Μενού Ροή
Ωριμάζουν οι συνθήκες για δομικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας - Ραγίζει το “target model”;

Η οριακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η αγορά ενέργειας στην ΕΕ με τις τιμές να είναι στα ύψη έχουν σημάνει συναγερμό στις κυβερνήσεις, που βλέπουν ένα κύμα δυσαρέσκειας να διογκώνεται στους ευρωπαίου πολίτες.

Οι τελευταίοι βλέπουν ότι παραμένουν ανυπεράσπιστοι απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, κάτι που αποτυπώθηκε έντονα και στη “βουβή” ψήφο διαμαρτυρίας στις Γαλλικές εκλογές, ενώ άγνωστο είναι το πώς θα αντιδράσουν στη συνέχεια εν όψει και άλλων εκλογικών αναμετρήσεων.

Στο φόντο αυτό και με δεδομένες τις αποσπασματικές προσπάθειες για παρεμβάσεις που κάνουν πολλές κυβερνήσεις (Ιβηρική χερσόνησος, Ελλάδας, Ιταλία κτλ), που οδηγούν σε έναν ¨θεσμικό” κατακερματισμό την ενιαία αγορά, πληθαίνουν οι φωνές για την ανάγκη αλλαγών στην ενιαία αγορά ηλεκτρισμού, που διέπεται από τους κανόνες του target model.

Όπως τονίζεται το “μοντέλο στόχος” δεν φαίνεται να μπορεί να ανταποκριθεί στις ακραίες συνθήκες των ημερών, ενώ και η ενεργειακή απεξάρτηση από τη Ρωσία, αλλά και η αναζήτηση μιας καθαρά ευρωπαϊκής απάντησης στην κάλυψη των ενεργειακών αναγκών, θέτει νέα, πλέον, προτάγματα.

Ήδη,  η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάινεν πριν από λίγες ημέρες, με αιχμή τις ΑΠΕ, έκανε λόγο για την ανάγκη αλλαγών στην  ενιαία αγορά ηλεκτρισμού της ΕΕ καθώς «πλέον δεν λειτουργεί και πρέπει να προσαρμοστεί στην νέα πραγματικότητα των κυρίαρχων ΑΠΕ».

«Πρόκειται για μία αγορά που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες μιας εικοσαετίας πριν, όταν το μερίδιο των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα ήταν χαμηλό», δήλωσε η κα Φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι οι λύσεις με τις επιδοτήσεις των νοικοκυριών προς αντιμετώπισης της ακρίβειας είναι προσωρινές.

Οι Ρυθμιστικές Αρχές της ΕΕ

Επίσης και ο Οργανισμός Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της ΕΕ (ACER) σε έκθεσή του που δημοσίευσε στα τέλη Απριλίου διαπιστώνει ότι, ενώ αξίζει να διατηρηθεί ο τρέχων σχεδιασμός της αγοράς, ορισμένες μακροπρόθεσμες βελτιώσεις είναι πιθανό να αποδειχθούν καθοριστικής σημασίας προκειμένου να διασφαλιστεί “ανάχωμα” στις τιμές αλλά και ασφάλεια του εφοδιασμού.

Ως εκ τούτου, εντοπίζει αρκετούς τομείς στους οποίους οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα μπορούσαν να δώσουν περαιτέρω έμφαση για να διασφαλίσουν την καλύτερη λειτουργία της χονδρικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

Συγκεκριμένα προτείνει 13 δράσεις:

  1. Ολοκλήρωση της  αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και υλοποίηση αυτού που είναι ήδη συμφωνηθεί.
  2. Βελτίωση στην πρόσβαση στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

  3. Συμφωνίες για διμερή συμβόλαια (PPAs).

  4. Στήριξη των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές,

  5. Αύξηση της ρευστότητας με ανάπτυξη των μακροπροθεσμων αγορών.

  6. Καλύτερη ενσωμάτωση των προθεσμιακών αγορών στην όλη δομή.

  7. Επανεξέταση των εξασφαλίσεων για τη συμμετοχή στις αγορές.

  8. Τόνωση της ευελιξίας της αγοράς .

  9. Κατάργηση εμποδίων και ευκαμψία στην απόκριση ζήτησης.

  10. Θωράκιση των καταναλωτών που χρειάζονται περισσότερο προστασία από

αστάθεια τιμών.

  1. Διαχείριση των προμηθευτών για  να αποφευχθούν πτωχεύσεις

  2. Αντιμετώπιση εμποδίων που δεν αφορούν την αγορά, εξασφαλίζοντας νέες υποδομές κατασκευάζονται με ρυθμό.

  3. Παρεμβάσεις με σύνεση σε καταστάσεις ακραίας πίεσης και αντιμετώπιση των αιτιών. «Προσωρινή ανακουφιστική βαλβίδα» για το μέλλον όταν οι τιμές χονδρικής αυξάνονται ασυνήθιστα σε υψηλά επίπεδα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας