Μενού Ροή
Αλεξάνδρα Σδούκου, Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Σδούκου: Κίνδυνος περικοπής φορτίων αν εφαρμοστεί η πρόταση της Κομισιόν

Το ΥΠΕΝ θεωρεί άδικη την πρόταση της Κομισιόν για οριζόντια υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης αερίου στα κράτη-μέλη κατά 15% σε περίπτωση διακοπής του ρωσικού αερίου.

Όπως δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΙ η γ.γ. του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, το θέμα θα θέσει η Ελλάδα και άλλα κράτη-μέλη στην προσεχή σύνοδο υπουργών ενέργειας την Τρίτη.

Σημείωσε ότι προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση της Κομισιόν χρειάζεται ενισχυμένη πλειοψηφία 15 κρατών-μελών, άρα οι ισορροπίες είναι κρίσιμες.

Σχετικά με την ίδια την πρόταση, η θέση του ΥΠΕΝ είναι ότι είναι άδικη για δύο βασικούς λόγους. Καταρχήν, ο προβληματισμός του υπουργείου έχει να κάνει με τον τρόπο ενεργοποίησης της υποχρεωτικής μείωσης κατανάλωσης, η οποία γίνεται με πρόταση τριών κρατών-μελών ή της ίδιας της Κομισιόν.

Δεύτερον, η οριζόντια απαίτηση μείωσης θεωρείται υπερβολική και δεν λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε χώρας. Συγκεκριμένα η Ελλάδα χρησιμοποιεί το αέριο κατά βάση για την ηλεκτροπαραγωγή της σε αντίθεση με άλλες χώρες. Κατ΄ επέκταση, μια μείωση της τάξης του 15% ενδεχομένως να οδηγούσε σε κίνδυνο περικοπής φορτίων, όπως τόνισε η κα Σδούκου.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι  το ΥΠΕΝ εξετάζει σενάριο στο οποίο σε περίπτωση ανάγκης θα περιοριστούν οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μας και οι εξαγωγές φυσικού αερίου προς τη Βουλγαρία.

Πηγή: energypress.gr

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας