Μενού Ροή
Πόρισμα στον 'αέρα": Με τις κλειστές λόγω συντήρησης μονάδες της Ήρων συνέκρινε και έβγαλε τα ..υπερκέρδη της εταιρείας η ΡΑΕ

Διάτρητο εκτός από ελλιπές, αποδεικνύεται το πόρισμα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τα περίφημα υπερκέρδη των εταιρειών παραγωγής ενέργειας.

Το πόρισμα που παρουσιάστηκε σήμερα από τον ίδιο τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθανάσιο Δαγούμα στην Βουλή, περιλάμβανε τη σύγκριση των εσόδων που είχαν οι εταιρείες την περίοδο Οκτώβριος 2020 Μάρτιος 2021, με την περίοδο Οκτώβριος 2021 και Μάρτιος 2022.

Από τη σύγκριση αυτή των εσόδων, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΡΑΕ φάνηκε πόσο μεγαλύτερα ήταν τα έσοδα κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και κατ' επέκταση προσδιορίστηκαν τα λεγόμενα υπερέσοδα τα οποία και πρόκειται να φορολογηθούν.

Μόνο που η αποκάλυψη της μεθοδολογίας από τη ΡΑΕ εγείρει μείζον θέμα τουλάχιστον για μια εταιρεία.

Ο λόγος για την εταιρεία ΗΡΩΝ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, στην οποία επίμαχο διάστημα της σύγκρισης η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ήταν κλειστή για τεχνικούς λόγους. Συγκεκριμένα η μονάδα της Ήρων ήταν κλειστή από τα τέλη Αυγούστου 2020 έως και το Μάρτιο του 2021, μήνα κατά τον οποίο λειτούργησε για λίγες μόνον ημέρες και αυτές δοκιμαστικά.

Με κλειστή μονάδα!

Δηλαδή η μονάδα της ΗΡΩΝ στο επίμαχο διάστημα της σύγκρισης από τον Οκτώβριο του 2020 έως το Μάρτιο του 2021 ήταν κλειστή, οπότε είναι λογικό να υπάρχει σημαντική απόκλιση και αύξηση των εσόδων την αντίστοιχη περίοδο του 2021 – 2022, όταν και η μονάδα ξεκίνησε να λειτουργεί κανονικά και να παράγει έσοδα.

Σύμφωνα με το πόρισμα της ΡΑΕ, τα υπερέσοδα της εταιρείας ΗΡΩΝ υπολογίστηκαν στα 45 εκατ. ευρώ, πάντα συγκρίνοντας την περίοδο που η μονάδα ήταν κλειστή με την περίοδο που η μονάδα ήταν ανοιχτή.

Στελέχη της αγοράς, με αφορμή το προφανές αυτό λάθος κάνουν λόγο για προχειρότητα, η οποία φάνηκε ήδη από την πρώτη ανάγνωση του περίφημου πορίσματος, ενώ επιφυλάσσονται καθώς θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχουν ενδεχομένως και άλλα προβληματικά σημεία του πορίσματος τα οποία και θα αναδειχθούν με την πιο ενδελεχή μελέτη των στοιχείων και την ανάλυση της μεθοδολογίας που ακολούθησε η ΡΑΕ.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές ότι σύμφωνα με την αγορά τα ποσά τα οποία ακούγονται και προβάλλονται ως υπερκέρδη, στην πραγματικότητα είναι πολύ μικρότερα εάν όχι ανύπαρκτα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας