Μενού Ροή
Προς επιβολή πλαφόν στις χονδρεμπορικές τιμές στο ρεύμα - Το Ισπανικό μοντέλο και ο κίνδυνος εξαγωγών

Το ράλι των τιμών στην χονδρεμπορική αγορά παρά το γεγονός ότι η συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας είναι σημαντική στο εθνικό ενεργειακό μίγμα οδηγεί την κυβέρνηση σε δεύτερες σκέψεις, δηλαδή στον ακολουθήσει το μοντέλο Ισπανίας και Πορτογαλίας στην επιβολή ορίων στις τιμές και στις διακυμάνσεις τους.

Πάντως μιλώντας στο energymag.gr πριν λίγες μέρες κορυφαίος παράγοντας του ενεργειακού επιτελείο της κυβέρνησης επεσήμανε ότι μια πιθανή επιβολή πλαφόν θα οδηγούσε σε ένταση των εξαγωγών ενέργειας μέσα από τις υφιστάμενες διασυνδέσεις της χώρας.

Ουσιαστικά τονίζεται ότι η επιβολή ορίων στην αγορά ενδεχομένως να οδηγήσει σε στρεβλώσεις εφόσον δεν συνοδευτεί από  πλάνο επιδοτήσεων για την λειτουργία των ακριβών μονάδων φυσικού αερίου. Βέβαια και αυτό συνεξετάζεται με βάση πληροφορίες, ωστόσο μπαίνει και στην αναγκαία δημοσιονομική ζυγαριά.

Ισπανικό μοντέλο

Μάλιστα τονίζεται ότι σε σχέση με το ισπανικό μοντέλο για επιβολή ορίων υπάρχει ακόμα μια ασάφεια καθώς δεν έχει εξειδικευτεί η περαιτέρω δράση  από την κυβέρνηση της Μεσογειακής  αυτής χώρας. Με βάση πάντως μια πρώτη ενημέρωση η Ισπανία εξετάζει μηχανισμό επιδοτήσεων στην θερμική παραγωγή ώστε να προσγειωθούν οι τιμές σε επίπεδα με αύρα των ΑΠΕ.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση στελέχη της βιομηχανίας μια αλλαγή στον τρόπο τιμολόγησης του μίγματος θα ήταν μια βέλτιστη λύση ώστε με αυτό τον τρόπο να αποτυπώνεται αναλογικά η βαρύτητα που έχει κάθε μορφή ενέργειας στην τελική διαμόρφωση της χονδρεμπορικής τιμής.

Σημειώνεται πάντως  ότι ενέργεια κι η ακρίβεια παίρνει διαστάσεις με τα νοικοκυριά να αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Εκτιμάται δε ότι οι ανάγκες επιδοτήσεων με τον υφιστάμενο μηχανισμό μέσω του Ταμείου ενεργειακής μετάβασης θα υπερβούν τα 2 δισεκατομμύρια € επίπεδο στο οποίο αναμένεται να κυμανθούν τα φετινά έσοδα από τα πλεονάσματα του ειδικού λογαριασμού των ΑΠΕ. Και άρα να επιβαρύνουν ενδεχόμενα το δημόσιο ταμείο.

Η Ισπανική πρόταση

Σημειώνεται πως τον δρόμο για τις Βρυξέλλες έχουν πάρει ήδη οι προτάσεις Ισπανίας και Πορτογαλίας για τις μειωμένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην ιβηρική αγορά.

Οι προτάσεις τους περιλαμβάνουν την διενέργεια δύο δημοπρασιών ενέργειας.

Στην πρώτη από τις δημοπρασίες, οι προσφορές και ο καθορισμός των τιμών θα γίνονταν με τον ίδιο τρόπο όπως και στη σημερινή περιθωριοποιημένη αγορά, ώστε να μην αλλοιωθούν οι προκύπτουσες τιμές. Με τον τρόπο αυτό, δεν θα επηρεάζονταν οι προσφορές και οι τιμές που θα προσφέρονται για τη διασύνδεση με τη Γαλλία και θα αποφευχθεί η στρέβλωση της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, σημαντική προϋπόθεση για την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόταση.

Η δεύτερη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί εσωτερικά για την αγορά της Ιβηρικής. Σε αυτήν, η τιμή στην οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν οι μονάδες αερίου, άνθρακα και συμπαραγωγής θα περιοριζόταν σε τιμή φυσικού αερίου 30 ευρώ/MWh. Αυτό θα μεταφραστεί σε προσφορές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας περίπου 89 €/MWh, λαμβανομένης υπόψη της τιμής δικαιωμάτων εκπομπής CO2 80 € ανά τόνο.

Σημαντική μείωση

Το ερώτημα που τίθεται αμέσως είναι πώς θα πληρωθούν τα εργοστάσια που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα για τη διαφορά μεταξύ των 30 €/MWh που θα τους επιτραπεί να προσφέρουν και του πραγματικού τους κόστους, το οποίο θα είναι πολύ υψηλότερο, λαμβάνοντας υπόψη ότι το φυσικό αέριο οι τιμές είναι επί του παρόντος πάνω από 100 €/MWh.

Σύμφωνα με την πρόταση, αυτό το επιπλέον κόστος θα κατανεμηθεί σε όλες τις προσφορές αγοράς, δηλαδή θα επιμεριστεί σε όλους τους καταναλωτές.

Το αποτέλεσμα θα είναι ότι το κόστος απόκτησης ηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί σημαντικά, διότι μόνο τα ορυκτά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας θα λάβουν τιμές που αναφέρονται σε τιμές φυσικού αερίου, ενώ οι υπόλοιπες τεχνολογίες θα λάβουν την προσαρμοσμένη τιμή της δεύτερης δημοπρασίας.

Η σημασία

Το σύστημα διπλής δημοπρασίας επιτρέπει την επίτευξη τόσο του στόχου της μείωσης των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας για τους Ισπανούς και Πορτογάλους καταναλωτές όσο και της απαίτησης να μην στρεβλώνεται η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά.

Η οριακή τιμή της πρώτης δημοπρασίας είναι σημαντική, όχι μόνο για να μην επηρεάσει το εμπόριο με τη Γαλλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, αλλά και γιατί είναι πολύ σημαντικό σήμα τιμής για διμερείς συμβάσεις, ΟΛΠ και μακροπρόθεσμες επενδύσεις.

Θα ήταν επίσης σημαντικό η οριακή τιμή του φυσικού αερίου στη δεύτερη δημοπρασία να είναι αρκετά ευέλικτη ώστε να προσαρμόζεται εύκολα καθώς εξελίσσεται η κατάσταση στις αγορές φυσικού αερίου, ώστε να είναι δυνατή η σταδιακή επιστροφή στο κανονικό.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας