Μενού Ροή
Σε σταθερή τροχιά οι τιμές λιανικής στο ρεύμα - Στο e-Katanalotis τα τιμολόγια παρόχων

Με στόχο τη διατήρηση των τιμών λιανικής ρεύματος ανά κιλοβατώρα στα 16 - 17 λεπτά, το ΥΠΕΝ αναμένει τις ανακοινώσεις των παρόχων την Πέμπτη ώστε να δει τις ανάγκες για επιδοτήσεις. Οι εκτιμήσεις, πάντως, παραπέμπουν σε ποσό, ανάλογο με αυτό που δόθηκε τον Απρίλιο.

Άλλωστε δεν έχει αλλάξει κάτι δραστικά στη χονδρεμπορική αγορά κι έτσι οι τιμές Μαΐου, που βασίζονται στις χονδρικές τιμές του τρέχοντος μήνα, θα είναι σε επίπεδα ανάλογα με τα τρέχοντα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Απρίλιο οι τιμές που έδωσαν οι πάροχοι ήταν από 10,4 έως 19,98 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα – στα χαμηλότερα επίπεδα από την έναρξη της ενεργειακής κρίσης. Επίσης, κρατική στήριξη ανήλθε στα 1,5 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, κι έτσι οι τελικές για τον καταναλωτή τιμές έφτασαν σε επίπεδα από 8,9 έως 18,48 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.

Σημειώνεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου στον δείκτη TTF αλλά και η πορεία των τιμών της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας παραμένουν στα ίδια σε σχέση με τον μήνα Μάρτιο. Με βάση, δε, τον χάρτη της ΡΑΕ η μέση τιμή στην Αγορά της Επόμενης Μέρας κινείται στα 124 ευρώ/MWh.

Για σήμερα στα 134,34 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 173,22 ευρώ/MWh ενώ το χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 111,33 ευρώ/MWh. Η τιμή αμετάβλητη σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 259,29 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 8,5%, το φυσικό αέριο 39,8% τα υδροηλεκτρικά 2,1% οι εισαγωγές 20,4% και οι ανανεώσιμες 26%.

Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 10,336 MWh και οι εισαγωγές στις 26,432 MWh.

"Καλάθι" ενέργειας

Στο μεταξύ με βάση όσα είπε ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης στο MEGA χθες, «την Τέταρτη, θα αναρτήσουμε στον e- katanalotis τα τιμολόγια των παρόχων φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς επίσης και τα επιτόκια των τραπεζών για στεγαστικά δάνεια».

Ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε ότι: «με τον τρόπο αυτό, μέσα από το κινητό σας, θα μπορείτε να βλέπετε τις ανταγωνιστικές τιμές που προσφέρουν είτε οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, είτε φυσικού αερίου και να θυμίσουμε ότι μπορούμε να πηγαίνουμε από πάροχο σε πάροχο, ανά μήνα, χωρίς καμία επιβάρυνση».

Ο ίδιος σε ανάρτηση, του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σημειώνει: «Το πρωτοπόρο εργαλείο e-katanalotis που δημιουργήσαμε, εμπλουτίζεται και με τα δεδομένα των τιμολογίων ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου καθώς και των επιτοκίων των τραπεζών για καταθέσεις, προσωπικά και επιχειρηματικά δάνεια.

Με τον τρόπο αυτό δίνουμε την δυνατότητα σε όλους τους συμπολίτες μας να ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο και να συγκρίνουν τιμές για την επιλογή της πιο συμφέρουσας λύσης.

Παράλληλα, ενισχύουμε τον ανταγωνισμό στους συγκεκριμένους κλάδους, γεγονός που στο τέλος της ημέρας λειτουργεί προς όφελος του καταναλωτή».

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας