Ιδιαίτερα αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία από το μοντέλο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) σε ό,τι αφορά τη συμβολή των ΑΠΕ στην αποκλιμάκωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Οι ερευνητές του ΑΠΘ υπολόγισαν σε καθημερινή βάση τον Δεκέμβριο την τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά, όπως αυτή διαμορφώθηκε με και χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ.
Στα ευρήματα του μοντέλου είχε αναφερθεί ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στο άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας στην Αμιέν της Γαλλίας τον περασμένο μήνα, προκειμένου να αναδείξει πως η παραγωγή ενέργειας από φωτοβολταϊκά και αιολικά συστήματα οδηγεί σε μείωση του ενεργειακού κόστους.
80 ευρώ ακριβότερη
Όπως είχε τονίσει, η μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική αγορά τον Δεκέμβριο χωρίς την παραγωγή ΑΠΕ θα είχε διαμορφωθεί σε 315 ευρώ/MWh και όχι σε 235 ευρώ/MWh που τελικά ανήλθε.
Τα στοιχεία του ΑΠΘ πράγματι καταδεικνύουν τη σημαντική συμβολή των αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στη μείωση της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας.
Για παράδειγμα, την πρώτη Δεκεμβρίου η τιμή δίχως ΑΠΕ στις 10 το πρωί έφτασε τα 325,5 ευρώ/MWh, παρουσιάζοντας αύξηση πάνω από 100 ευρώ σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης με ΑΠΕ, η οποία διαμορφώθηκε σε 222 ευρώ/MWh.
Ευνοϊκές καιρικές συνθήκες
Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διαφορά είναι ακόμα μεγαλύτερη, ειδικά όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν το πλούσιο αιολικό δυναμικό που διαθέτει η Ελλάδα.
Στις 4 Δεκεμβρίου, στη μία τα ξημερώματα η τιμή χωρίς ΑΠΕ διαμορφώθηκε σε 260 ευρώ/MWh, ενώ η τιμή εκκαθάρισης ήταν 129,2 ευρώ/MWh, δηλαδή 131 ευρώ χαμηλότερη.
Παρόμοια ήταν η εικόνα στις 12 το μεσημέρι στις 6 Δεκεμβρίου, όταν οι συνθήκες ήταν κατάλληλες για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας τόσο από τον ήλιο όσο και από τον άνεμο.
Η τιμή δίχως ΑΠΕ ανήλθε σε 370,3 ευρώ/MWh, αυξημένη κατά σχεδόν 145 ευρώ σε σχέση με την τιμή εκκαθάρισης η οποία έφτασε τα 225,6 ευρώ/MWh συνυπολογίζοντας την παραγωγή ΑΠΕ.
Την ίδια ημέρα τα μεσάνυχτα, η απόκλιση ξεπέρασε τα 93 ευρώ/MWh, παρά το γεγονός ότι η συνεισφορά των φωτοβολταϊκών σταθμών ήταν μηδαμινή λόγω σκότους. Η τιμή δίχως ΑΠΕ ήταν 270,5 ευρώ/MWh, ενώ με ΑΠΕ ανήλθε σε 177 ευρώ/MWh.
Το ίδιο μοτίβο
Το ίδιο μοτίβο επαναλαμβάνεται τις περισσότερες ημέρες. Στις 10 Δεκεμβρίου, στη μία το μεσημέρι η σημαντική συμβολή των ΑΠΕ οδήγησε σε αισθητή πτώση της τιμής που διαμορφώθηκε σε 197,8 ευρώ/MWh. Η τιμή δίχως ΑΠΕ ήταν πάνω από 150 ευρώ ακριβότερη, 351 ευρώ/MWh.
Την επόμενη ημέρα στις 4 τα ξημερώματα η ενεργοποίηση των αιολικών σταθμών οδήγησε σε νέα μεγάλη αποκλιμάκωση. Η τιμή εκκαθάρισης έφτασε τα 116,6 ευρώ/MWh ενώ χωρίς ΑΠΕ θα διαμορφωνόταν σε 270,2 ευρώ/MWh.
Η μεγαλύτερη διαφορά για όλες τις ημέρες του Δεκεμβρίου σημειώθηκε στις 14 του μηνός, στη μία το μεσημέρι. Η ωριαία τιμή ανήλθε σε 196,3 ευρώ/MWh, με τους ερευνητές του ΑΠΘ να υπολογίζουν την τιμή δίχως ΑΠΕ σε 400 ευρώ/MWh.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΠΘ δεν υπήρχε ούτε μία ώρα σε όλο τον Δεκέμβριο που η τιμή δίχως ΑΠΕ να ήταν χαμηλότερη από την τελική τιμή εκκαθάρισης, στην οποία υπολογίζεται βεβαίως και το κόστος παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ.