Μενού Ροή
Προσγείωση των τιμολογίων ρεύματος για τον Οκτώβριο με «σήμα» από τη ΔΕΗ

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις που ήθελαν τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος του Οκτωβρίου να διαμορφώνονται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από τα τρέχοντα. Τον «τόνο» της αγοράς έδωσε η ΔΕΗ, η οποία ανακοίνωσε -λίγο πριν τα μεσάνυχτα χθες- χρέωση  595 ευρώ/MWh για τον επόμενο μήνα, μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την ισχύουσα (788 ευρώ/MWh).   Κάτω από τη «γραμμή» των 600 ευρώ/MWh κινήθηκαν και οι περισσότεροι προμηθευτές, ενώ για το Σεπτέμβριο είχαν ανακοινώσει χρεώσεις που κυμαίνονταν στα 680-800 ευρώ/MWh.

Η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου στον διεθνή κόμβο TTF και η σχετική  σταθεροποίηση των χονδρεμπορικών τιμών ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας -αλλά και στις προθεσμιακές αγορές-  αποκλιμάκωσε σε ένα βαθμό τις πιέσεις στους παρόχους, περιορίζοντας το μεταβλητό τους κόστος. Τους επέτρεψε έτσι να προσφέρουν πιο ανταγωνιστικά τιμολόγια, διευκολύνοντας και την κυβέρνηση στο «εγχείρημα» των επιδοτήσεων για τον επόμενο μήνα που θα ανακοινωθούν στις 9.30 από τον ΥΠΕΝ Κώστα Σκρέκα.

Τα τιμολόγια των προμηθευτών διαμορφώνονται ως εξής:

-ΔΕΗ: διαμορφώνεται στα 59,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα (για τις πρώτες 500 KWh κατανάλωσης

-Protergia: 57,63 λεπτά/κιλοβατώρα

-Elpedison 59,05 λεπτά/κιλοβατώρα

-ΗΡΩΝ (με έκπτωση συνέπειας): 55,84/κιλοβατώρα

 

Όσον αφορά στους μη καθετοποιημένους ομίλους:

-NRG: 57,9-59,9 λεπτά/κιλοβατώρα

-Ζενίθ: 58,9 λεπτά/κιλοβατώρα

-Αέριο Ατικής: Χρέωση 59,4 λεπτά/κιλοβατώρα που μειώνεται στα 57,4 λεπτά με την έκπτωση συνέπειας

-Watt & Volt: 58,9 λεπτά/κιλοβατώρα

-ΕΛΙΝΟΙΛ : 59,9 λεπτά/κιλοβατώρα

-Volterra 68,5 λεπτά/κιλοβατώρα

-WE Energy: 69 λεπτά/κιλοβατώρα

-ΕΛΤΑ 75 λεπτά/κιλοβατώρα που με την έκπτωση συνέπειας ελαττώνεται στα 68 λεπτά

 

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι μειωμένες τιμές αναπροσαρμόζουν στα επίπεδα των 45 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα την επιδότηση στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης (έως 500 κιλοβατώρες) ώστε η τελική τιμή για τον καταναλωτή να παραμείνει στα τρέχοντα επίπεδα, δηλαδή στα 150 ευρώ/κιλοβατώρα. Το ύψος του συνολικού «πακέτου» των επιδοτήσεων για το Οκτώβριο (νοικοκυριά και επιχειρήσεις) είναι λίγο πάνω από 1 δις. ευρώ (έναντι 1,9 δις. ευρώ που ανήλθε για το Σεπτέμβριο),  και η μερίδα του λέοντος των κονδυλίων θα προέλθουν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, με την επιβάρυνση του προϋπολογισμού να είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τον τρέχοντα μήνα.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η προσγείωση των τιμολογίων συνδέεται σε μεγάλο βαθμό και με την απόφαση αρκετών εταιρειών να αξιοποιήσουν τον Οκτώβριο τα έσοδα που συγκέντρωσαν το Σεπτέμβριο, όταν όπως αποδείχθηκε  εκ των υστέρων κινήθηκαν πιο συντηρητικά σε σχέση με το εγχώριο χονδρεμπορικό κόστος.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας