Μενού Ροή
«Ποιοτικό» πρώτο τρίμηνο αναμένει η αγορά για την ΔΕΗ – Οι προβλέψεις των αναλυτών, τα ερωτήματα για τον ΔΕΔΔΗΕ

Με αγωνία περιμένει η αγορά τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της ΔΕΗ όσο και τα νεότερα από την πορεία του διαγωνισμού για την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις αναλυτών θεωρείται δεδομένο ότι θα καταγράψει μειωμένα έσοδα της τάξης του -8% έως 8,4% σε ετήσια βάση λόγω της χαμηλότερης ζήτησης και της απώλειας μεριδίου αγοράς (66,2% στο διασυνδεδεμένο έναντι 69,7% το 1ο τρίμηνο 2020). Ωστόσο η υψηλότερη ιδία παραγωγή (ειδικά σε ό,τι αφορά τα υδροηλεκτρικά projects) και οι χαμηλότεροι όγκοι στην αγορά, καθώς και η αποδοτικότητα του κόστους, θα περιορίσουν τις επιπτώσεις από την αύξηση της τιμής των καυσίμων, των τιμών δικαιωμάτων εκπομπής CO2 και των τιμών της ενέργειας.

Σημειώνεται ότι η ΔΕΗ θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα 1ου τριμήνου το απόγευμα της Πέμπτης 27 Μάϊου, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου και θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη με αναλυτές στις 18.30.

Προβλέψεις Optima

Η Optima εκτιμά ότι τα έσοδα από ενέργεια το 1ο τρίμηνο ήταν  χαμηλότερα κατά 8% σε ετήσια βάση, στα 960 εκατ. Ευρώ, εν μέρει ως αποτέλεσμα της απώλειας μεριδίου αγοράς και εν μέρει λόγω της πτώσης της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά 5%, η οποία αποδίδεται στις καλές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν και στην καραντίνα, μετριασμένη από μια μέση αύξηση των τιμολογίων κατά 2-3% λόγω ρητρών από αυξημένες τιμές των εκπομπών CO2.

Συνολικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου προβλέπεται στα 1.120 εκατομμύρια ευρώ, μειωμένος κατά 8% σε ετήσια βάση. Στο μέτωπο των δαπανών, τα έξοδα υγρών καυσίμων εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 7,5% σε 212 εκατομμύρια ευρώ, κυρίως λόγω της υψηλότερης παραγωγής φυσικού αερίου κατά περίπου 50%. Η άνοδος των τιμών CO2 κατά περίπου 60% σε 37 EUR / τόνο, περιορίζεται από τις προ-αγορές της εταιρείας σε χαμηλότερες τιμές (περίπου 31 EUR / τόνο) και τις χαμηλότερες εκπομπές κατά τουλάχιστον 10% λόγω της μείωσης 22% στην παραγωγή λιγνίτη. Η Optima βλέπει ουσιαστική αύξηση της ίδιας παραγωγής λόγω της συμβολής του φυσικού αερίου και της πολύ υψηλότερης παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας (1,9m MWh έναντι 0,6m MWh το 1Q20) σε συνδυασμό με τις φθίνουσες λιανικές πωλήσεις. Όλα αυτά συνεπάγονται πολύ χαμηλότερη ανάγκη για αγορές ενέργειας, η οποία υπολογίζεται στα 177 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 51% σε ετήσια βάση. Το κόστος προσωπικού εκτιμάται ότι έχει μειωθεί κατά 8% στα 160 εκατ. EUR λόγω μείωσης προσωπικού.

Προβλέψεις Axia

Η Axia Research σε έκθεση της, διατηρεί την τιμή-στόχο για τη μετοχή της ΔΕΗ στα 15,10 ευρώ, βλέποντας ράλι έως και 67,8% από τα τρέχοντα επίπεδα στο ταμπλό.

Εκτιμά ότι η ΔΕΗ έχει σημειώσει ένα καλό ξεκίνημα στη νέα χρονιά, με τη βελτίωση της ποιότητας των κερδών και το θετικό μομέντουμ να οδηγούν σε αύξηση στο EBITDA κατά 16% σε ετησία βάση και στα 211,2 εκατ. ευρώ. Ενώ τα έσοδα αναμένεται να σημειώσουν μείωση της τάξης του 8,4% σε ετήσια βάση.

Συνολικά εκτιμά ότι η ΔΕΗ θα καταγράψει επαναλαμβανόμενες καθαρές ζημιές προ φόρων ύψους 9,8 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με ζημιές 36,7 εκατ. ευρώ στο α’ τρίμηνο του 2020, με αναφερόμενες καθαρές ζημιές στα 7,7 εκατ. ευρώ έναντι ζημίας 11,1 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του περασμένου έτους.

Όπως επισημαίνει η Axia, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα το πρώτο τρίμηνο του 2021 μειώθηκε κατά 3,5% ετησίως επηρεασμένη από το lockdown, ενώ η αύξηση των όγκων εξαγωγών μετά την ολοκλήρωση της ελληνικής αγοράς ενέργειας αναμένεται να  αυξήσουν τη συνολική ζήτηση κατά 1,0% ετησίως.

Το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ ήταν κατά μέσο όρο 64,5% το α’ τρίμηνο του 2021 σε σύγκριση με το 70,1% το α’ τρίμηνο του 2020, και αναμένεται να μειώσει τους συνολικούς όγκους πωλήσεων της ΔΕΗ έως 10% ετησίως. Τα έσοδα από τις πωλήσεις ενέργειας της ΔΕΗ προβλέπονται στα 951 εκατ. ευρώ (-8,5% ετησίως) λόγω χαμηλότερων όγκων αλλά ελαφρώς υψηλότερων πραγματικών τιμών (δηλαδή ενεργοποίηση της ρήτρας CO2 σε πελάτες υψηλής και μεσαίας τάσης) με τα συνολικά έσοδα να εκτιμώνται στα 1,116 δισ. ευρώ (-8,4% ετησίως).

Οι όγκοι παραγωγής της ΔΕΗ στο α’ τρίμηνο αναμένεται να σημειώσουν αύξηση κατά 30,6% σε ετήσια βάση (~ 1,5TWh), αντανακλώντας κυρίως την αύξηση της υδροηλεκτρικής παραγωγής (+ 249% σε ετήσια βάση σε ομαλοποιημένες συνθήκες) και την παραγωγή φυσικού αερίου (+ 58% σε ετήσια βάση με πλήρη χρήση της μονάδας στη Μεγαλόπολη και ανταγωνιστικό συνδυασμό προμηθειών).

Η λιγνιτική παραγωγή αναμένεται να σημειώσει μείωση κατά 22,3% ετησίως ενώ η παραγωγή με βάση το πετρέλαιο κατά 5,8%. Τα έξοδα καυσίμων για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο υπολογίζονται να σημειώσουν αύξηση κατά 7,0% ετησίως ενώ τα έξοδα CO2 προβλέπονται στα 150 εκατ. ευρώ (+ 25,3% ετησίως) λόγω των αυξημένων τιμών.

Ο συνδυασμός υψηλότερης παραγωγής, χαμηλότερων όγκων πωλήσεων και κατάργησης των NOME, θα οδηγήσει τους όγκους αγορών ενέργειας και τα κόστη πολύ χαμηλότερα (εκτιμάται μείωση κατά 48,4% στα 185 εκατ. ευρώ έναντι 358 εκατ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του 2020). Η Axia επίσης προβλέπει μείωση κατά 10% του μισθολογικού κόστους ενώ συνολικά, εκτιμά ότι οι επαναλαμβανόμενες λειτουργικές δαπάνες θα διαμορφωθούν στα 905 εκατ. ευρώ, με πτώση κατά 12,7% ετησίως.

Συνολικά, όπως καταλήγει η Axia, η ΔΕΗ αναμένεται να έχει σημειώσει ένα ισχυρό ξεκίνημα του έτους, ειδικά τη στιγμή που το α’ τρίμηνο είναι ένα εποχιακά αδύναμο τρίμηνο, και αυτό θα παρέχει επιπλέον "μαξιλάρι" για τις επιπτώσεις από τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου, CO2 και ενέργειας που αναμένεται να πραγματοποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας