Μενού Ροή
Όχι από Βρυξέλλες σε αύξηση της επιδότησης των επιχειρήσεων στο 75% του αυξημένου κόστους ενέργειας

Πολύ δύσκολα αναμένεται να εγκριθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το αίτημα του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για αύξηση της κρατικής επιδότησης σε ενεργοβόρες επιχειρήσεις, με σκοπό να καλυφθεί το 75% του αυξημένου κόστους, σύμφωνα με πηγές από τις Βρυξέλλες.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτή η ελληνική πρόταση συγκεντρώνει πολύ χαμηλές πιθανότητας, καθώς θα θεωρηθεί παρέμβαση στη λειτουργία της αγοράς και θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη επιδότηση για ορισμένες επιχειρήσεις.

Ο Σκρέκας

Η πρόθεση για αύξηση της επιδότησης ανακοινώθηκε από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, πριν από λίγες ημέρες, σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει λάβει έγκριση από την Κομισιόν για τη χορήγηση οριζόντιας επιδότησης σε επιχειρήσεις, η οποία ανήλθε τον περασμένο μήνα σε 65 ευρώ/MWh.

Αμετάβλητη

Η επιδότηση αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη και τον Φεβρουάριο με σκοπό την απορρόφηση του 50% του αυξημένου κόστους ηλεκτρικής ενέργειας. Το πιθανότερο σενάριο είναι το ίδιο μέτρο να εφαρμοστεί και τον Μάρτιο για όλες τις επιχειρήσεις, με την ελπίδα ότι από τον Απρίλιο και μετά η βελτίωση των καιρικών συνθηκών θα φέρει αποκλιμάκωση στις τιμές ενέργειας.

Η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου των επιχειρήσεων αναμένεται να διαμορφωθεί κατά 10 ευρώ χαμηλότερα τον Φεβρουάριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και να διαμορφωθεί σε 20 ευρώ/MWh.

Χαμηλότερα οι οικιακοί

Ελαφρά χαμηλότερη θα είναι και η στήριξη που θα λάβουν οι οικιακοί καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας τον Φεβρουάριο, ενώ στο ίδιο επίπεδο με τον Ιανουάριο, δηλαδή σε 20 ευρώ/MWh θα διαμορφωθεί η επιδότηση στους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου.

Η ανακοίνωση των μέτρων είναι θέμα λίγων ημερών, καθώς στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έστειλε στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου επιστολές για την επικαιροποίηση των παρεμβάσεων για τον Φεβρουάριο.

Οι αποφάσεις

Θέμα λίγων ημερών είναι και η δημοσίευση των κοινών υπουργικών αποφάσεων που πρέπει να εκδοθούν για τη χρηματοδότηση και την εφαρμογή των μέτρων στήριξης.

Η σημαντικότερη απόφαση αφορά στην κατανομή των εσόδων από τους πλειστηριασμούς διοξειδίου του άνθρακα που υπογράφεται από τον Κώστα Σκρέκα και τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Αμυρά.

Στη συνέχεια, πρέπει να εκδοθεί κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών, που να περιγράφει τους δικαιούχους της επιδότησης και τον τρόπο χορήγησής της.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας