Μενού Ροή
Ώρα αποφάσεων για τα νέα μέτρα στήριξης στην ενέργεια - Στο Μαξίμου εκτάκτως την Πέμπτη ο Σκρέκας

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ληφθούν οριστικές αποφάσεις από τον πρωθυπουργό για το σχέδιο που αφορά στο σχήμα στήριξης των καταναλωτών από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, το οποίο θα διαδεχθεί τις υφιστάμενες κρατικές επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, για τον σκοπό αυτόν βρέθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Μέγαρο Μαξίμου ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, προκειμένου να συμμετάσχει σε σύσκεψη υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη με τη συμμετοχή του υπουργού Επικρατείας, Άκη Σκέρτσου.

Ανώτατα όρια

Κατά τις ίδιες πηγές, το σχέδιο προβλέπει την επιβολή ανώτατων ορίων αποζημίωσης στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, με στόχο την αποκλιμάκωση των τιμών στα επίπεδα του περασμένου καλοκαιριού, δηλαδή πριν από την έναρξη του πρωτοφανούς ράλι τιμών.

Ο στόχος είναι η τιμή της ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο στη χονδρική αγορά να διαμορφωθεί σε περίπου 100 ευρώ/MWh, για να περιοριστεί αντίστοιχα η ρήτρα αναπροσαρμογής στη λιανική που οδηγεί στα ύψη τον τελικό λογαριασμό που καλούνται να πληρώσουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Το σύνολο των κατοικιών

Το μεγάλο πλεονέκτημα του μέτρου αυτού σε σχέση με τις υφιστάμενες επιδοτήσεις, είναι πως θα ωφελήσει το σύνολο των οικιακών καταναλωτών και όχι μόνο τις παροχές ηλεκτρισμού στις κύριες κατοικίες. Εφόσον προκριθεί η λύση αυτή, τότε η τιμή για το σύνολο των καταναλωτών θα διαμορφωθεί σε περίπου 0,16 ευρώ/kWh.

Το μεγάλο ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν τα συναρμόδια υπουργεία Ενέργειας και Οικονομικών είναι με ποιον τρόπο θα χρηματοδοτηθεί η σχεδιαζόμενη παρέμβαση στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

Πρόκειται για ζήτημα που προκαλεί έντονο προβληματισμό, δεδομένου ότι οι εκτιμάται πως θα χρειαστούν κεφάλαια περί τα 2 δισ. ευρώ βραχυπρόθεσμα, δηλαδή για μια περίοδο μερικών μηνών.

Χρηματοδότηση

Μεταξύ των προτάσεων που εξετάζονται είναι και η αναζήτηση χρηματοδότησης από τις διεθνείς αγορές, υπό την προϋπόθεση ότι τα δάνεια που θα εξασφαλιστούν δεν θα υπολογιστούν στο έλλειμμα και το χρέος της γενικής κυβέρνησης.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα μέτρα στήριξης από τις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης δεν θα πρέπει να διαταράξουν τις εύθραυστες δημοσιονομικές ισορροπίες.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται και το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Δευτέρας που συγκάλεσε εκτάκτως η γαλλική προεδρία. Η ατζέντα του συμβουλίου δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμα, ωστόσο πηγές από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι η στάση που θα τηρήσουν τα κράτη μέλη στο τελεσίγραφο της Ρωσίας για την εξόφληση των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Gazprom σε ρούβλια.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας