Μενού Ροή
ΡΑΕ: Πλαίσιο για την παροχή δεδομένων μεταξύ Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς και χρηστών

Στον καθορισμό του εύρους ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς (ΔΣΜ), Διαιχειριστών Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) και Σημαντικών Χρηστών Δικτύου (ΣΧΔ) προχωρά η ΡΑΕ.

Όπως σημειώνεται, για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχει ένα πλήθος Κανονισμών και Οδηγιών της ΕΕ οι οποίες προβλέπουν σημαντικές ρυθμίσεις που πρέπει να υιοθετηθούν και να ακολουθηθούν από τους Διαχειριστές των Συστημάτων Μεταφοράς (ΔΣΜ), τους Διαχειριστές των Συστημάτων Διανομής (ΔΣΔ) και Σημαντικών Χρηστών Δικτύου (ΣΧΔ). Στο πλαίσιο αυτό θεσπίζονται εναρμονισμένοι κανόνες σχετικά με τη λειτουργία του συστήματος. Στους κανόνες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η διασφάλιση της διαθεσιμότητας και ανταλλαγής των αναγκαίων δεδομένων και πληροφοριών μεταξύ ΔΣΜ και μεταξύ των ΔΣΜ και όλων των άλλων ενδιαφερόμενων φορέων, η διευκόλυνση της ενσωμάτωσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η επίτευξη αποδοτικότερης χρήσης του δικτύου και η ενίσχυση του ανταγωνισμού προς όφελος των καταναλωτών.

Διευκρινίζεται ότι η  σχετικήΑπόφαση δεν αφορά  το μοντέλο συνεργασίας μεταξύ των Διαχειριστών Συστήματος και Δικτύου για την παροχή αποκεντρωμένων επικουρικών υπηρεσιών από τους χρήστες του Δικτύου Διανομής, το οποίο θα συνδράμει στην επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης και στην υψηλότερη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Η ΡΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης ανακοινώνει ότι αποφάσισε το εύρος ανταλλαγής δεδομένων μεταξύ Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς(ΔΣΜ), Διαιχειριστών Συστήματος Διανομής (ΔΣΔ) και Σημαντικών Χρηστών Δικτύου (ΣΧΔ). Όπως σημειώνεται η Απόφαση έχει σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

 

Τι αφορά;

Η εν λόγω απόφαση αφορά στην:

α) Παροχή διαρθρωτικών δεδομένων, δεδομένων σε πραγματικό χρόνο καθώς και απολογιστικών  και μετρητικών δεδομένων μεταξύ ΔΣΔ και ΔΣΜ.

β) Παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο από ΣΧΔ που συνδέονται στο σύστημα μεταφοράς προς τον ΔΣΜ.

γ) Παροχή διαρθρωτικών δεδομένων, δεδομένων προγραμματισμού και δεδομένων πραγματικού χρόνου από ΣΧΔ που συνδέονται στο δίκτυο διανομής προς τον ΔΣΔ και τον ΔΣΜ.

δ) Παροχή δεδομένων από εγκαταστάσεις ζήτησης προς τον ΔΣΜ.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας