Μενού Ροή
Νομικά εναντίον του Βελγικού κράτους για το κλείσιμο του Doel 3 κινούνται πολίτες και οργανώσεις

Δύο μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και εκατοντάδες πολίτες μηνύουν το βελγικό κράτος, εκπροσωπούμενο από τον πρωθυπουργό Alexander De Croo και τον υπουργό Ενέργειας Tinne van der Straeten, τον διαχειριστή του Doel 3 Engie καθώς και τον διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς Elia στο όνομα της «ασφάλειας του εφοδιασμού με ηλεκτρική ενέργεια».

Την Τετάρτη (28 Σεπτεμβρίου), η Vinçotte Nuclear (AVN) θα προσφύγει κατά του βελγικού κράτους με συνοπτική διαδικασία για να ζητήσει κυρώσεις και να εμποδίσει κάθε μη αναστρέψιμη ενέργεια στη διαδικασία αποσυναρμολόγησης του Doel 3.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, η μη κερδοσκοπική οργάνωση πολιτών 100TWh ξεκίνησε επίσης νομική δράση για να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου του 2003 για τη σταδιακή κατάργηση των πυρηνικών, χαρακτηρίζοντας την ημερομηνία που έχει οριστεί για το τέλος των πυρηνικών ως «πολιτική προθεσμία» και υποστηρίζοντας ότι αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλεια του εφοδιασμού, ιδίως υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία.

Στην προσφυγή της 100TWh συμμετείχαν πολίτες και βιομηχανίες και η πρώτη ακρόαση της υπόθεσης ενώπιον του Πρωτοδικείου των Βρυξελλών θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη (29 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με την οργάνωση, η οποία τάσσεται υπέρ ενός ενεργειακού μείγματος που θα αποτελείται κατά 50% από πυρηνική ενέργεια για να διασφαλιστεί η ασφάλεια του εφοδιασμού και η σταθερότητα των τιμών, τα σχέδια της κυβέρνησης να στηριχθεί στις εισαγωγές και το φυσικό αέριο δεν αποτελούν λύση, καθώς και τα δύο είναι αναξιόπιστες πηγές ενέργειας.

«Οι Ευρωπαίοι γείτονές μας, η Γαλλία και η Γερμανία, μειώνουν τη δυναμικότητά τους υπέρ της εγχώριας προμήθειας. Πρόσφατα, στην περιοχή Rosenheim, στη Γερμανία, το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας ήταν πολύ ασταθές και υπήρξαν ανεξήγητες διακοπές ρεύματος. Αυτά συμβαίνουν καθώς η Γερμανία κλείνει τους εναπομείναντες πυρηνικούς αντιδραστήρες της», δήλωσε στο RTBF ο Henri Marenne, εκπρόσωπος της 100TWh.

Επιπλέον, η οργάνωση υποστηρίζει ότι η σταδιακή κατάργηση της πυρηνικής ενέργειας θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, καθώς πιστεύει ότι ο νόμος του 2003 θα εμποδίσει το Βέλγιο να επιτύχει τους διεθνείς στόχους όσον αφορά τις εκπομπές CO2.

Σημειώνει επίσης ότι η παραγωγή πυρηνικής ενέργειας δεν εκπέμπει CO2, ενώ τα δύο εργοστάσια φυσικού αερίου που σχεδιάζει να κατασκευάσει η κυβέρνηση θα εκπέμπουν 400 g/kWh, «μια εκτροπή», δήλωσε ο Daniel Wouters, μέλος της 100TWH στην La Meuse Sud Info, πριν προσθέσει ότι η πυρηνική ενέργεια είναι «απαραίτητη».

Όσον αφορά τις μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (VRE), οι οποίες επίσης θεωρούνται επιλογή, ούτε αυτές θα είναι επαρκείς, λέει η οργάνωση, προσθέτοντας ότι οι λύσεις της κυβέρνησης είναι πιο δαπανηρές από την πυρηνική ενέργεια.

Η 100TWh χαρακτήρισε το κλείσιμο του Doel 3 «απαράδεκτη οικοκτονία», καθώς θα οδηγήσει σε επιπλέον 3,2 εκατομμύρια τόνους CO2 ετησίως, και περιέγραψε το Βέλγιο ως «ενεργειακό θανατοποινίτη».

«Η κυβέρνηση επιλέγει να αυξήσει τη ζήτηση φυσικού αερίου (και συνεπώς τις τιμές) και να επιταχύνει την υπερθέρμανση του πλανήτη», καταλήγει η οργάνωση.

Οι δύο οργανώσεις ζητούν αναβολή των προετοιμασιών για την αποσυναρμολόγηση του πυρηνικού αντιδραστήρα, δημόσια διαβούλευση και έκθεση για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του κλεισίματος.

Οι νομικές ενέργειες θα βασιστούν στη νομοθεσία της ΕΕ, η οποία απαιτεί αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων και δημόσια διαβούλευση πριν από την αποσυναρμολόγηση.

Η πρώην υπουργός Ενέργειας Marie-Christine Marghem σχολίασε τις νομικές ενέργειες: «Σε μια δημοκρατία, όταν μια δύναμη δυσλειτουργεί, οι άλλες παρεμβαίνουν για να αποκαταστήσουν την ισορροπία. Η κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να παρατείνει όλων των αντιδραστήρων μας, ενάντια σε όλα τα στοιχεία. Οι πολίτες προσφεύγουν στα δικαστήρια στο όνομα του σεβασμού του περιβάλλοντος και της ασφάλειας του εφοδιασμού».

Ωστόσο, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Greenpeace ή η Bond Better είναι ικανοποιημένες με το πρώτο κλείσιμο πυρηνικού αντιδραστήρα στη χώρα.

«Με αυτό το πρώτο οριστικό κλείσιμο ενός μεγάλου πυρηνικού αντιδραστήρα στο Βέλγιο, εισερχόμαστε πραγματικά σε μια νέα φάση της ενεργειακής μετάβασης», δήλωσε στις 22 Σεπτεμβρίου ο Jan Vande Putte, ειδικός σε θέματα ενέργειας στην Greenpeace Βελγίου.

«Το μέλλον ανήκει στους ηλιακούς συλλέκτες και τις ανεμογεννήτριες, τη μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση, την αποθήκευση και τη διαχείριση της ζήτησης. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό δεδομένης της θεαματικής πτώσης των τιμών αυτών των τεχνολογιών και των σημαντικών ευκαιριών για τους πολίτες να επωφεληθούν από κοινού από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μέσω των ενεργειακών συνεταιρισμών και του διαμοιρασμού της ενέργειας», πρόσθεσε.

Πηγή: euractiv.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας