystad Energy Fabian Ronningen. Οι χαμηλές δυνατότητες παραγωγής μέσω πυρηνικής, υδροηλεκτρικής ενέργειας και άνθρακα δεν επαρκούν για να βοηθήσουν στη μείωση αυτής της πίεσης, είπε.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου στην Ολλανδία για τον επόμενο μήνα επέκτεινε το κέρδος της περασμένης εβδομάδας, σκαρφαλώνοντας έως και 4,2% στο Άμστερνταμ. Η τιμή έχει υπερδιπλασιαστεί από τον Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Το τεράστιο γερμανικό πακέτο των 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων απειλεί να αποδυναμώσει ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, προειδοποιεί η...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Χωρίς συμφωνία μεταξύ ομοσπονδίας και κρατιδίων σχετικά με τη διαχείριση των πακέτων βοήθειας για την ενεργειακή κρίση έληξε η διάσκεψη του καγκελάριου Όλαφ Σολτς...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Δικαιολογημένο χαρακτήρισε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς το σχέδιο της κυβέρνησής του για προστασία της οικονομίας από την ενεργειακή κρίση με πακέτο ύψους 200 δισ....

ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στην Πράγα η Ελλάδα και άλλες 14 χώρες θα πιέσουν για επιβολή πλαφόν στις τιμές εισαγωγής...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE