Μενού Ροή
Σχέδιο για πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες παραγωγής ρεύματος

Στην ολοκλήρωση της επεξεργασίας των εναλλακτικών σεναρίων που έχει εκπονήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το οικονομικό επιτελείο, σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, αναφέρεται σε εκτενές ρεπορτάζ του στο insider.gr ο Κώστας Δεληγιάννης.

Όπως αναφέρει μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα τα σενάρια αυτά αναμένεται να παρουσιασθούν στον πρωθυπουργό, ώστε να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα κάθε λύσης, αλλά και οι προϋποθέσεις για να εφαρμοσθεί.

Αν και η «απάντηση» έως σήμερα στην ενεργειακή κρίση ήταν η επιδότηση των τελικών καταναλωτών (νοικοκυριών και επιχειρήσεων), απορροφώντας έτσι μέρος των αυξήσεων των τιμών χονδρικής, η κυβέρνηση προσανατολίζεται πλέον στην απευθείας παρέμβαση στην εγχώρια αγορά ρεύματος, ώστε να αποκλιμακωθεί εξαρχής το χονδρεμπορικό κόστος.

Μάλιστα, στόχος είναι με αυτό τον τρόπο οι χονδρεμπορικές τιμές να επανέλθουν στα επίπεδα πριν από την ενεργειακή κρίση, μειώνοντας επομένως στον ίδιο βαθμό και τα λιανικά τιμολόγια.

Κίνητρο ώστε να δρομολογηθεί μία τέτοια παρέμβαση αποτελεί το γεγονός ότι με αυτό τον τρόπο το πρόβλημα θα αντιμετωπισθεί στην «πηγή» του, δηλαδή θα αναχαιτισθεί η εκτίναξη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Επομένως, το όφελος από τις μειωμένες τιμές χονδρικής θα διαχυθεί σε όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας, «αγγίζοντας» το σύνολο της κοινωνίας και της οικονομίας. Αντίθετα, αν και η εφαρμογή των επιδοτήσεων είναι αρκετά διευρυμένη, αναπόφευκτα δεν μπορεί να απορροφήσει το σύνολο των αυξήσεων στη χονδρεμπορική αγορά, αλλά ούτε και όλες τις καταναλώσεις (καλύπτοντας για παράδειγμα τις πρώτες 300 κιλοβατώρες κάθε μήνα στις κύριες κατοικίες).

Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή ενός μέτρου με δραστικά και «οριζόντια» αποτελέσματα κρίνεται σημαντική από τη στιγμή που η ενεργειακή κρίση προβλέπεται να συνεχιστεί το επόμενο χρονικό διάστημα. Μάλιστα, καθώς όσο μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι πιθανό οι τιμές να εκτροχιασθούν ακόμη περισσότερο, γίνεται ακόμη πιο κρίσιμο να υπάρξει ένα καθολικό «δίχτυ προστασίας».

Προς πλαφόν σε όλες τις τεχνολογίες

Για να δημιουργηθεί αυτό το «δίχτυ προστασίας» εξετάζονται αρκετές εναλλακτικές λύσεις, οι οποίες και θα παρουσιασθούν στο Μαξίμου.

Αν και κάθε μία από αυτές τις «φόρμουλες» περιλαμβάνει διαφορετικό τρόπο παρέμβασης στην εγχώρια αγορά, όλες κατατείνουν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην αποσύνδεση των χονδρεμπορικών τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου.

Κι αυτό γιατί η υψηλή τιμή του καυσίμου εκτινάσσει το κόστος ηλεκτροπαραγωγής των μονάδων αερίου, το οποίο με τη σειρά του λόγω της «αρχιτεκτονικής» της αγοράς (marginal price), παρασύρει προς τα πάνω τις αποζημιώσεις των σταθμών όλων των τεχνολογιών.

Μία τέτοια λύση θα μπορούσε να μπει ένα εθνικό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε να απορροφηθούν οι αυξήσεις στο κόστος του καυσίμου, σε σχέση με τα επίπεδα πριν από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Με αυτό τον τρόπο, θα διαμορφωνόταν χαμηλότερα το λειτουργικό κόστος των μονάδων αερίου και επομένως το «ταβάνι» που αυτές καθορίζουν στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, ως ακριβότερη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής. Ωστόσο, η λύση αυτή «σκοντάφτει» στο υψηλό κόστος.

Αντίθετα, επικρατέστερο σενάριο είναι να τεθεί πλαφόν στην αποζημίωση που μπορεί να λαμβάνει συμμετέχοντας στη χονδρεμπορική αγορά κάθε τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, με έμφαση στις μονάδες φυσικού αερίου.

Η εφαρμογή της παραπάνω λύσης προϋποθέτει ότι σε πρώτη φάση θα καθορισθεί το πλαφόν για κάθε τεχνολογία, με βάση τα κόστη της. Στη συνέχεια, τα κόστη θα παρακολουθούνται σε μόνιμη βάση για το πώς εξελίσσονται, ώστε να καθορισθεί αν χρειάζεται να δοθεί επιδότηση και σε ποιο ύψος.

Κώστας Δεληγιάννης, Insider

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας