Μενού Ροή
Ρεύμα: Ελπίδες από τις τιμές αερίου στον Ολλανδικό Δείκτη - "Ψαλίδα" τιμών μεταξυ Δυτικής - ΝΑ Ευρώπης

Σημαντική αποκλιμάκωση καταγράφουν οι τιμές φυσικού αερίου με βάση τον Ολλανδικό δείκτη TTF.  Συγκεκριμένα οι τιμές υποχώρησαν στην περιοχή των 120 ευρώ/MWh  στον δείκτη TTF για το Νοέμβριο στο -9,5%. Η εκκίνηση για σήμερα, δε, είναι στα 113 ευρώ/MWh, με μηνιαία αποκλιμάκωση της τάξης του 39,42%

Επίσης και οι επόμενοι μήνες στα συμβόλαια είναι σε χαμηλότερα επίπεδα από τα υψηλά των προηγούμενων μηνών με τις τιμές να  κυμαίνονται από 145 ευρώ μέχρι 154 ευρώ/ΜWh για τον Φεβρουάριο οπότε και εκτιμάται ότι θα αρχίσει να εξαντλείται η αποθήκευση.

Υποχωρούν περαιτέρω οι τιμές φυσικού αερίου, με το TTF για το Νοέμβριο να σημειώνει πτώση της τάξεως του 5,6% στα 120 ευρώ/MWh.

Η εικόνα αυτή δημιουργεί την αισιοδοξία ότι και οι τιμές ρεύματος στη χονδρική θα είναι “μαζεμένες” καθώς η  τιμολόγηση στην ελληνική αγορά χονδρικής γίνεται με βάση τις τιμές TTF του προηγούμενου μήνα.

Πάντως για σήμερα η μέση τιμή χονδρικής για σήμερα στην Αγορά Επόμενης Ημέρας στην Ελλάδα αν και με σημαντική μείωση καταγράφει μεγάλες διαφορές με την αντίστοιχη των χωρών του Ευρωπαϊκού Βορρά.

Συγκεκριμένα βρίσκεται στα 234,07 ευρώ/MWh (-11,2%). Ανάλογη είναι και η τιμή στη γειτονική και σε άμεση συνάφεια με την Ελληνική, αγορά της Βουλγαρίας στα 228,71 (25,2%). Στην Ιταλία η μέση τιμή έχει αποκλιμακωθεί στα 136,94 ευρώ/MWh (31,9%).

Στη Γερμανία η μέση τιμή χονδρικής πέφτει στα 80,62 ευρώ/MWh (-15,8%) λίγο χαμηλότερη από τη μέση τιμή της Γαλλίας, στα 87,51 ευρώ/MWh (0,2%).

Συνολικά όλη η Δυτική Ευρώπη, λόγω πυρηνικών, φυσικού αερίου και ζήτησης εμφανίζει τιμές γύρω από τα 100 ευρώ/MWh, η κεντρική Ευρώπη κινείται μεταξύ 140 και 185 ευρώ/MWh και τα Βαλκάνια άνω των 200 ευρώ/MWh, ενώ η Φινλανδία και η Λετονία περίπου  στα 203 ευρώ/MWh.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας