Μενού Ροή
Ρεύμα: Οι επίσημες τιμές για τον Ιανουάριο της ΡΑΕ - Ευρωπαϊκή εξαίρεση η Ελλάδα στη χονδρική

Σημαντική ανάσα δίνουν και για τον Ιανουάριο οι επιδοτήσεις στο ρεύμα, που ξεπερνούν τα 840 εκατ. ευρώ με βάση τις συγκρίσεις και σταθμίσεις που μπορεί να κάνει κάποιος/α αναλύοντας τους επίσηςμου τιμοκαταλόγους που έδωσε στη δημοσιότητα η ΡΑΕ.

Έτσι, σε ορισμένες περιπτώσεις, συγκεκριμένα σε τιμολόγια 4 παρόχων, συμπεριλαμβανομένης της έκπτωσης συνέπειας, (ΗΡΩΝ, Φυσικό Αέριο, ΕΛΙΝ, WE Energy) οι τιμές για για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, που ανέρχεται στα 330 €/MWh αφορώντας το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα οδηγεί σε τιμές ακόμη και κάτω των 50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, μετά, πάντα, και την έκπτωση συνέπειας, που προσφέρουν οι τέσσερεις αυτοί πάροχοι, όπως καταγράφεται από τους πίνακες με τις τελικές χρεώσεις των τιμολογίων ρεύματος για τον Ιανουάριο της ΡΑΕ.

Να σημειωθεί ότι με την επιδότηση, όπως ανέφερε το ΥΠΕΝ, απορροφάται κατά το 87% της αύξησης, κάτι που μπορεί να δει κανείς και αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία.

Συνολικά για όλους πάντως τους παρόχους για τον Ιανουάριο κατά μέσο όρο, μετά τις επιδοτήσεις, οι τιμές για καταναλώσεις μέχρι 500 KWh  η διαμορφώνονται κατά μέσο όρο, περίπου, στα 107 ευρώ/ΜWh, μειωμένες κατά 14% περίπου σε σχέση με τον Δεκέμβριο (πάντα για μέσους όρους).

Για μηνιαίες καταναλώσεις 501-1000 κιλοβατώρες μετά τις επιδοτήσεις και τις εκπτώσεις συνέπειας των εταιριών  οι τελικές τιμές διαμορφώνονται από 0,078 έως 0,238 ευρώ/ΚWh.

Η ανακοίνωση της ΡΑΕ

https://www.rae.gr/genika-nea/56333/

«Τιμολόγιο Αναφοράς» για Καθολική Υπηρεσία

Ακολούθως, για τον προσδιορισμό των χρεώσεων ηλεκτρικής ενέργειας των προμηθευτών καθολικής υπηρεσίας, με βάση τη ΡΑΕ, ως «Τιμολόγιο Αναφοράς» ορίζεται το τιμολόγιο με την ανώτερη τιμή χρέωσης προμήθειας εκπεφρασμένη σε €/MWh σε κλίμακα κατανάλωσης 0 έως 2 MWh, μεταξύ των προσφερόμενων τιμολογίων από τους Προμηθευτές Καθολικής Υπηρεσίας.

Ως εκ τούτου, για την κατηγορία «Οικιακός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «myHome Open» του Προμηθευτή ««ΔΕΗ Α.Ε.». Περαιτέρω, για την κατηγορία «Οικιακός Πελάτης – Νυχτερινό Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «myHome Open» του Προμηθευτή «ΔΕΗ Α.Ε.», για την κατηγορία «Εμπορικός Πελάτης – Ημερήσιο Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «Γ21» του Προμηθευτή «ΔΕΗ Α.Ε.» και για την κατηγορία «Εμπορικός Πελάτης -Νυχτερινό Τιμολόγιο» ως Τιμολόγιο Αναφοράς ορίζεται το τιμολόγιο «Γ23» του Προμηθευτή «ΔΕΗ Α.Ε.».

Οι σχετικές χρεώσεις προμήθειας του Τιμολογίου Αναφοράς, ανά κατηγορία Πελάτη υπολογίζονται προσαυξημένες κατά 5%, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 138 του ν. 4951/2022, όπως ισχύει.

Χονδρικές τιμές

Στο μεταξύ "εξαίρεση" σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρώπης αποτελεί σημέρα η Ελλάδα με βάση την τιμή που διαμορφώθηκε στην χονδρεμπορική αγορά ενέργειας για το Σάββατο 24/12.

Συγκεκριμένα, στα 251,32 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για αύριο Σάββατο 24/12/2022.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 8,4%, το φυσικό αέριο 30,4% τα υδροηλεκτρικά 2,4% οι εισαγωγές 37,3% και οι ανανεώσιμες 16,8%.

Να σημειωθεί ότι σε όλη την Ευρώπη οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 100 - 150 ευρώ περίπου ανά μεγαβατώρα. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία η τιμή για σήμερα είναι στα 142,06 ευρώ, Στη, δε, Ιβηρική Χερσόνησο, όπου λειτουργεί εδώ και μήνες το πλαφόν στις εισαγωγές φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή.  κι όπου υπάρχουν τόσο πολλές ΑΠΕ αλλά και σταθμοί εισόδου LNG, οι τιμές είναι στα 31,43 ευρώ ανά μεγαβατώρα, στην Πορτογαλία και στα 36,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα στην Ισπανία. Στη γειτονική Βουλγαρία και τη Ρουμανία οι τιμές ήταν στα 113,09 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ στη Γερμανία η τιμή διαμορφώθηκε στα 111,78 ευρώ. Και στην Τουρκία οι τιμές ήταν σε υψηλά επίπεδα, αλλά όχι όσο στην Ελλάδα με το δείκτη να “γράφει” 210,65 ευρώ  ανά μεγαβατώρα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας