Μενού Ροή
Ρεύμα: Το "σήμα" για εκλογές επιταχύνει τη ρύθμιση για την άρση του “πλαφόν” στα PPAs

“Σήμα” στα μέλη της κυβέρνησης έχει αποστείλει, με βάση πληροφορίες, το Μέγαρο Μαξίμου ώστε μέχρι την 1η Μαρτίου να έχουν φέρει στη Βουλή όλα τα νομοσχέδια και να κλείσουν σχετικές εκκρεμότητες. Στο φόντο αυτό κι φυσικά ένεκα και του προεκλογικού ρυθμού, αναμένεται εντός των επομένων ημερών, να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση που θα ανοίγει το δρόμο για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ της βιομηχανίας και μεγάλων παραγωγών ρεύματος. Κι αυτό βέβαια καθώς “σφίγγουν” οι προθεσμίες αλλά και οι ανάγκες για στήριξη της παραγωγικής υποδομής της χώρας.

Ουσιαστικά είναι ένα από τα βασικά “εργαλεία” που αναμένει η βιομηχανία κι όχι μόνο για να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος. Ωστόσο έχει καθυστερήσει λόγω και της επεξεργασίας που έχει γίνει τόσο από το αρμόδιο υπουργείο καθώς αφορά την εξαίρεση των μακροχρόνιων διμερών συμβάσεων προμήθειας, από το πλαφόν που έχει επιβληθεί στην αμοιβή των παραγωγών ρεύματος όλων των τεχνολογιών.

Ο επείγον χαρακτήρας του όλου ζητήματος έχει αναδειχθεί επανειλημμένα από τους παραγωγικούς φορείς με συνεχείς παρεμβάσεις τους.

Τον Ιανουάριο με κοινή τους επιστολή στον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επικεφαλής των βιομηχανικών οργανώσεων της χώρας, ΣΕΒ, ΣΒΕ, ΕΒΙΚΕΝ, Ελληνική Παραγωγή, ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΣΕ, έκρουσαν για δεύτερη φορά, τον κώδωνα του κινδύνου, μέσα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, μετά τη συζήτηση στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ με τον υπουργό {Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στις 30/11/2022. Ουσιαστικά έθεσαν και πάλι το ζήτημα της επιβίωσης της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής προτείνοντας συγκεκριμένα και άμεσα μέτρα, όπως:

Αντιστάθμιση του ενεργειακού κόστους, για την ανταγωνιστική χρέωση της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να διασφαλιστεί η απαιτούμενη προβλεψιμότητα. Αυτό μπορεί να γίνει με την υιοθέτηση μιας τιμής στόχου(ανάλογης άλλων χωρών της ΕΕ) και της επικαιροποίησης της επιδότησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Εξαίρεση διμερών συμβολαίων PPAs (PurchasePower Agreements) από το μηχανισμό αποζημίωσης (ΕΕΑΕΗ) καθώς αποτελούν βασικό εργαλείο μείωσης του κόστους ενέργειας στις επιχειρήσεις.

Επιτάχυνση της έγκρισης του μηχανισμού κρατικής ενίσχυσης των βιομηχανικών PPAs(Green Pool) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Διευκόλυνση επιχειρήσεων στην εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ, μέσα από δημιουργία ηλεκτρικού χώρου, έγκριση κατά προτεραιότητα των αιτήσεων σύνδεσης, net metering και στην υψηλή τάση.

Άμεση αναβάθμιση των υποδομών του δικτύου ενέργειας, για καλύτερη ποιότητα στην ηλεκτροδότηση και διασφάλιση ηλεκτρικού χώρου για νέες συνδέσεις ΑΠΕ.

Σημαντικά κίνητρα για την υποστήριξη μεγαλύτερου εύρους επιχειρήσεων στην πράσινη μετάβαση, ως απάντηση σε επενδυτικές πολιτικές άλλων χωρών, όπως το US InflationReduction Act

Η ρύθμιση για την εξαίρεση από το πλαφόν είναι, όπως αναφέρεται, από τη βιομηχανία απαραίτητη, ώστε να “τρέξουν” οι νέες συμφωνίες με τη ΔΕΗ για διμερείς συμβάσεις των μεγάλων ενεργοβόρων βιομηχανιών, καθώς οι προηγούμενες έληξαν στο τέλος του 2022. Ήδη, εταιρείες όπως η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ο ΤΙΤΑΝ έχουν προχωρημένες συζητήσεις, ωστόσο αναμένουν το όλο πλαίσιο ώστε να καταλήξουν σε συμφωνίες προμήθειας δεκαετούς διάρκειας.

Όπως έχει γίνει γνωστό από τη ΔΕΗ οι συμφωνίες που θα συναφθούν για τα δυο πρώτα χρόνια δηλαδή το 2023-2024 θα αφορούν λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ και άρα θα έχουν μια τιμή ανταγωνιστική, μεν σε σχέση με τη σποτ αγορά, αλλά πιο ακριβή από ό,τι θα υπάρξει στη συνέχεια, οπότε θα υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των ΑΠΕ στο μίγμα της ΔΕΗ και βέβαια δυνατότητα τροφοδότηση των βιομηχανιών με «πράσινη» ενέργεια. Κι εδώ, ωστόσο, υπάρχουν αβεβαιότητες ως προς την τιμή, που μένει να κλείσει το επόμενο διάστημα καθώς τα κόστη για τις “πράσινες υποδομές” ανεβαίνουν

Πάντως, καθώς, έρχεται και το νέο πλαίσιο για την “πράσινη” μετάβαση της βιομηχανίας αλλά και οι συνδεόμενες αποφάσεις της ΕΕ για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής βιομηχανικής παραγωγής σημαντικές είναι και οι παρεμβάσεις που αναμένονται για την ενίσχυση των “πράσινων” διμερών συμβάσεων προμήθειας, τα λεγόμενα “πράσινα PPAs” που είναι και ένα βασικό “ανάχωμα” στην ενεργειακή ακρίβεια. Ουσιαστικά η οριστικοποίηση του μηχανισμού Green Pool, με τις παρατηρήσεις της Κομισιόν, με βάση τον οποίο μηχανισμό θα επιδοτείται το ρεύμα λόγω της “στοχαστικότητας” των ΑΠΕ είναι άκρως σημαντική, ώστε να “κλειδώσει” το όλο πλαίσιο.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας