Μενού Ροή
Ώρα ανακοινώσεων για ρήτρες και τιμολόγια αύριο από την ΡΑΕ

Ο κύβος ερίφθη. Αύριο, Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα ανακοινώσει τα νέα τυποποιημένα τιμολόγια και τις αλλαγές στις αιτήσεις προσφοράς προμήθειας προς τους καταναλωτές.

Η προαναγγελία έγινε σήμερα στο συνέδριο του ΙΕΝΕ από τον πρόεδρο της Αρχής Αθ. Δαγούμας.

Όπως είπε, «παρά την κριτική δεν πτοούμαστε και θα προχωρήσουμε. Δεν θα κάνουμε πίσω».

Πρόσθεσε πως αύριο θα εκδοθούν κατευθυντήριες γραμμές «για την υιοθέτηση των τυποποιημένων εντύπων προσυμβατικής ενημέρωσης («Αίτηση Προσφοράς Προμήθειας») και «Λογαριασμού Κατανάλωσης», για τη διασφάλιση της προσήκουσας ενημέρωσης των καταναλωτών πριν από κάθε τροποποίηση συμβατικού όρου και για να υπάρχει σαφής κατηγοριοποίηση των τιμολογίων».

Επιπλέον, η ΡΑΕ θα στείλει γνωμοδότηση στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης.

Τόσο για τις ρήτρες πρόωρης αποχώρησης, όσο και τα τυποποιημένα τιμολόγια είχαν υπάρξει σφοδρές αντιδράσεις από προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ρυθμιστική αρχή, στο πλαίσιο της διαβούλευσης, θεωρούσε πως η ρήτρα πρόωρης αποχώρησης έπρεπε να παραμείνει μόνο στα συμβόλαια με σταθερή τιμή ηλεκτρικής ενέργειας και όχι στα κυμαινόμενα.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρχει διαφορετική διατύπωση για τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης καθώς υπήρξαν αντιδράσεις για το χαρακτηρισμό τους ως «υψηλού κινδύνου».

Αντιδρούν οι πάροχοι

Υπενθυμίζεται ότι η ΡΑΕ έθεσε στις αρχές Αυγούστου σε διαβούλευση σειρά προτάσεων για τα τιμολόγια.

Περιελάμβαναν την κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς. Τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Την κατάργηση της ρήτρας αποχώρησης στις συμβάσεις με κυμαινόμενα τιμολόγια (διατήρηση μόνο στα τιμολόγια σταθερής τιμής και ορισμένου χρόνου) και τη δωρεάν λήψη του λογαριασμού, ανεξάρτητα από το αν η αποστολή γίνεται ηλεκτρονικά ή σε χαρτί.

Οι περισσότερες εταιρείες προμήθειας διαφώνησαν με τη θέσπιση ορίου προσαύξησης στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Θεωρούσαν ότι παραβιάζει την αρχή της οικονομικής ελευθερίας, με την κατάργηση της πάγιας χρέωσης με το σκεπτικό μεταξύ άλλων ότι καλύπτει τα κόστη πχ πελατών με χαμηλή κατανάλωση, κλειστών κτιρίων κ.ά. καθώς και με την κατάργηση της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης.

Οι προμηθευτές τάσσονται υπέρ των ηλεκτρονικών λογαριασμών, θεωρώντας ότι η παροχή κινήτρων προς αυτήν την κατεύθυνση δεν πρέπει να ερμηνεύεται ως επιβάρυνση των έγχαρτων λογαριασμών το κόστος των οποίων θα πρέπει να καλύπτεται.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας