Μενού Ροή
Νέος πονοκέφαλος στην ηλεκτροπαραγωγή οι πιθανές ελλείψεις και στο ντίζελ - Έκτακτη σύσκεψη

Η μαζική στροφή της βιομηχανίας σε χρήση του πετρελαίου ντίζελ ως εναλλακτικό καύσιμο για τον φετινό χειμώνα, δημιουργεί πονοκεφάλους στην ηγεσία του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, καθώς μειώνεται η διαθεσιμοτητά του, την στιγμή που αποτελεί το βασικό καύσιμο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού φυσικού αερίου.

Το θέμα θα εξεταστεί σε σύσκεψη υπό την Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Αλεξάνδρα Σδούκου και επικεφαλής της Επιτροπής Συντονισμού Μέτρων Έκτακτης Ανάγκης. Θα συμμετέχουν στελέχη των Ελληνικών Πετρελαίων και της Motor Oil, ηλεκτροπαραγωγοί αλλά και η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προκειμένου να διαπιστωθεί η επάρκεια του εναλλακτικού καυσίμου που συνιστά ένα σημαντικό κρίκο της αλυσίδας εναλλακτικών μέτρων λόγω των γεωπολιτικών εξελίξεων.

Να σημειωθεί ότι πέντε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με ντίζελ, με βάση τα ισχύοντα στο Σχέδιο Ετοιμότητας Αντιμετώπισης Κινδύνων, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, λόγω ενδεχόμενης διακοπής των ροών ρωσικού φυσικού αερίου. Η ανησυχία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ έγκειται στο γεγονός ότι πολλές βιομηχανίες, λόγω κόστους, έχουν ήδη περιορίσει τη χρήση αερίου και επέστρεψαν στο πετρέλαιο ή σχεδιάζουν να απομακρυνθούν από το φυσικό αέριο.

Γι΄ αυτό η κυρία Σδούκου καλεί σήμερα τους εκπροσώπους των διυλιστηρίων, ώστε να αποκτήσει σαφή εικόνα για το εάν υπάρχει επάρκεια πετρελαίου και για την ηλεκτροπαραγωγή. Πάντως, όπως αναφέρουν κύκλοι της αγοράς, το πρόβλημα δεν έγκειται στην επάρκεια ντίζελ, αλλά στις μεγάλες προκλήσεις των logistics, καθώς απαιτείται μεγαλύτερος αριθμός βυτιοφόρων, υποδομών αποθήκευσης, προσωπικού κλπ.

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο έκτακτης δράσης της ΡΑΕ προβλέπει τη λειτουργία πέντε μονάδων αερίου με ντίζελ, οι οποίες θα πρέπει παράλληλα να διαθέτουν επαρκή αποθέματα του καυσίμου προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους.

Οι ανάγκες αποθεμάτων ενισχύθηκαν από τις 5 στις 20 ημέρες ή μέχρι την μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα των εγκαταστάσεών τους. Η προθεσμία για να φτάσουν το επίπεδο αυτό είναι η 1η Νοεμβρίου.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας