Connect with us

Αναζήτηση στο energymag.gr...

ΗΛΕΚΤΡΙΣΜΟΣ

Προειδοποιεί με μπλόκο στις εξαγωγές ρεύματος η Γερμανία

πτώση ρεύμα

Η Γερμανία μπορεί να χρειαστεί να περικόψει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στη Γαλλία και σε άλλες χώρες αυτό το χειμώνα για να προστατεύσει στο δίκτυό της, προειδοποίησε ανώτατο στέλεχος του μεγαλύτερου διαχειριστή δικτύου της χώρας.

Ο Hendrik Neumann, επικεφαλής τεχνικός διευθυντής της Amprion, του μεγαλύτερου από τους τέσσερις φορείς εκμετάλλευσης δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας της Γερμανίας, δήλωσε ότι μια προσωρινή διακοπή θα μπορούσε να καταστεί απαραίτητη για να αποφευχθούν ελλείψεις ηλεκτρικού ρεύματος ως μια «έσχατη λύση». Ωστόσο, είπε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι πιθανό να είναι θέμα ωρών και όχι ημερών.

Η προειδοποίηση έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων σχετικά με την απάντηση του Βερολίνου στην ενεργειακή κρίση, με ορισμένα κράτη της ΕΕ να λένε ότι η «προστατευτική ασπίδα» των 200 δισ. ευρώ για τις γερμανικές επιχειρήσεις και τους καταναλωτές που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα υπονομεύει την ευρωπαϊκή ενότητα.

Εν μέσω κατηγοριών ότι η Γερμανία χρησιμοποιεί την οικονομική της δύναμη για να προστατεύσει τα νοικοκυριά της με τρόπο που άλλοι δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι είπε ότι «αντιμετωπίζοντας τις κοινές απειλές της εποχής μας, δεν μπορούμε να χωριζόμαστε ανάλογα με τον δημοσιονομικό χώρο της χώρας μας».

Οποιαδήποτε διακοπή ή μείωση των γερμανικών εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να επιδεινώσει τις ελλείψεις εφοδιασμού στη Γαλλία, όπου σχεδόν οι μισοί από τους 56 πυρηνικούς σταθμούς της χώρας είναι επί του παρόντος εκτός δικτύου.

Η γαλλική κυβέρνηση πιέζει τον κρατικό όμιλο κοινής ωφελείας EDF να κάνει πράξη την προγραμματισμένη επανεκκίνηση αυτό το χειμώνα και των 32 πυρηνικών αντιδραστήρων που είχαν τεθεί εκτός λειτουργίας κάποια στιγμή αυτό το καλοκαίρι για συντήρηση και λόγω προβλημάτων διάβρωσης.

Η Γαλλία εισήγαγε 6.000 γιγαβατώρες (GWh) ηλεκτρική ενέργεια από τη Γερμανία τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο — ίσο με το 5% της συνολικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας το τρίμηνο, σύμφωνα με τη το Fraunhofer ISE, πενταπλάσια σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Γερμανία είναι καθαρός εξαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας εδώ και χρόνια. Πέρυσι πούλησε 17.400 GWh περισσότερη ισχύ σε άλλες χώρες από ό,τι εισήγαγε, σε σύγκριση με 18.500 GWh ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής του δικτύου. Οι μεγαλύτεροι αγοραστές γερμανικής ισχύος ήταν η Γαλλία και η Αυστρία.

Διαβάστε επίσης

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Γερμανία θα συμφωνήσει στην ένταξη νέων κρατών μελών μόνο εάν η διαδικασία αυτή συνοδεύεται από μια μεταρρύθμιση της ΕΕ, προκειμένου να μην τεθεί...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Χιόνι πέφτει στο Κίεβο και η θερμοκρασία κυμαίνεται γύρω στο μηδέν σήμερα, την ώρα που εκατομμύρια κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας και των προαστίων της...

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Περισσότερα από έξι εκατομμύρια νοικοκυριά στην Ουκρανία παραμένουν στο σκοτάδι λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης σήμερα, δύο ημέρες μετά τα μαζικά ρωσικά πλήγματα στη...

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν θα επισκεφθεί την Παρασκευή τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βερολίνο, ολοκληρώνοντας μια εβδομάδα εντατικών συζητήσεων υψηλού επιπέδου για την...

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ #LIVE

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ #LIVE