Μενού Ροή
Πως η πραγματικότητα των τιμών της χονδρικής επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ

Η εξάρτηση σε ένα μεγάλο βαθμό της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο οδηγεί σε αυξημένες τιμές επισημαίνει στην έκθεσή του που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα ο ΟΟΣΑ, με τον Οργανισμό να επισημαίνει ότι δύσκολα οι τιμές θα υποχωρήσουν.

Παράλληλα αναφέρει η ενεργειακή κρίση επιφέρει υψηλό κόστος για τους Έλληνες καταναλωτές, αν και με τις επιδοτήσεις απομειώνεται. Σημειώνει, δε, ότι οι κρατικές ενισχύσεις στους λογαριασμούς ήταν στο 5,5% του ΑΕΠ το 2022 και προβλέπεται να μειωθούν στο 0,3% το 2023.

Τα στοιχεία έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις καθώς οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στην Ελλάδα παραμένουν αυξημένες με άλμα 53% και την μέση τιμή να είναι στα 238 ευρώ/MWh κυρίως λόγω της μείωσης της συμμετοχής των ΑΠΕ στο μίγμα. Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 11,2%, το φυσικό αέριο 28,3% τα υδροηλεκτρικά 2,1% οι εισαγωγές 34,7% και οι ανανεώσιμες 19,2% από 42% που ήταν την προηγούμενη μέρα.

Η υψηλότερη στην Ευρώπη

Η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 221,65 ευρώ/MWh. Και πάλι είναι η υψηλότερη στην Ευρώπη με δεύτερη, ως συνήθως, την Ιταλία, με μέση τιμή για τον Ιανουάριο 177 ευρώ/MWh. Σε όλες τις χώρες της Ευρώπης οι τιμές είναι από 75 έως 120 ευρώ/MWh.

Η πτώση των τιμών χθες,, όπως αναφέρθηκε, ήταν απότοκο της συμμετοχής των ΑΠΕ και βέβαια με επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΟΟΣΑ η επιστροφή του φυσικού αερίου με τη μορφή που επηρεάζει την παραγωγή ενέργειας στη χώρα οδηγεί και πάλι σε μεγάλες διαφορές τιμών Ελλάδας-Ευρώπης.

Προς το παρόν, όμως,  η μέση τιμή στην Προημερήσια Αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας για τον Ιανουάριο διαμορφώνεται στα 221,65 ευρώ/MWh  και είναι μακράν η υψηλότερη στην Ευρώπη.

Οι καλές καιρικές συνθήκες στην Ευρώπη, οι γεμάτες αποθήκες αερίου αλλά και η ευνοϊκή συγκυρία, λόγω ανέμων, για παραγωγή ρεύματος από ΑΠΕ έχει εισφέρει τα μέγιστα την εικόνα αυτή. Να σημειωθεί, επίσης, ότι στην Ευρώπη έχει μπει σε παραγωγή μέσα στο έτος ένα σημαντικό νέο ποσοστό μονάδων ΑΠΕ, που συνεισφέρει βοηθούντος και του καιρού στην αποκλιμάκωση της τιμής.

Η Ελλάδα

Στην Ελλάδα, αντίθετα,  η τιμολόγηση των μονάδων αερίου με βάση τα κόστη του προηγούμενου μήνα, όπως καταγράφονται στον Δεικτη TTF, αλλά και η μεγάλη συμμετοχή στο μίγμα έχει οδηγήσει σε αυτές τις αποκλίσεις τιμής στη χονδρεμπορική αγορά σε σχέση με την Ευρώπη.

Βέβαια, οι μειωμένες τιμές αερίου για το δεύτερο 15ήμερο Δεκεμβρίου κι εντεύθεν αναμένεται να αποτυπωθούν στα τιμολόγια λιανικής του Φεβρουαρίου που θα ανακοινωθούν από τους προμηθευτές στις 20 Ιανουαρίου. Έτσι από τις τιμές των προμηθευτών Ιανουαρίου που κινήθηκαν από τα 0,358 ευρώ/MWh έως και 0,489 ευρώ/MWh για καταναλώσεις έως 500 KWh το μήνα, αναμένεται να “πέσουμε” σημαντικά, εφόσον βέβαια, συνεχιστεί η ίδια τάση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας