Μενού Ροή
Ρεύμα: Σε άνοδο και πάλι οι τιμές λόγω αερίου και εισαγωγών - Σε αναβρασμό η αγορά λόγω των έκτακτων φόρων

Με “καύσιμο” το φυσικό αέριο έχει πάρει την ανιούσα και πάλι η τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος, την ώρα που στην αγορά επικρατεί έντονος προβληματισμός για το πλάνο επιβολής έκτακτων φόρων. Έτσι για σήμερα η Ελλάδα έχει την την  ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με 194,12 ευρώ/MWh. Μάλιστα η τιμή αυξήθηκε 3% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 8,9%, το φυσικό αέριο 36,2% τα υδροηλεκτρικά 2,5% οι εισαγωγές 26,2% και οι ανανεώσιμες 23,6%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 13,939 MWh και οι εισαγωγές στις 34,947 MWh.

Στο μεταξύ όπως είπε  το βράδυ της Τετάρτης ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Θανάσης Δαγούμας σε ειδική εκδήλωση  που διοργάνωσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο της Αθήνας δεν πρέπει να υπάρχει προσδοκία για χαμηλές τιμές για τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Κύρια αιτία, όπως τόνισε ο κ. Δαγούμας, για τις διακυμάνσεις στις τιμές ρεύματος είναι το γεγονός ότι υπάρχει  μεγάλη εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής από το φυσικό αέριο. Συγκεκριμένα τόνισε ότι η Ελλάδα έχει φυσικό αέριο σε ποσοστό της τάξης του 40% στο μίγμα παραγωγής της ενώ έχει και σημαντικό ποσοστό εισαγωγών.

Σημειώνεται ότι τις ημέρες που η η Ελληνική αγορά είναι ακριβότερη, λόγω του Target Model, ενισχύεται η τάση ανόδου, καθώς  η ενέργεια ρέει από τη φθηνότερη προς την ακριβότερη αγορά.

Να σημειωθεί στην Ιταλία, με την οποία συνδέεται η  Ελλάδα αγορές η τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας ηλεκτρισμού διαμορφώνεται για σήμερα στα 190,95 ευρώ/MWh (44,5%), που είναι η δεύτερη υψηλότερη στην ΕΕ μετά την ελληνική. Επιπλέον η τιμή στη Βουλγαρία με την οποία επίσης η Ελλάδα είναι συνδεδεμένη είναι στα 181,36 ευρώ/MWh (-2,11%). Την ίδια ώρα στη Γερμανία η αντίστοιχη τιμή διαμορφώθηκε στα 178,54 ευρώ/MWh (73,3%), στη Φινλανδία μόλις στα 58,59 ευρώ/MWh (-36%) και στη Γαλλία στα 186,15 ευρώ/MWh. Σε Ισπανία και Πορτογαλία, όπου υπάρχει το πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου για την ηλεκτροπαραγωγή, η τιμή για σήμερα είναι  150,44 ευρώ/MWh.

Στο μεταξύ και οι προβλέψεις του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) παραπέμπουν σε ένα γκρίζο μέλλον λόγω της απώλειας της ρωσικής προσφοράς και των προσδοκιών ότι η κινεζική ζήτηση θα αυξηθεί.

Σύμφωνα με τα όσα αναμεταδίδει το Reuters, η Ευρωπαϊκή Ένωση πέτυχε να γεμίσει τις αποθήκες στο 95% πριν από τον φετινό χειμώνα, 5% ή 5 bcm πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας, αλλά ο IEA επιμένει ότι οι πραγματικές προκλήσεις θα αφορούν την επόμενη χρονιά. Μάλιστα, απαγορεύει τον εφησυχασμό λόγω του τωρινού ήπιου καιρού.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο επικεφαλής του ΙΕΑ, Fatih Birol  οι κυβερνήσεις πρέπει να επιταχύνουν τις βελτιώσεις στην ενεργειακή απόδοση και να επιταχύνουν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και αντλιών θερμότητας

Ο έκτακτος φόρος

Στο σκηνικό αυτό η κυβέρνηση προσπαθεί να καταδείξει ότι κάνει ό,τι είναι εφικτό για να απαλύνει τις συνέπειες στους πολίτες. Χθες ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  ανακοίνωσε ότι προχωρά η διαδικασία προσδιορισμού των υπερεσόδων των εταιρειών παραγωγής ενέργειας για το διάστημα Οκτωβρίου 2021- Ιουνίου 2022 τα οποία σύμφωνα με τη ΡΑΕ ήταν 373,55 εκατ. ευρώ “Η κυβέρνηση, συνεπής με τις δεσμεύσεις της, προχωρεί αμέσως στην αναδρομική φορολόγηση των υπερεσόδων, με την ανάκτηση του παραπάνω ποσού.

Είμαστε η πρώτη χώρα- μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που φορολογούμε τα υπερέσοδα αυτών των εταιρειών, αναδρομικά από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Ιούνιο του 2022, σε ποσοστό 90%. Τα χρήματα θα κατευθυνθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και θα προστεθούν σε αυτά που ήδη έχουμε ανακτήσει στην πηγή από τον Ιούλιο 2022 έως σήμερα. Έτσι, τα υπερέσοδα που ανακτώνται από τις εταιρείες παραγωγής ενέργειας συνολικά για την περίοδο Οκτωβρίου 2021- Οκτωβρίου 2022, φτάνουν τα 2,69 δισ. ευρώ. Παράλληλα, καταθέτουμε περί τα μέσα Νοεμβρίου, νομοθετική πρωτοβουλία για ανάκτηση των όποιων υπερεσόδων προκύπτουν και από τις εταιρείες προμήθειας ενέργειας” τόνισε.

Πάντως οι αναφορές αυτές αλλά και τα σχέδια για έκτακτη φορολόγησης και των εταιρειών που προμηθεύουν με ρεύμα τους καταναλωτές, που θα πάρει μορφή νομοθεσίας εντός του μήνα, έχουν ξεσηκώσει την αγορά, που ήδη αναζητά νομικές διεξόδους. Όπως έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί στελέχη εταιριών εξετάζεται ακόμη και η προσβολή στη δικαιοσύνη ως “άμυνα” στο πλάνο αυτό της κυβέρνησης.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας