Μενού Ροή
Ρεύμα: Η πτώση των τιμών λιανικής φέρνει «ψαλίδι» στις επιδοτήσεις

Χώρο για “ανακατεύθυνση” των επιδοματικών πολιτικών, όπως αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα από τον Πρωθυπουργό, δίνει η μεγάλη πτώση που ανακοίνωσαν για τα τιμολόγια ρεύματος οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Ουσιαστικά, οι χρεώσεις Φεβρουαρίου μειώνουν τις ανάγκες για επιδοτήσεις που θα ανακοινώσει εντός της εβδομάδας ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Κι αυτό την ώρα που λόγω πτώσης των τιμών και της χονδρικής φέρνει μείωση και των εσόδων του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης από τον μηχανισμό παρακράτησης υπερεσόδων στην πηγή.

Εκτιμάται, δε, ότι θα είναι μειωμένες κατά 50% σε σχέση με τον Ιανουάριο, αναλογικά, δηλαδή, με την πτώση στις χρεώσεις των παρόχων για το Φεβρουάριο, που είναι μειωμένες σε ποσοστά που φτάνουν και το 60%.

Υπενθυμίζεται ότι πάγιος στόχος της κυβέρνησης είναι να διατηρεί τα τελικά τιμολόγια προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε επίπεδα μεταξύ των 15-17 λεπτών/KWh.

Με δεδομένες, έτσι, τις τιμές που έχουν ανακοινωθεί οι  επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου θα είναι κατά πολύ χαμηλότερες από τα τα 870 εκατ ευρώ που διατέθηκαν τον Ιανουάριο.

Οι τιμές για τον Φεβρουάριο

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής ανακοινώθηκαν τιμές με μεγάλο “ψαλίδι” ένεκα του ότι οι τιμές φυσικού αερίου έχουν πέσει το μήνα που προηγήθηκε και αποτελεί βάση για την τιμολόγηση. Παράλληλα και η συνεισφορά των ΑΠΕ ήταν μεγάλη και έτσι και οι τιμές χονδρικής όλο το προηγούμενο διάστημα έπεσαν. Αναλυτικά, σε σχέση με τα τιμολόγια  η ΔΕΗ για κατανάλωση ως 500 KWh τον μήνα έδωσε τιμή στα 19,9 λεπτά/KWh, έναντι 48,9 λεπτώ/KWh του Ιανουαρίου. Άνω των 500KWhη χρέωση διαμορφώνεται 21,1 λεπτά/KWh από 50,1 λεπτά τον Ιανουάριο.

To Οικιακό Energy Save της Protergia έφτασε στα 18,8 λεπτά/KWh συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας (24,8 λεπτά/KWh χωρίς την έκπτωση), ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το πρόγραμμα Prime της NRG δίνει 22 λεπτά/KWh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Το τιμολόγιο της Ηρων κατεβαίνει στα 20,72 λεπτά/KWh, συμπεριλαμβανομένης έκπτωσης συνέπειας 20% στο πρόγραμμα GenerousHome.  Στο φθηνότερο πρόγραμμά Solar Generours Home η τιμή διαμορφώνεται στα 14,45 λεπτά/KWh μαζί με την έκπτωση συνέπειας ( 17 λεπτά χωρίς την έκπτωση).

Επίσης, η  Elpedison ανακοίνωσε 16,7 λεπτά/ΚWh για τις εμπρόθεσμες πληρωμές ανεξάρτητα από την κατανάλωση (19,5 σεντς/Kwh χωρίς έκπτωση).

Το πρόγραμμα Zero της WATT & VOLT διαμορφώνεται στα 24,5 λεπτά/Kwh, επίσης ανεξάρτητα από την κατανάλωση, το τιμολόγιο της Ζενίθ στα 19,49 λεπτά/Kwh, ανεξαρτήτως κατανάλωσης.

Η Φυσικό Αέριο Ελλάδος θυγατρική της ΔΕΠΑ διαθέτει το Οικιακό ΜΑΧΙ Free BASIC στα 18,8 λεπτά/kWh με την έκπτωση  συνέπειας και 25,10 χωρίς την έκπτωση.

Η τιμή χονδρικής

Αξίζει να σημειωθεί ότι η για σήμερα η μέση τιμή χονδρικής στην Αγορά της Επόμενης Μέρας διαμορφώνεται στα 187,69 ευρώ/MWh, κατά 9% υψηλότερα σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Είναι πιο χαμηλά από την Ευρώπη, όπου ο κρύος καιρός έχει οδηγήσει τις τιμές  πάνω από τα 200 ευρώ, με ακριβότερη την Ιρλανδία στα 223,62  ευρώ/MWh, Στη γειτονική Βουλγαρία η μέση τιμή για σήμερα διαμορφώνεται στα 154,27 ευρώ/MWh, στην Ιταλία στα 204,11 ευρώ/MWh (+10,1%),  στη Γερμανία στα 202,73 ευρώ/MWh (+34,1%) και στη Γαλλία στα 204,93 ευρώ/MWh (+22,3%).

Στο εθνικό μείγμα οι ΑΠΕ μετέχουν σε ποσοστό 25,2%, το  φυσικό αέριο 25,4%, ενώ οι εισαγωγές έχουν μερίδιο 26,7%. Τα υδροηλεκτρικά έχουν ποσοστό  11,9% και ο λιγνίτης στο 7,8%.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας