Μενού Ροή
Προς έξι νέα "κανόνια" πάροχων ηλεκτρικής ενέργειας στην Ιταλία

Τουλάχιστον έξι Ιταλοί διανομείς ενέργειας έχουν σταματήσει να εκπληρώνουν συμβόλαια με τους πελάτες τους λόγω των υψηλών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τον Νοέμβριο.

Σύμφωνα με Ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι εταιρείες αγοράζουν ενέργεια στην αγορά και τη μεταπωλούν σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε εγγυημένη τιμή, αλλά η πρόσφατη αύξηση των τιμών της ενέργειας τις έχει κάνει να μην μπορούν να εκπληρώσουν τα συμβόλαιά τους.

Σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία, οι ανεκπλήρωτες συμβάσεις μεταβιβάζονται σε άλλους, συνήθως μεγαλύτερους φορείς.

Συνεχείς επιδοτήσεις

Η Ιταλία και η Ευρώπη αγωνίζονται με το αυξανόμενο κόστος του φυσικού αερίου, το οποίο έχει επίσης αντίκτυπο στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι έχει παρέμβει πολλές φορές για να περιορίσει τον αντίκτυπο της απότομης αύξησης στους τελικούς χρήστες και μπορεί να διαθέσει άλλα 3 δισεκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες και οικογένειες που δυσκολεύονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Τους τελευταίους 2 μήνες, 19 φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν ήδη διακόψει τη λειτουργία τους ή κινδυνεύουν να το κάνουν, δήλωσε ο Ντιέγκο Πελεγκρίνο, εκπρόσωπος της ένωσης διανομέων και εμπόρων ενέργειας της Ιταλίας, με περίπου 500.000 πελάτες να επηρεάζονται.

«Το πρόβλημα έχει γίνει πολύ επείγον», είπε σε συνέντευξή του. Πρόσθεσε ότι το αυξανόμενο κόστος μεταφράζεται σε υψηλότερες εγγυήσεις που απαιτούνται από τη ρυθμιστική αρχή για μελλοντικές αγορές, ωθώντας αρκετούς διανομείς στο χείλος του γκρεμού.

Τα "κανόνια"

Οι πάροχοι που σταμάτησαν να λειτουργούν περιλαμβάνουν την Interconsult SpA με έδρα το Μιλάνο, η οποία έκλεισε τη σύμβαση αποστολής με την εταιρεία δικτύου Terna SpA στα τέλη Δεκεμβρίου, σύμφωνα με επιστολή προς πελάτες που έλαβε το Bloomberg.

Η Interconsult είπε στους 50.000 πελάτες της υπηρεσίας I-Energy ότι το υψηλό κόστος την εμπόδισε να αγοράσει ενέργεια στις διεθνείς αγορές.

Ένας άλλος διανομέας που πλήττεται από το αυξανόμενο κόστος είναι η Green Network SpA, η οποία ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει να παρέχει ρεύμα στους 300.000 πελάτες της στις αρχές Δεκεμβρίου. Το Green Network ήταν ήδη υπό δικαστική διοίκηση, σύμφωνα με τη La Repubblica.

Απώλειες παντού

Οι τιμές ρεκόρ ενέργειας και φυσικού αερίου έχουν ακρωτηριάσει τους προμηθευτές ενέργειας παγκοσμίως, με τους παρόχους ενέργειας να έχουν απώλειες και να κλείνουν από τη Γερμανία στη Σιγκαπούρη.

Η αύξηση ήταν ιδιαίτερα επιζήμια για τους προμηθευτές που πωλούσαν ενέργεια σε σταθερές τιμές.

Το 2019, η Ιταλία είχε περισσότερους από 600 προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, κυρίως ενεργούς και στις δύο αγορές, αλλά οι 20 μεγαλύτεροι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας είχαν μερίδιο αγοράς 93%, με μικρότερους φορείς εκμετάλλευσης να εξυπηρετούν περίπου 2 εκατομμύρια πελάτες από περίπου 29 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Ο πρωθυπουργός Ντράγκι είπε ότι οι μεγάλες ενεργειακές εταιρείες που έχουν κέρδη από τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας θα πρέπει να κληθούν να συνεισφέρουν στο κόστος της θωράκισης των καταναλωτών.

Η ρυθμιστική αρχή ενέργειας Arera δήλωσε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου για τις οικογένειες θα αυξηθούν κατά 42% και οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας θα αυξηθούν κατά 55% το πρώτο τρίμηνο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας