Μενού Ροή
Πλήρωνε 15.000 πέρυσι, του ήρθε 40.000 φέτος! - Όλη η επιστολή καταγγελία για το κόστος ενέργειας

Το υπέρογκο κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο η επιχείρησή του, κατείγγειλε γνωστός επιχειρηματίας ιδιοκτήτης από τον χώρο της αρτοποίας και ζαχαροπλαστικής από την Θεσσαλονίκη.

Με επιστολή του προς τον δημοσιογράφο Άρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ 100,3, ο κ. Παύλος Τερκενλής, επικεφαλής της ομώνυμης εταιρείας απευθύνει έκκληση προς την κυβέρνηση να παρέμβει, καθώς οι εταιρείες του κλάδου απειλούνται με αφανισμό.

Η καταγγελία

Ο λογαριασμός του ρεύματος στην κεντρική του παραγωγική μονάδα στην Θεσσαλονίκη (όχι σε αυτά των υπόλοιπων υποκαταστημάτων της εταιρίας) για το ίδιο διάστημα με πέρυσι και παρά την μειωμένη κατανάλωση, ήταν φέτος υπερδιπλάσιος του περυσινού.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει, "ενώ έχουμε μείωση κατά  3,5 %  στην κατανάλωση (KWh) με υψηλότερη παραγωγή προϊόντων, λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης των πόρων από τα στελέχη και τους εργαζομένους της εταιρίας ( ακολουθώντας τα περιβαλλοντικά πρότυπα που έχουμε εγκαταστήσει ISO 14001), η αύξηση του τιμολογίου είναι 165 %! Δηλαδή με απλά ελληνικά περίπου τρείς φορές πάνω!". Από 14.958 ευρώ που πλήρωσε πέρυσι, φέτος καλείται να πληρώσει 39.752 ευρώ, ενώ έχει καταναλώσει περίπου 5.000 KWh λιγότερες.

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2021
ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ143.690KWh         138.883KWh
ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ        14.958         €          39.752       €

Πολλαπλάσιες αυξήσεις

Όπως αναφέρει στην επιστολή καταγγελία, "αντιλαμβανόμαστε ότι υπάρχει ενεργειακή κρίση και παίρνουμε καθημερινά σχετικές απαντήσεις από τους ιθύνοντες, αλλά αυτά είναι εντελώς αυθαίρετα, όταν αντίστοιχες επιχειρήσεις συναδέλφων μας στην Ευρώπη υφίστανται αυξήσεις, πολύ χαμηλότερου επιπέδου!".

Ο κ. Τερκενλής καλεί να ερευνηθούν τα στοιχεία πανευρωπαϊκά, να δοθούν στη δημοσιότητα και να αντιγράψουμε τη στρατηγική εκείνων που είναι σε καλύτερη κατάσταση από εμάς!

Συγκεκριμένα ζητά μία έρευνα των απόλυτων επιπέδων τιμών της Kwh! ( όχι μόνο των αυξήσεων).

Παράλληλα απευθύνεται στα κόμματα, ζητώντας αντί να σχεδιάζουν τα κόμματα την στρατηγική της επανεκλογής τους, να ασχοληθούν με την «πραγματική οικονομία»!

Εθνική πολιτική

Ο κ. Τερκενλής, τονίζει την ανάγκη χάραξης εθνικής ενεργειακής πολιτικής. Κάνει λόγο για «παιχνίδι» με τα τιμολόγια της ενέργειας και ότι η επιδότηση αυτών δεν λύνει το θέμα της έλλειψης της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής!

Ζητάει από τους αρμόδιους "να ασχοληθούν ΓΡΗΓΟΡΑ με την αξιοποίηση των πόρων που διατίθενται (εάν φυσικά διατίθενται) για αυτό το περιβόητο πρόγραμμα «εξοικονομώ» για τις επιχειρήσεις, πριν είναι πολύ αργά!"

"Εδώ δεν συζητάμε", συμπληρώνει, "για απώλεια κάποιου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος, μιλάμε για αφανισμό εφόσον συνεχισθεί αυτή η πορεία".

Οι ανατιμήσεις δεν είναι λύση

"Η αύξηση των τιμών των αγαθών, που εμείς ως εταιρεία την αρνηθήκαμε για το 2021, αντιλαμβανόμενοι τη δεινή θέση των καταναλωτών ,δεν αποτελεί απάντηση σε αυτή την κατάσταση", προσθέτει ο κ. Τερκενλής.

"Δεν έχει κανένα όριο, δεν μπορεί να γίνει κοστολόγηση, δεν μπορούν να αναπτυχθούν πωλήσεις χονδρικής. (Λαμβάνεις μια  παραγγελία με μια συγκεκριμένη τιμή τον Μάιο και τον Δεκέμβριο, την παράγεις με κόστος υψηλότερο από την τιμή που την πουλάς)".

"Όλα αυτά μέσα στην  «ομορφιά» της Covid-19 πραγματικότητας, όπου προσπαθείς να διαχειρισθείς ανθρώπους, πελάτες- συνεργάτες- εργαζόμενους, με πεποιθήσεις και ιδεοληψίες ανήκουστες για τον αγώνα που ζούμε και το επίπεδο του πολιτισμού που διεκδικούμε στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι".

"Φυσικά όλοι θέλουν να είναι στην Ευρώπη και να απολαμβάνουν τα αγαθά του πιο πολιτισμένου χώρου του πλανήτη χωρίς όμως κοινωνική ευθύνη , χωρίς κοινωνικές υποχρεώσεις.

Εκείνα που ζητιούνται από τις ελληνικές επιχειρήσεις όμως, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις για την λειτουργία, είναι ασύμμετρα πολλά σε σχέση με την αντίστοιχη πρόοδο της κοινωνίας.

Οι αρχές δεν παίρνουν την ευθύνη των αποφάσεων τους. Μας βάζουν να αστυνομεύουμε τους πελάτες και τους εργαζόμενους και μας επιβάλλουν πρόστιμα (κάτι που ξέρουν καλά να κάνουν!)

Όσον αφορά τις ενισχύσεις που δόθηκαν, αυτές με το λειτουργικό κόστος και με την έκρηξη των τιμολογίων ρεύματος, φυσικού αερίου και καυσίμων κίνησης, εξανεμίζονται ταχύτατα".

Η εταιρεία

Η εταιρεία ΤΕΡΚΕΝΛΗΣ Α.Ε, δραστηριοποιείται εδώ και 73 χρόνια με επιτυχία στο χώρο της αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό με έντονο πλέον εξαγωγικό χαρακτήρα.

Ο όμιλος απασχολεί σε μόνιμη βάση περισσότερους από 400 εργαζόμενους και τροφοδοτεί ένα ευρύ δίκτυο ιδιόκτητων και συνεργαζόμενων καταστημάτων.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας