Μενού Ροή
Σε ύψη ρεκόρ η ζήτηση ρεύματος στα 8.670 MW! - Σκρέκας: Επιστρατεύουμε τις λιγνιτικές

Υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ζήτησης ρεύματος λόγω καύσωνα, καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι σε ετοιμότητα ενώ το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου έχει ενισχυθεί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε το Φεβρουάριο, τόνισε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Ant1 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

"Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση", πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας. Σημείωσε δε ότι σε λειτουργία τίθενται και οι λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που όπως τόνισε ο ίδιος αποδεικνύει την αναγκαιότητα έγκρισης του μηχανισμού εφεδρείας που έχει ζητήσει η χώρα μας από την ΕΕ.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΑΔΜΗΕ η αιχμή της ζήτησης ρεύματος αναμένεται να φθάσει απόψε στα 8.670 MW.

Τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τους φορείς της αγοράς (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ) προκειμένου να εκτιμηθεί το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό και οι προβλέψεις για τη ζήτηση ρεύματος.

Εξοικονομώ-Αυτονομώ

Η θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης των αιτήσεων και η δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια (κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και κάτω από 10.000 οικογενειακό), αποτελούν τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος «Εξοικονομώ», ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας.

Ο υπουργός τόνισε ότι η υποβολή αιτήσεων θα ξεκινήσει το φθινόπωρο και στόχος του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση 50.000 κατοικιών με έμφαση στα φτωχά νοικοκυριά, καθώς και τις περιοχές που αντιμετωπίζουν δυσμενέστερες καιρικές συνθήκες.

Το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει έως 75% και ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος είναι 1 δισ. ευρώ από τα οποία τα 632 εκατομμύρια προέρχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως είπε ο κ. Σκρέκας, δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του προγράμματος:

- Καταργείται η ένταξη με σειρά προτεραιότητας που ίσχυε στο προηγούμενο πρόγραμμα, καθώς θεσπίζονται αντικειμενικά κριτήρια αξιολόγησης των αιτήσεων.

- Δημιουργείται ξεχωριστός προϋπολογισμός για τα ευάλωτα νοικοκυριά, με εισοδηματικά κριτήρια (κάτω από 5.000 ευρώ ατομικό εισόδημα και κάτω από 10.000 οικογενειακό).

Ο κ. Σκρέκας υπογράμμισε πως το ποσό που δεν καλύπτει το “Εξοικονομώ”, θα δίνεται στα ευάλωτα νοικοκυριά με δάνειο που εγγυάται το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, αναφερόμενος στην ηλεκτροκίνηση, αναφέρθηκε στα κίνητρα για να αποσυρθούν τα ρυπογόνα αυτοκίνητα και να αντικατασταθούν με ηλεκτρικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η επιδότηση 20.000 ευρώ στα ταξί για να πάρουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS

Διαβάστε ακόμη

Άρθρα κατηγορίας